Rajčata jsou nezbytnou součástí středomořské stravy, která je dávána za model zdravé výživy. Vědci ze Španělska nedávno objevili, že konzumace většího množství rajčat a produktů z nich může pomoci snížovat riziko hypertenze u starších jedinců.
Studie v časopise European Journal of Preventive Cardiology z listopadu 2023 zkoumala přes sedm tisíc lidí ve věku 55 až 80 let, kteří se zúčastnili španělské dietní studie (PREDIMED).
Přibližně 83 % z účastníků výzkumu trpělo vysokým krevním tlakem, přičemž u všech se vyskytoval jeden či více kardiovaskulárních rizikových faktorů, jako např. cukrovka, kouření, vysoká hladina cholesterolu, nadváha nebo častý výskyt srdečního onemocnění v rodině.
Každá osoba vyplnila každoročně dotazníky o svých zdravotních problémech a o spotřebě rajčat jak v syrovém stavu, tak zpracované v podobě rajčatové omáčky nebo gazpacha, tradiční španělské rajské polévky. Po třech letech výzkumníci pozorovali souvislost mezi konzumací většího množství rajčat a nižším krevním tlakem.
Studie dospěla k závěru, že riziko hypertenze klesalo s denní konzumací více než 110 gramů rajčat nebo výrobků z nich. Pro představu, toto množství odpovídá přibližně jednomu velkému rajčeti. Jedinci, kteří konzumovali jedno velké rajče denně, tedy snižovali riziko vysokého krevního tlaku o 36 % ve srovnání s těmi, kteří konzumovali jen 44 gramů denně.
Mírná konzumace rajčat dle studie snižuje jak diastolický, tak systolický krevní tlak, zejména u hypertenze 1. stupně. Diastolický krevní tlak se významně snížil u účastníků s vysokým krevním tlakem. Podle vědců je tedy „konzumace rajčat, včetně produktů na bázi rajčat, prospěšná při prevenci a léčbě hypertenze“.
Badatelé naznačili, že přínos mohou mít právě rajčata, která mají vysoký obsah lykopenu.
Lykopen je rostlinná chemická látka, která dodává rajčatům jejich červenou barvu. Jde o silný antioxidant, který pomáhá v boji proti zánětům.