Velikonoce jsou tu a mnohé pilné hospodyňky se chystají upéct na Bílou sobotu tradiční domácí velikonoční mazanec, aby byl připraven k nedělní sváteční snídani. Podle křesťanské tradice jej hospodyňky přinesou na nedělní Velikonoční mši, kde mu kněz požehná a udělí svaté pomazání (odtud název mazanec).

Receptů na mazanec je moc, pečou se kváskové, kynuté, nekynuté, máslové, tvarohové, některé jsou zadělávané mlékem, jiné vodou… A my se s vámi podělíme o recept snadný na přípravu i vážení.

Mazanec (bez vážení)

Ingredience

Kvásek:

½ hrnku mléka
1 lžíce droždí
1 lžíce cukru

Suché suroviny:

3 hrnky polohrubé mouky
8 lžic cukru
sůl
vanilkový cukr
citronová kůra (dle libosti)
3 lžíce rozinek
2 lžíce loupaných mandlí

Kdo má rád, může si mazanec přivonět a přichutit špetkou mletého muškátového oříšku a badyánu.

Mokré suroviny:

4 lžíce másla pokojové teploty
1 žloutek

Na ozdobu:

vajíčko na potření
1 lžíce loupaných mandlí

Kdo chce, může si mazanec přivonět a přichutit špetkou muškátového oříšku a badyánem.

Příprava a postup

Nejprve si připravíme kvásek, a to tak, že do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přisypeme 1 lžíci cukru a vše malinko zasypeme moukou – necháme v teple vykynout (přibližně 20 min., podle teploty).

Mezitím si připravíme „suchou směs“:

Do mísy nasypeme mouku, 8 lžic cukru, vanilkový cukr, citronovou kůru dle libosti – někdo má rád jen lehký nádech (k tomu postačí špetka), jiný ocení silnější vůni citrónu (pak dejte i 1/4 lžičky), přidáme po špetce soli, nastrouhaného muškátového oříšku a badyánu a vše důkladně promícháme.

Po vzejití kvásku jej přilejeme do mísy k suchým surovinám, nezapomeneme přidat 1 žloutek a také rozměklé máslo. Ze všech přísad vypracujeme těsto. Když se těsto přestane lepit na stěny mísy, přidáme omyté rozinky, nasekané mandle a vše spolu ještě krátce prohněteme.

Těsto necháme 30 minut v míse pod utěrkou takzvaně vyzrát, a po 30 minutách z těsta vytvarujeme dva bochánky, které dáme na plech a necháme je na teplém místě pod utěrkou ještě minimálně hodinu kynout.

Před vložením do vyhřáté trouby potřeme každý bochánek rozšlehaným vejcem, ostrým nožem prořízneme nahoře na středu křížek a posypeme nasekanými nebo na plátky nakrájenými mandlemi. Pečeme 10 minut na 190-200 °C a poté teplotu stáhneme na 180 °C a dopékáme dalších přibližně 20-25 minut.

Hotový mazanec můžeme na stole ještě pocukrovat.

Dobrou chuť!

Pár rad na závěr:

Hrníčkové pečení počítá většinou s průměrnou mírou hrníčku 250 ml, lžička je myšlena čajová a lžíce polévková :).

Všechny ingredience si připravte na stůl ideálně alespoň hodinu předem, aby měly stejnou pokojovou teplotu.

Kdo peče mazanec poprvé, doporučuji dělat bochánky spíše nižší než vysoko kulaté (kynutím a pečením se zvednou) a vy budete mít alespoň jistotu, že se mazanec pěkně propekl.

Každá trouba peče jinak, berte tedy časy pečení jako orientační.

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.