Angelica Reis

31. 3. 2024

Bylo prokázáno, že klasická hudba má na děti pozitivní vliv, i když názory na její přesné účinky se liší.

Rodiče touží po tom, aby jejich děti prospívaly a byly úspěšné. Zapisují je do dobrých škol, dopřávají jim zdravou stravu a dbají na jejich morální a duchovní zázemí. Uvažovali jste však někdy o tom, jakou roli může ve vývoji vašeho dítěte hrát hudba?

Bylo prokázáno, že klasická hudba má pozitivní vliv zejména na kognitivní schopnosti a celkovou pohodu dítěte, což je někdy označováno jako Mozartův efekt.

Koncept Mozartova efektu vznikl především díky článku z roku 1993, který byl publikován ve vědeckém časopise Nature. Uváděly se v něm výsledky studie, kterou provedla psycholožka Frances Rauscherová a její kolegové z Kalifornské univerzity v Irvinu. Ve své studii nechali skupinu vysokoškolských studentů poslouchat 10 minut Mozartovu Sonátu pro dva klavíry D dur předtím, než se podrobili testu prostorového uvažování. Studenti také před testem poslouchali 10 minut ticha a 10 minut pokynů k relaxaci. Výsledky ukázaly, že ti, kteří poslouchali Mozartovu skladbu, dosáhli v testu výrazně lepších výsledků, i když toto zlepšení trvalo jen krátce.

Zesnulý fyzik Gordon Shaw, který byl součástí původní výzkumné skupiny, provedl mnoho dalších studií o spojitosti mezi hudbou a mozkem. V jedné z nich pomocí magnetické rezonance prokázal, že Mozartova hudba je lepší než Beethovenova, pokud jde o mozkovou kůru.

Po zveřejnění výsledků studie v roce 1993 se strhl značný humbuk a vědci považovali výsledky za příliš zjednodušené. Studie také vyvolala mnoho kontroverzí. Jedno je však jisté: podnítila desetiletí výzkumu v otázce účinků klasické hudby na mozek a tělo.

Na výsledky z roku 1993 navázal v roce 2001 přehledový článek doktora J. S. Jenkinse, publikovaný v časopise Journal of the Royal Society of Medicine:

„Existuje tedy Mozartův efekt? Obecné původní pozitivní závěry byly kritizovány s odůvodněním, že jakýkoli Mozartův efekt je způsoben ‚vzrušením z potěšení‘, které vyvolává tato konkrétní hudba, a k němuž by nedošlo, kdyby nebyla oceňována. Proti této interpretaci stojí pokusy na zvířatech, při nichž byly samostatné skupiny potkanů vystaveny v děloze a následně 60 dní po porodu Mozartově klavírní sonátě K448, hudebnímu dílu skladatele Philipa Glasse, bílému šumu nebo tichu a poté byla testována jejich schopnost překonat bludiště. Skupina poslouchající Mozarta zvládla test bludiště významně rychleji a s menším počtem chyb než ostatní tři skupiny; je tedy nepravděpodobné, že základem zlepšení byl požitek z hudby a její ocenění.“

Přínosy klasické hudby však přesahují rámec kognitivních funkcí. Studie také prokázaly, že poslech hudby může mít pozitivní vliv na emocionální pohodu dětí, snižuje stres a úzkost a podporuje pocit uvolnění a klidu. Může také zlepšit rozvoj sociálních dovedností a zvýšit empatii a soucit.

Francouzský lékař Alfred Tomatis a jeho společnost Tomatis propagují Tomatisovu metodu, která využívá hudbu a zvuk k různým způsobům pomoci dětem. Byla použita jako systematický terapeutický nástroj pro předškolní děti během výukových programů při covidu-19 a je prostředkem ke zlepšení kognitivních funkcí u dětí s autismem.

Znám několik učitelů, kteří ve svých vyučovacích hodinách používají barokní hudbu, která pomáhá zklidnit srdeční tep žáků a zvýšit jejich soustředění. Pokud se někdy budete cítit úzkostně, můžete to zkusit sami. Telemann a Vivaldi patří k mým oblíbencům a jejich hudbu snadno najdete na internetu. Nebo pro opravdu klidný zážitek zkuste třeba Bachovu hudbu pro loutnu.

Poznámky k realizaci

Podporovat dítě ve výuce hry na hudební nástroj může být vhodným způsobem, jak v něm vzbudit lásku ke klasické hudbě. (Biba Kayewich)

Co mohou rodiče udělat pro to, aby do života svých dětí začlenili klasickou hudbu? Zde je několik návrhů:

  1. Začněte s jednoduchými díly: Seznámení dítěte s klasickou hudbou může být tak snadné jako přehrání jednoduché skladby během jídla nebo před spaním. Zkuste některou z Mozartových kratších skladeb, například Sonátu C dur nebo Malou noční hudbu.
  1. Navštěvujte koncerty: Mnoho měst má orchestry, které nabízejí koncerty pro rodiny s dětmi. Návštěva živého vystoupení může být skvělým způsobem, jak dítěti přiblížit klasickou hudbu a udělat z ní zábavný a interaktivní zážitek.
  1. Umožněte jim hrát na nějaký hudební nástroj: Povzbuzování dítěte, aby se učilo hrát na nějaký hudební nástroj, může být skvělým způsobem, jak v něm probudit lásku ke klasické hudbě. I tak jednoduchá věc, jako je zobcová flétna nebo ukulele, může být příjemným a snadným úvodem do hudby.
  1. Zařaďte hudbu do každodenních činností: Přehrávání hudby během domácích prací může tyto úkoly zpříjemnit a učinit méně stresujícími. Zvažte také přehrávání klasické hudby během výtvarných projektů nebo jiných tvůrčích činností.

Kromě všech těchto prospěšných účinků může kontakt s klasickou hudbou pomoci dětem rozvinout hlubší porozumění pro hudbu a umění, což může mít dlouhodobý vliv na jejich kulturní povědomí a kreativitu.

Jako bývalému mladému hudebníkovi mi rané setkání s klasickou hudbou otevřelo zcela nové světy krásy, hloubky a oddanosti. Když jsem vyrůstal, sledoval jsem koncerty svých rodičů a poslouchal klasickou hudbu v kostele, což mě také duchovně inspirovalo.

Proč neudělat z poslechu klasické hudby rodinnou záležitost? Může to být zábavný a obohacující způsob trávení společného času.

Zařazením klasické hudby do běžného života našich dětí a podporou lásky k umění jim můžeme pomoci plně rozvinout jejich potenciál a vést šťastný, plnohodnotný a smysluplný život.

Nakonec je třeba říci, že skutečná klasická hudba je nejen podložena výzkumem, ale také seslána nebem. Je jí mnohem více, než si dokážeme představit, a její zařazení do našich životů je nepochybně prospěšné pro nás všechny.

Článek původně vyšel na stránkách americké redakce Epoch Times.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.