Michal Cabejšek

17. 5. 2023

I vzhledem k válce na Ukrajině čekají Evropu změny ohledně využívání surovin. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a zástupci dalších evropských zemí proto jednali v Paříži s komisařkou pro energetiku Kadri Simsonovou, kde poukázali na „nezbytnost nastavit pro jadernou energii stejné podmínky jako pro ostatní nízkouhlíkové zdroje“.

„Budoucnost evropské energetiky se bez jádra neobejde. A jaderná energie se zase neobejde bez rovnocenných podmínek pro svůj rozvoj, jako mají ostatní nízkouhlíkové zdroje. Jádro má v tomto směru obrovský potenciál, věříme, že se kapacita v Evropě může navýšit až na 150 GW,“ říká dle webu Ministerstva průmyslu a obchodu ministr Síkela.

„Naše jaderná aliance je s nadsázkou hnutím za ukončení diskriminace jádra v Evropě. Proto jsme zde probírali, jak a proč by měla Evropská unie podporovat jaderný průmysl. Pokud chceme opravdovou jadernou renesanci, musíme dát investorům pozitivní signál, že se EU novým jaderným zdrojům nebrání a umí jasně nastavit investiční podmínky, zejména pravidla veřejné podpory a financování,“ vysvětluje Síkela.

Český ministr předsedal první části tohoto jednání, která se zaměřila na dosažení „odolného a nezávislého evropského hodnotového řetězce“ pro jadernou energii. ČR je aktivním členem skupiny států, které v Evropě prosazují zrovnoprávnění jaderné energie, zvláště za českého předsednictví v Radě EU Česko aktivity této skupiny koordinovaly. 

„Je potřeba, aby investice do nových jaderných projektů byly uznávány jako udržitelné a měly tak rovnocenné podmínky,“ dodává Síkela.

Dle tiskové zprávy ministerstva ministři na jednání přijali také společnou deklaraci, která potvrzuje zájem o evropskou spolupráci v jaderné energii. Deklarace údajně hovoří až o 45 nových jaderných reaktorech v Evropě s pozitivním dopadem na HDP téměř 100 mld. EUR.

Neméně důležitým bodem je dle ministerstva dosažení nezávislosti evropského jaderného průmyslu na ruských dodavatelích. Ministři v deklaraci apelují na Evropskou komisi, aby zahrnula jadernou energii do strategických dokumentů Evropské unie, a jsou připraveni s ní na tomto cíli aktivně spolupracovat.

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“