Tento neodolatelně vydatný čokoládový dort vás bude svádět k tomu, abyste si tajně ukousli pokaždé, když půjdete kolem.
Přivítejte čokoládového bratrance mého oblíbeného máslového dortu z Kentucky – a novou hvězdu ve vaší sváteční nabídce dezertů: můj dekadentně bohatý čokoládový dort. Je to zaručený hit pro každou příležitost – ať už jde o příjemný oběd, neformální posezení u kávy s přáteli nebo hlavní dezert sváteční hostiny. Dort je napuštěný máslovým sirupem s vůní vanilky, díky kterému je mimořádně vláčný, a skutečnou třešničkou na dortu je šťavnatá, lesklá čokoládová poleva, která povýší jeho chuť na zcela novou úroveň. Nejedná se o obyčejný dort, ale o ten, který si můžete nechat na kuchyňské lince a ukrojit si z něj kousek pokaždé, když jdete kolem. Ať už se o něj dělíte s přáteli, nebo si ho necháváte jen pro sebe, tento čokoládový dort je prostě klasika.
Čokoládový Bundt Cake Ingredience
Návod krok za krokem
Výroba dortu
Předehřejte troubu na 165 °C a nastavte rošt do střední polohy. Bábovkovou formu 25 cm (12-dílnou) dostatečně vystříkejte nepřilnavým sprejem na pečení a vysypejte ji moukou.
V malé misce vhodné do mikrovlnné trouby smíchejte kávu a čokoládu. Zahřívejte v mikrovlnné troubě na vysoký výkon ve 20 sekundových intervalech a průběžně míchejte, dokud se čokoláda ze 75 % nerozpustí. Míchejte a nechte zbytkové teplo v misce rozpustit zbývající čokoládu, dokud nebude směs hladká. Odstavte.
Do středně velké mísy přidejte podmáslí, vejce a vanilku.
Prošlehejte a dejte stranou. (Pokud se vám bude zdát, že směs vypadá jako sražená; nevadí.)
V misce elektrického mixéru s pádlovým nástavcem nebo šlehačem smíchejte mouku, kakaový prášek, cukr, sůl, prášek do pečiva a jedlou sodu.
Šlehejte 30 sekund při nízkých otáčkách, aby se hmota spojila.
Přidejte změklé máslo a polovinu podmáslí.
Míchejte při nízkých otáčkách, dokud není těsto vlhké, ale stále trochu sypké, asi 1 minutu.
Při nízkém stupni mixování postupně přidávejte zbývající podmáslí, dokud se nevstřebá, potom zvyšte rychlost na střední a mixujte 3 minuty, přitom alespoň jednou zastavte a gumovou stěrkou seškrábněte stěny a dno mísy. Těsto by mělo být krémové. Znovu setřete stěny a dno mísy a ujistěte se, že je těsto rovnoměrně promíchané.
Přidejte směs čokolády a kávy.
Mixujte při nízkých otáčkách do hladka.
Těsto přendejte do připravené bábovkové formy.
Povrch uhlaďte stěrkou.
Pečte 70 až 75 minut nebo dokud testovací špejle nebude čistá nebo dokud z ní nevypadne jen pár drobků.
Příprava namáčecího sirupu
Zatímco se koláč peče, připravte namáčecí sirup: V malém hrnci smíchejte máslo, cukr, vodu a vanilku.
Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte, dokud se cukr nerozpustí, asi 1 minutu.
Dortovou formu postavte na chladicí mřížku. Pomocí špejle nebo párátka udělejte na dně ještě horkého dortu asi 40 otvorů, a to asi do tří čtvrtin jeho délky.
Lžící nebo štětcem rovnoměrně potřete dno dortu polovinou sirupu. Pokud se sirup začne na povrchu hromadit, udělejte do něj více otvorů, aby se lépe vstřebal. Koláč nechte na mřížce 30 minut vychladnout.
Dort překlopte na servírovací talíř. Zbylým sirupem rovnoměrně potřete vrchní část a boky dortu a nechte jej vsáknout. Dort nechte alespoň několik hodin zcela vychladnout.
Příprava čokoládové polevy
Do malého hrnce přidejte máslo a na mírném ohni ho rozpusťte. Odstavte pánev z ohně. Přidejte čokoládu a šlehejte, dokud se nerozpustí.
Přidejte moučkový cukr a 2 lžíce horké vody.
Šlehejte, dokud není hmota zcela hladká.
Malou lžičkou naneste polevu na povrch dortu a nechte ji stékat po stranách. Před podáváním nechte polevu ztuhnout, alespoň 30 minut. Dort nakrájejte zubatým nožem. Tento dort vydrží v zakryté nádobě při pokojové teplotě až čtyři dny.
Poleva by měla mít konzistenci teplého medu, aby rovnoměrně pokryla vrchní část dortu a pak pomalu stékala po stranách. Pokud je poleva příliš hustá, přilévejte po troškách zbývající lžíci vody, dokud nezískáte správnou konzistenci. Pokud je poleva příliš řídká, zašlehejte ještě trochu moučkového cukru.
