Rozpustná vláknina pomáhá zasytit a trávit a snižuje hladinu cukru v krvi
Hubnutí může být náročné – a zbavit se břišního tuku může být ještě obtížnější. Existuje jednoduchý a účinný způsob, jak se zbavit tvrdohlavého tuku? Odpověď zní ano. Přidání většího množství rozpustné vlákniny do jídelníčku může pomoci redukovat břišní tuk.
Dva druhy rostlinné vlákniny
Existují dva typy rostlinné vlákniny: rozpustná a nerozpustná – obě jsou pro zdraví prospěšné.
Nerozpustná vláknina se nedá rozložit vodou a je z těla přímo vyloučena. Při nadměrné konzumaci může způsobit průjem. Mezi potraviny s nerozpustnou rostlinnou vlákninou patří ovoce, zelenina, ořechy a semena, pšeničné otruby a celozrnné výrobky.
Rozpustná vláknina se rozpouští ve vodě a v tlustém střevě se z ní stává gelovitá hmota a nachází se v potravinách, jako je oves, ječmen, luštěniny, jablka, citrusové plody, mrkev a slupky psyllia.
Některé potraviny obsahují jak rozpustnou, tak nerozpustnou vlákninu.
Význam rozpustné rostlinné vlákniny
Rozpustná vláknina hraje důležitou roli v našem trávicím systému a významně ovlivňuje naše zdraví a hmotnost.
Rozpustná rostlinná vláknina pomáhá při hubnutí tím, že absorbuje vodu v našem trávicím systému a zvětšuje se – tím vytváří pocit sytosti, který pomáhá kontrolovat chuť k jídlu.
Rozpustná rostlinná vláknina také vyživuje střevní mikroflóru. Naše mikroflóra se nachází v různých částech těla, včetně dýchacích cest, reprodukčního traktu, úst, nosu a trávicího systému, přičemž největší koncentrace je ve střevech. Mezi tyto mikroorganismy patří prvoci, houby, viry a bakterie, přičemž nejhojněji jsou zastoupeny bakterie, kterých je v našem těle uloženo více než 100 bilionů.
Rozpustná rostlinná vláknina může být potravou pro uvedené mikroorganismy, které jsou pro naše zdraví nezbytné, protože chrání sliznice zažívacího traktu a napomáhají trávení tím, že nám pomáhají přeměňovat potravu a vstřebávat a využívat její živiny. Nejdůležitější z mikroorganismů je, že mohou účinně snižovat záněty ve střevech.
Studie zjistily, že hladina střevního mikrobiomu úzce souvisí s funkcí našeho trávicího, imunitního a nervového systému. Mnoho autoimunitních onemocnění a neurologických poruch souvisí s dysbiózou, nerovnováhou mikroflóry ve střevech.
Tradiční čínská medicína (TCM) vždy věřila, že zdraví střev má zásadní význam pro naše celkové zdraví. Proto TCM klade velký důraz na zdraví střev a má jedinečné metody pro jejich údržbu.
Další výhodou rozpustné vlákniny je, že podporuje rovnováhu cukru v krvi. Přestože se jedná o sacharid, neprodukuje mnoho energie a dokáže regulovat citlivost na inzulín a hladinu cukru v krvi.
Konzumace příliš velkého množství rozpustné rostlinné vlákniny však může způsobit zácpu, protože absorbuje veškerou vodu ze střev.
Nejlepší potraviny s rozpustnou vlákninou na hubnutí
Ne všechny rozpustné vlákniny mají stejný účinek. Pouze hustá a viskózní vláknina má sytící účinek, protože zůstává v trávicím systému déle a vyvolává pocit sytosti, přičemž plní různé biochemické funkce.
Které potraviny tedy obsahují tyto husté a viskózní rozpustné vlákniny? Patří mezi ně luštěniny, lněná semínka, chřest, růžičková kapusta a oves. Pozoruhodné je, že doplňky stravy s vlákninou jsou méně účinné než přímá konzumace těchto potravin. Mnohé studie zjistily, že doplňky vlákniny nemají stejný účinek jako viskózní rozpustná vláknina, která se nachází v potravinách. Stačí konzumovat alespoň 30 gramů vlákniny denně.
Shrnutí
Konzumace alespoň 30 gramů husté a viskózní rozpustné vlákniny denně může pomoci při hubnutí. Tento typ vlákniny se nachází především v luštěninách, zelené zelenině a ovsu. Je důležité dodržovat zdravý životní styl a konzumovat rozpustnou i nerozpustnou vlákninu s mírou, aby nedocházelo k zácpě nebo průjmu.
Z anglického originálu přeložila K. K.