Na ozdobení použijte bylinky podle vlastního výběru.
Tato bramborová frittata je plná čerstvých bylinek a zeleniny. Koprový sýr dodává pokrmu jemnou krémovou chuť. Frittata se snadno vyklápí z litinové pánve a na dně má lahodnou kůrku, která jí dodá chuť a strukturu.
Bramborová frittata
Doba přípravy: 40 minut
Počet porcí: 8
Suroviny
- 12 velkých vajec
- 1/2 šálku 12% smetany
- 1/2 šálku plnotučného mléka
- 3/4 hrnku strouhaného koprového sýra havarti
- 3 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (např. pažitka, petržel, kopr) a další na ozdobu
- 2 lžíce strouhaného parmezánu
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky černého pepře
- 1/2 šálku nakrájené pancetty
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 šálek nakrájených očištěných brambor
- 1/2 šálku tenkých plátků šalotky
- 1/2 šálku nakrájené červené papriky
- 2 šálky nahrubo nasekaného baby špenátu
Postup
Předehřejte troubu na 220 °C. Ve velké míse prošlehejte vejce, mléko a smetanu, sýr havarti, bylinky, parmazán, sůl a mletý pepř.
Na velké litinové pánvi za občasného míchání opékejte pancettu na oleji na středním plameni, dokud nezezlátne, což trvá asi pět minut. Přidejte brambory, šalotku a papriku a za občasného míchání opékejte, dokud brambory nezezlátnou a nezměknou, asi šest minut. Přidejte špenát; za občasného míchání opékejte jednu minutu.
Zeleninu na pánvi zalijte vaječnou směsí a jemně s ní zatřeste, aby se rovnoměrně rozprostřela. Nerušeně opékejte, dokud okraje neztuhnou, přibližně dvě minuty.
Pánev přesuňte do trouby a pečte, dokud není střed ztuhlý, tedy přibližně 12 až 15 minut. Nakrájejte na osm dílků a podle potřeby ozdobte dalšími bylinkami.
Výživové hodnoty
Na jednu porci:
Kalorie: 447, celkový obsah tuků: 17 g, nasycené tuky: 8 g, cholesterol: 303 mg, sacharidy: 7 g, vláknina: 1 g, cukry celkem: 3 g, bílkoviny: 15 g, sodík: 464 mg, draslík: 1 g, fosfor: 187 mg, železo: 2 mg, foláty: 1 mg, vápník: 182 mg, vitamin A: 1 891 UI, vitamin C: 22 mg, vitamin D: 70 UI
Článek původně vyšel na stránkách americké redakce Epoch Times.