Čokoládový dort
Doba přípravy: 45 minut
Doba pečení: 75 minut
Celkový čas: 2 hodiny plus několik hodin na vychladnutí
Ingredience
Na dort
- ½ šálku kávy (může mít jakoukoli teplotu)
- 115 gramů polosladké čokolády, nahrubo nasekané
- 1 šálek podmáslí
- 4 velká vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 3 šálky hladké mouky, nasypané do odměrky a zarovnané do roviny
- ½ šálku přírodního kakaového prášku
- 2½ šálku krystalového cukru
- 1 lžička soli
- 1 lžička prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- 1 šálek nesoleného másla, změklého
Namáčecí sirup
- 5 lžic nesoleného másla
- ¾ šálku krystalového cukru
- ¼ šálku vody
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Čokoládová poleva
- 2 lžíce nesoleného másla
- 42.5 gramu neslazené čokolády, nahrubo nasekané
- ¾ šálku moučkového cukru
- 2 až 3 lžíce horké vody
Postup:
Dort
Předehřejte troubu na 165 °C a nastavte rošt do střední polohy. Bábovkovou formu 25 cm (12-dílnou) dostatečně vystříkejte nepřilnavým sprejem na pečení a vysypejte ji moukou.
V malé misce vhodné do mikrovlnné trouby smíchejte kávu a čokoládu. Zahřívejte v mikrovlnné troubě na vysoký výkon ve 20 sekundových intervalech a průběžně míchejte, dokud se čokoláda ze 75 % nerozpustí. Míchejte a nechte zbytkové teplo v misce rozpustit zbývající čokoládu, dokud nebude směs hladká. Odstavte.
Do středně velké mísy přidejte podmáslí, vejce a vanilku. Prošlehejte a dejte stranou. (Pokud se vám bude zdát, že směs vypadá jako sražená; nevadí.)
V misce elektrického mixéru s pádlovým nástavcem nebo šlehačem smíchejte mouku, kakaový prášek, cukr, sůl, prášek do pečiva a jedlou sodu. Šlehejte 30 sekund při nízkých otáčkách, aby se hmota spojila. Přidejte změklé máslo a polovinu podmáslí. Míchejte při nízkých otáčkách, dokud není těsto vlhké, ale stále trochu sypké, asi 1 minutu. Při nízkém stupni mixování postupně přidávejte zbývající podmáslí, dokud se nevstřebá, potom zvyšte rychlost na střední a mixujte 3 minuty, přitom alespoň jednou zastavte a gumovou stěrkou seškrábněte stěny a dno mísy. Těsto by mělo být krémové. Znovu setřete stěny a dno mísy a ujistěte se, že je těsto rovnoměrně promíchané.
Přidejte směs čokolády a kávy a mixujte při nízkých otáčkách do hladka.
Těsto přendejte do připravené bábovkové formy. Povrch uhlaďte stěrkou. Pečte 70 až 75 minut nebo dokud testovací špejle nebude čistá nebo dokud z ní nevypadne jen pár drobků.
Namáčecí sirup
Zatímco se koláč peče, připravte namáčecí sirup: V malém hrnci smíchejte máslo, cukr, vodu a vanilku. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte, dokud se cukr nerozpustí, asi 1 minutu.
Dortovou formu postavte na chladicí mřížku. Pomocí špejle nebo párátka udělejte na dně ještě horkého dortu asi 40 otvorů, a to asi do tří čtvrtin jeho délky. Lžící nebo štětcem rovnoměrně potřete dno dortu polovinou sirupu. Pokud se sirup začne na povrchu hromadit, udělejte do něj více otvorů, aby se lépe vstřebal. Koláč nechte na mřížce 30 minut vychladnout.
Poté dort překlopte na servírovací talíř. Zbylým sirupem rovnoměrně potřete vrchní část a boky dortu a nechte jej vsáknout. Dort nechte alespoň několik hodin zcela vychladnout.
Čokoládová poleva
Nyní je čas na přípravu čokoládové polevy. Do malého hrnce přidejte máslo a na mírném ohni ho rozpusťte. Odstavte pánev z ohně. Přidejte čokoládu a šlehejte, dokud se nerozpustí. Přidejte moučkový cukr a 2 lžíce horké vody a šlehejte, dokud není hmota zcela hladká.Malou lžičkou naneste polevu na povrch dortu a nechte ji stékat po stranách. Před podáváním nechte polevu ztuhnout, alespoň 30 minut. Dort nakrájejte zubatým nožem. Tento dort vydrží v zakryté nádobě při pokojové teplotě až čtyři dny.
Pokyny pro přípravu/zmrazení
Dort vydrží až čtyři dny. Po vychladnutí jej uložte do dortové kopule (nebo jej přikryjte plastovou fólií, pokud má nasáklý sirup, ale ještě není glazovaný) při pokojové teplotě, dokud nebude připraven k podávání. Namočený, neglazovaný dort lze zmrazit až na 3 měsíce. Po úplném vychladnutí jej dvakrát pevně zabalte do alobalu nebo plastové fólie do mrazničky nebo jej vložte do silného mrazicího sáčku. Před přidáním čokoládové polevy a podáváním jej nechte přes noc rozmrazit na pracovní desce.
Výživové hodnoty
Na porci (16 porcí)
Kalorie: 495, Tuky: 22 g, Nasycené mastné kyseliny: 13 g, Sacharidy: 72 g, Cukr: 51 g, Vláknina: 2 g, Bílkoviny: 6 g, Sodík: 254 mg, Cholesterol: 91 mg
Článek původně vyšel na stránkách americké redakce Epoch Times.