Období rajčat právě vrcholí a my pro vás máme jeden dávný, provoněný recept, který si čeští umělci přivezli ze slunné Francie.

Jednou, když šel básník Jaroslav Seifert navštívit svého přítele, malíře  Jana Zrzavého, zastihl jej právě uprostřed kuchtění.

„Při jedné z návštěv zavanula na mě silná a příjemná vůně z kuchyně. Neznámá vůně neznámého jídla,“ vzpomíná J. Seifert ve své knize Všechny krásy světa.

Nakonec dostal od malíře tak prostý recept, který si ani nemusel zapisovat.

„… Musím vám říci, jak se dělají ta jablíčka. Ne psát si nic nemusíte, je to jednoduché,“ prozradil Jan Zrzavý.

Tisknout

Recept: Rajčata po provensálsku

Chod Appetizer, předkrm
Kuchyně francouzská
Čas přípravy 5 minut
Čas vaření 20 minut

Ingredience

  • 7 zralých větších rajčat
  • 2 hlávky česneku
  • olej (ideálně olivového)

Postup

  1. Na dno většího kastrolu naskládejte rajská jablíčka a bohatě je zalijete olejem.

  2. Pak nakrájejte na drobné plátky stroužky česneku z obou palic, naházejte je na rajčata a duste, až jsou úplně měkká.

  3. Přílohu – rýži, brambory, chléb – si můžete zvolit sami. Anebo jídlo konzumujte jen tak, samotné.

„Lekl jsem se té spousty česneku,“ píše Jaroslav Seifert.

„Ne, to není moc!“ odtušil Jan Zrzavý.

„Ten česnek se promění v tu příjemnou vůni, která vás tak překvapila.“