Světelným kořenem nazýváme jam čínský (Dioscorea batatas), který je pěstován dle daných pravidel. Tato pravidla zaručují, že se v rostlině jamu rozvinou v největší míře příznivé účinky pro lidský organismus.

V Číně jsou záznamy o pěstování jamů více než 4 000 let staré, v Evropě začal jejich příběh na začátku 20. století. Tehdy Rudolf Steiner doporučil na přednášce pro zemědělce tuto rostlinu jako nepostradatelnou pro výživu obyvatel Evropy v budoucnu. Protože hlas Rudolfa Steinera měl a stále má velkou váhu, vypravili se jeho posluchači do Číny a rostliny přivezli.

svetelny koren
Jam čínský, pěstovaný podle pevných pravidel nazýváme Světelný kořen. (pestujemekoreny.cz)

Jaké bylo ale překvapení, když jamy zasadili. Nejen že jim museli vytvořit pevné opory pro dlouhé liány, ale na podzim, když mělo dojít ke sklizni, zjistili, že kořeny vrůstají tak hluboko do země, že je nelze sklidit. Po tomto zklamání nastala doba, kdy se na jamy skoro zapomnělo, přešla válka, ale myšlenka stále přežívala. Oživilo ji několik následovníků, ale úspěchu se podařilo dosáhnout až panu Ralfu Rößnerovi, který dokázal úspěšně vypěstovat a sklidit první kvalitní světelné kořeny a v 90. letech začal šířit tuto technologii pěstování do světa.

Pěstování světelných kořenů se začalo šířit Německem a dnes se pěstují v řadě dalších států Evropy. Počet pěstitelů roste i v Čechách.

Metoda pana Rößnera spočívá v tom, že se kořeny zasadí do vrstveného substrátu. Základem je křemičitý písek a nad ním je vrstva slámy a vrstva kvalitní zeminy. Jedinou nevýhodou této metody je, že se nepodařila nalézt mechanizace, jež by nahradila velké množství lidské práce, k pěstování světelných kořenů potřebné. Toto se potom odráží v ceně vypěstovaných kořenů. Přesto se počet pěstitelů v Evropě nadále zvyšuje.

Lidé oceňují látky obsažené v kořenech, které mají na lidský organismus blahodárný vliv. Ne nadarmo Číňané světelným kořenům přezdívají „vosk do svíce života“.

čínské medicíně se doporučuje jíst světelný kořen pro odstranění chronické únavy, pro posílení imunity, při slabosti končetin, pro posílení ledvin. Lidskému organismu zvyšuje výkon po všech stránkách a přispívá regeneraci. Ženy oceňují, že zjemňuje pleť a při jeho konzumaci „mládnou“. Muži více ocení zlepšení kondice. Obklady se léčí různé kožní nemoci, a také má velký význam v čínské dietetice.

Evropská medicína oceňuje především obsah léčivých látek, ale užití je s čínskou medicínou pozoruhodně shodné. Mezi nejvýznamnější látky obsažené ve světelných kořenech patří kromě zásobního škrobu sapogenin diosgenin. Na západě velmi populární látka, která se používá pro sportovce pro růst svalové hmoty, zlepšení fyzického výkonu a pro lepší a efektivnější regeneraci po cvičení nebo fyzické zátěži.

Využívá se také u žen, a to především jako fytoestrogen podporující správnou hormonální hladinu. Má také protistresové účinky, pomáhá snižovat únavu a zlepšuje mentální odolnost a psychickou vitalitu.

Fenolické látky mají silné antioxidační účinky a v lidském organismu zvyšují odolnost vůči volným radikálům, mají také protizánětlivé účinky a podílejí se významnou měrou na prevenci arterosklerózy.

Cholin má lipotropický účinek, podílí se na využití tuků a cholesterolu, zabraňuje jejich hromadění v organismu. Vytváří ochranu jater (příp. podporuje léčbu) před poškozením alkoholem, toxiny a léky. Novější výzkumy dávají přísun cholinu v potravě do souvislosti se zdravým vývojem a regenerací mozku, funkční reprodukcí člověka a zdravým srdcem.

Vše, co jste se do této chvíle dočetli, svědčí o tom, že světelný kořen by se měl stát běžnou součástí naší stravy.

Jam čínský, Světelný kořen, sklizeň. (Screenshot/YouTube)

Na možná nejvýznamnější vlastnost světelných kořenů poukázal právě již zmíněný Rudolf Steiner, rakouský filosof, literární kritik, pedagog, umělec, dramatik, sociální myslitel a esoterik. V roce 1924 řekl, že aby bylo lidstvo plnohodnotně vyživeno, musí v potravě získávat světelný éter. To pomůže lidstvu se změnou myšlení a vymanění se z materialismu. Touto rostlinou, jedinou, která má schopnost světelný éter uchovávat a předávat člověku, je právě světelný kořen.

Kdo se rozhodne světelné kořeny pěstovat, ocení zejména to, že jakmile jednou kořeny na své zahradě vypěstuje, může je pěstovat navždy, aniž by musel každé jaro nakupovat sadbu. Po sklizni se jí pouze spodní části kořenů a vrchní část vždy slouží jako sazenice pro další rok. Pozoruhodná je také trvanlivost sklizených kořenů. Dobře se skladují a ve vynikající kvalitě vydrží více než rok. Krom toho je to rostlina dekorativní a hodí se na slunná stanoviště našich zahrad, listy můžeme používat do salátů a když kvete, nádherně voní.

Najdeme u nás i pěstitele, kteří světelné kořeny prodávají. V ČR jsou k dostání kořeny čerstvé, z Německa se dováží také sušené ve formě prášku.

Všem, které článek o světelných kořenech zaujal a rozhodnou se jejich pěstování zkusit, přeji, aby jim tyto rostliny přinesly do života všechny příznivé účinky s nimi spojené.


O autorovi:

Vladimír Marek (43 let) žije na jihu Čech, vystudoval Zemědělskou fakultu Jihočeské univerzity, obor rostlinolékařství a od té doby pracuje v zemědělství. Posledních 15 let prodává osiva a je v každodenním v kontaktu s lidmi, kteří pěstují různé plodiny většinou na polích, ale i v zahradách a sadech. Světelné kořeny jej zaujaly před 6 lety a od té doby se jim věnuje a přemýšlí, jak vylepšovat postupy jejich pěstování. (video)

„Každý rok přináší posun, ale původní myšlenka, která měla zlevnit pěstování světelných kořenů, zůstává naplněna, neboť se nám zatím nepodařilo nahradit lidskou práci stroji tak, abychom zachovali jejich kvalitu,“ říká pan Marek, který provozuje stránky pestujemekoreny.cz.


Sklizeň světelného kořenu na farmě Špatný František – Bílsko 2017