Susanne Ausic

1. 12. 2023

Soustředěné historické znalosti, empatie k lidstvu, přístupy zaměřené na řešení. Tímto přístupem je známý renomovaný výzkumník dětství Michael Hüter. Ve své přednášce „Re-evoluce lidského bytí“ adresuje společnosti jasná a varovná slova.

Rakušanovi Michaelu Hüterovi, badateli v oblasti dětství a autorovi knihy „Kindheit 6.7“, je dorůstající generace velmi blízká. V novém filmu otřásá vědomím lidstva a hovoří o nutné „re-evoluci lidského bytí“. Video vzniklo ze stejnojmenné přednášky, kterou Hüter pronesl 9. září 2023 v Bürgersaal Ergolding (Landshut). Jedná se o třetí a závěrečnou část trilogie se zastřešujícím názvem „Evoluce skrze lásku“.

Motivace badatele

Hüter pro Epoch Times uvedl: „Od začátku roku 2023 jsem si všiml a uvědomil, jak se nad všemi otázkami a obavami týkajícími se rodiny, dětí a mládeže rozprostřelo velké kolektivní zapomínání, potlačování a mlčení.“ To se bohužel týká i takzvaných „alternativních“ médií.

„Jako by po letech zneužívání a nátlaku na děti a mladé lidi ve jménu takzvaných ,ochranných opatření proti koronaviru‘ bylo konečně všechno zažehnáno! – Vůbec ne!“ varuje Hüter.

Opak je pravdou: podle jeho názoru se všechny parametry, veškerý negativní vývoj a zjištění od dětí, mladých lidí a rodin a o nich, které existovaly před covidem, od roku 2022 nadále zhoršují, v některých případech až drasticky.

Utrpení těchto skupin lidí – nejslabších ve společnosti – je nyní ještě větší a podle jeho názoru bude v budoucnu nakonec neúnosné.

Hüter jako jeden z prvních vědců ostře kritizoval politiku týkající se covidu, a to již v době, kdy se stala dětská hřiště v březnu 2020 ze dne na den pro děti nepřístupná. Nehodlá se mlčky smířit s tím, že vzpomínky na covidovou krizi a všechna její omezení stále více blednou.

Aby tomuto „velkému kolektivnímu společenskému mlčení a potlačování“ čelil, natočil film k přednášce „Re-evoluce lidského bytí“. Od 19. listopadu je k vidění na YouTube – přednáška, v níž se dětský badatel s hlubokým znepokojením dívá na naši budoucnost.

Kde jsou velcí učenci moderní doby?

Vědec ve své přednášce přináší zajímavý pohled na vzdělání 20. století – vzdělání, z něhož vzešli mimo jiné totalitní vůdci jako Adolf Hitler, Josef Stalin nebo Francesco Franco. „Byli vyučeni, vychováváni a vzděláni podle západních standardů, stejně jako masy lidí a takzvaných občanů, kteří těmto totalitním vůdcům fandili nebo je alespoň mlčky následovali,“ vysvětluje Hüter.

„Extrémně válečné 20. století v Evropě, v němž v letech 1914–1975 přišlo o život kolem 100 milionů lidí, a vůbec posledních zhruba 120 let nás učí především jednomu: největší zločiny v dosavadních dějinách lidstva nebyly spáchány v občanské neposlušnosti nebo z občanské neposlušnosti, ale v občanské poslušnosti!“

Naproti tomu největší géniové, průkopníci, vynálezci, básníci a myslitelé posledních zhruba 400 let, kteří mimořádně pozitivně přispěli ke kultuře, vědě a společnosti, byli podle Hütera krátce nebo zcela bez školní docházky – jako malý Johann Wolfgang von Goethe, kterého rodiče po dvou letech vzali ze školy a od té doby ho učili doma.

Nejvýraznější osobností však byl Leonardo da Vinci, který zůstal zcela bez vzdělání – nadaný umělec, vědec, architekt, astronom, mechanik, lékař a přírodní filozof v jedné osobě, ale především humanista.

Chmurný obraz společnosti

Na druhou stranu dnes chybí velcí básníci a myslitelé, vynálezci a vědci. Výsledkem dnešní společnosti jsou děti bez vize v době, která se vyznačuje rostoucími depresemi, konzumací alkoholu a drog, sebevraždami a běsněním.

„Zatímco dříve se infanticidy dopouštěli dospělí na dětech, dnes už děti vraždí jiné děti,“ říká Hüter.

K tomu přistupují nemoci, jako je rakovina, která se mezi dětmi šíří i z doby před koronavirem, a klesající porodnost, která se odráží ve „stárnoucí“ Evropě. A jako by to nestačilo, zhruba polovina rodičů se rozchází ještě před dosažením šesti let věku dítěte, říká znepokojený Hüter. V důsledku toho tráví děti až deset hodin denně online ve virtuálním prostoru.

Hüter popisuje toto „katastrofální zjištění“ posledních desetiletí týkající se dětí, rodin, vzdělávání a společnosti jako „kulturní dezintegraci a komplexní dehumanizaci“.

„Nebojte se tedy takzvaného transhumanismu, protože Evropa je už dávno transhumanistická,“ říká výzkumník dětství. Ještě jasněji řečeno: „Na ,Západě‘ byly děti kolektivně degradovány na sirotky s rodiči a školský systém na nesmyslný systém péče.“

Historická cesta časem

Hüter bere své posluchače na historickou cestu časem, na cestu školským a vzdělávacím systémem minulosti, na níž se hovoří také o tzv. „covidových ochranných opatřeních“ a jejich vlivu na dětskou duši. Je to cesta, na níž se badatel v oblasti dětství zabývá různými otázkami, např:

Jak se mohlo stát, že bytí dítětem bylo odděleno od bytí člověkem? Jak se mohlo stát, že se „noční můra dětství“ stala „novou normalitou“ bytí dítětem? A co s tím má společného církev?

Podle Hütera není otázkou času, kdy si rodiče konečně znovu uvědomí své právo na výchovu dětí a svou odpovědnost za rodinu – spíše je to na pořadu dne.

Podle historika je nejvyšší čas na lásku místo strachu a moci, na spolupráci místo soupeření, na vztahy a společenství místo výchovy a nadvlády pro celou společnost. Stručně řečeno: „Je nejvyšší čas na re-evoluci lidstva!“ říká Hüter.

Související články

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.