Yumi Ishihara Minoru Fukuda

a 12. 12. 2022

TÉMA: Lepší kondice

Poznámka redakce: Izometrické cvičení je forma cvičení, která posiluje sval, aniž by se měnila jeho délka. Toto cvičení je skvělé při hubnutí a zároveň je možné ho provést v krátkém čase. Každý den si můžete vyhradit jednu minutu na procvičení svalů na celém těle včetně prsních, zádových, břišních a stehenních svalů.

Isometrické cvičení

Pro ty, kteří nechtějí navštěvovat sportovní kluby nebo posilovny, a pro ty, kteří si pořídili posilovací stroje, ale nevyužívají je, doporučujeme „izometrický trénink“, jednoduché, ale účinné cvičení, které dokáže posílit svaly. Izometrický trénink byl odvozen z tréninkové teorie vytvořené německými fyziology v 70. letech 20. století. Termín „izometrický“ je kombinací slov „iso“, což znamená „stejný“, a „metrický“, což znamená „délka“. Proto je izometrické cvičení známé také jako „cvičení se stejnou délkou svalové kontrakce“.

Během cvičení se délka svalů a úhly kloubů nemění, zatímco je vyvíjeno úsilí na kontrakci svalů. Protože člověk nehýbe klouby, lze izometrické cvičení provádět v přeplněném vagonu metra nebo autobusu, v ekonomické třídě letadla a v dalších omezených prostorech. Protože člověk drží kontrakci po dlouhou dobu, je toto cvičení vhodné zejména při hubnutí.

(Ivan Samkov| Pexels)
(Ivan Samkov| Pexels)

Tradiční způsob procvičování svalů je soustředná kontrakce, například při ohýbání a protahování s činkami. Soustředná kontrakce zvyšuje zatížení svalů a šlach v důsledku zvýšené hybnosti, což může vést ke zranění svalů a šlach. Při izometrické kontrakci se však nemusíme starat o rychlost pohybu. Jedná se o bezpečnou tréninkovou metodu s vynikajícími výsledky.

Klíčové je, abyste si při provádění izometrických cviků tlačením a tažením rovněž uvědomovali, které svalové skupiny právě posilujete. Každý pohyb obvykle trvá 7 až 10 sekund. Po 5 až 6 sekundách námahy dosáhnou svaly své maximální síly, a když člověk vydrží námahu vykonávat ještě několik sekund, svalová síla se začne zvyšovat. Při tréninku se doporučuje vynaložit alespoň 60 procent energie, normálně dýchat a soustředit se.

Minutové cvičení

  1. Zpevněte zápěstí, hrudník, záda a břicho, abyste posílili svaly horní části těla (7 sekund). Sevřete prsty obou rukou před hrudníkem a táhněte je doleva a doprava. Klíčem je udržet zápěstí rovně. Lepších výsledků dosáhnete, když si uvědomíte, které svalové skupiny chcete procvičit, a podle toho je procvičíte.
  1. Napněte krk, záda a břicho (7 sekund). Sevřete prsty obou rukou za hlavou a táhněte je doleva a doprava. Aby se tělo nenaklánělo dopředu, snažte se udržet hlavu vzpřímenou. Stejný postoj použijete i při dalších třech cvičeních (3, 4 a 5).
  1. Zpevněte břišní svaly, abyste stáhli pas (7 sekund). Sevřete prsty obou rukou za hlavou, udržujte stojnou polohu a posilujte břišní svaly. Lepších výsledků dosáhnete, když si uvědomíte, na kterých svalových skupinách chcete pracovat, a podle toho je procvičíte.
  1. Posilování svalů břicha, stehen a dolních končetin, zpevnění pasu, hýždí a lýtek (7 sekund). Sevřete prsty obou rukou za hlavou, udržujte polohu ve stoji a zároveň napněte obě nohy. Když sedíte na židli, měli byste sedět v přední části sedadla. Pak oběma rukama pevně uchopte konec jedné nohy a přitáhněte tělo k opěradlu židle, zatímco noha tlačí silou ruce ven.
  1. Zpevněte stehna a boky, abyste posílili svaly dolní části těla (7 sekund). Postavte se s rukama sepnutýma za hlavou. Záda mějte rovná a hrudník otevřený. Při rozevírání hrudníku se nadechněte a zároveň mějte pokrčená kolena. Když cítíte, že jsou vaše svaly napjaté, udělejte pauzu a s výdechem pomalu narovnejte kolena zpět do stoje.
  • 6. Posilněte svaly dolních končetin (7 sekund). Postavte se na špičky a vydržte v pozici. Toto cvičení má za následek podporu krevního oběhu v nohách a odstranění otoků lýtek. Při posilování svalů se nadechujte nosem a při jejich uvolňování vydechujte ústy.

Nedostatečně vyvinuté svaly v dolní části těla mohou vést k nemocem

Existuje mnoho příčin vysokého krevního tlaku.

Není vyloučeno, že pokud člověku chybí svaly na nohou a v pase, mikrovaskulární krev, která putuje podél svalů, se hromadí v horní části těla, protože nemá kam proudit, což vede k vysokému krevnímu tlaku. Při hlubokých dřepech lze procvičit dolní část těla, zvýšit počet kapilárních cév a podpořit prokrvení celého těla tím, že se přebytečná krev shromažďuje z horní části těla a krevním oběhem se přenáší do dolní části těla.

Cvičení se provádí následujícím způsobem: Při nádechu si pomalu dřepněte a při výdechu se postavte, čímž dokončíte jeden cyklus. Doporučuje se odcvičit 5 až 10 cyklů v jedné sérii a po minutové přestávce opakovat dalších 5 sérií. Dávejte pozor, abyste příliš nenamáhali svaly.

Výňatek z knihy „Odborná lékařská kniha o lidské imunitě proti nemocem“, vydaná nakladatelstvím Shimao.

Z původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložila J. B.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."