Nepříliš složitý a chutný recept. Doporučuji použít kyselejší jablka, aby krásně doplnila sladký krém.

Když nemáte mascarpone, můžete použít jiný krémový sýr, např. typu Lučina apod. Komu nestačí uvedená porce sýra, může jeho dávku zdvojnásobit (společně s cukrem a vejcem).

U těsta jsem použil poloviční dávku cukru, protože nemám rád příliš sladké dezerty, takže si cukr podle chuti upravte. Také můžete přidat cukr do skořice, až ji budete přidávat k jablkům.

Bavorský jablečný koláč. (Ondřej Horecký/Epoch Times)
Tisknout

Recept: Bavorský jablečný koláč

Chod Dezert
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 40 minut

Ingredience

Na těsto:

  • 100 g změklého másla
  • 30 g cukru krupice
  • 120 g polohrubé mouký

Na krém:

  • 250 g mascarpone popř. smetanového sýra
  • 50 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 4 jablka (cca 250 g) oloupané a nakrájené na plátky
  • 1 lžička mleté skořice
  • 25 g krájených mandlí (lze vynechat)

Postup

  1. Předehřejte troubu na 230°C (s ventilátorem na 210°C). Rozmíchejte spolu máslo, cukr a mouku, dokud se neutvoří těsto. To rozprostřete na spodek klasické dortové formy (23 cm).

  2. V míse si smíchejte mascarpone a cukr. Pak přidejte vejce a znovu promíchejte. Směs rovnoměrně vytřete na těsto.

  3. Jablka promíchejte se skořicí a strčte na 2 minuty do mikrovlnky (plný výkon). Plátky jablek rozložte na krém.

  4. Dejte do trouby na 10 minut. Pak snižte teplotu na 200°C (s ventilátorem na 180°C) a pečte dalších 25 minut.

  5. Pokud používáte i mandle, posypte jimi koláč a strčte opět do trouby, dokud mandle nezhnědnou.

    Pokud mandle nepoužíváte, vytáhněte koláč z trouby rovnou. Nechte vychladnout, pak odstraňte boční část formy a dejte dobrotku vychladit do lednice.

Poznámky

U těsta jsem použil poloviční dávku cukru, protože nemám rád příliš sladké dezerty, takže si cukru po chuti přidejte. Také můžete přidat cukr do skořice, když ji budete přidávat k jablkům.
 
Další dimenzi moučníku dodáte, když vršek dortu posypete deset minut před koncem pečení sezamovými semínky.