Susan C. Olmstead

11. 7. 2024

Od jádra až po bochník ztrácí pšenice v každém kroku rafinace živiny, a proto je celozrnný chléb mnohem zdravější.

Podle nové studie, která přesně popisuje, jak se při zpracování a rafinaci pšeničné mouky rozkládají živiny, bychom měli jíst pšenici v co nejucelenějším stavu. V rámci výzkumu „od farmy ke stolu“ vědci zjistili, že obsah minerálních látek v chlebu vyrobeném z rafinované mouky klesl téměř o tři čtvrtiny ve srovnání s chlebem vyrobeným z celozrnné pšeničné mouky. Zjistili, že s rafinovanou moukou výrazně klesá i obsah živin, vitaminů A a E.

Od zrna přes mouku až po chléb

V rámci studie zkoumali klíčové živiny v jednom vzorku pšenice z newyorského Hudson Valley, a to ve třech fázích: v jádru, v mouce a v chlebu. Vzorky pšenice byly zaslány výzkumnému pracovníkovi Davidu Killileaovi z Kalifornské univerzity v San Francisku, který je analyzoval na minerální látky, fytáty, škrob, vlákninu a vitamin B. Testy na popel a bílkoviny byly provedeny v California Wheat Commission a analýza karotenoidů (vitamin A) a vitaminu E byla provedena v Linus Pauling Institute na Oregon State University.

Vědci ze vzorku vyrobili tři druhy mouky:

  • Kamenné mletí, které produkovalo neporušenou celozrnnou mouku
  • Válečkový mlýn, který vyráběl rekonstituovanou celozrnnou mouku (*rekonstituovaná, tj. vyrábí se smísením všech relevantních pasážních produktů –  většinou vyjma klíčků)
  • Rafinovaná, která produkovala bílou mouku s odstraněnými otrubami a klíčky

Z těchto tří typů mouky se pak podle jednotného protokolu pekly testovací chleby.

David Killilea analyzuje vzorky pšenice na Kalifornské univerzitě v San Francisku. (Se svolením Holly Dudenové)

Závěry

Zjištění byla dramatická. Vědci uvedli, že „obsah hlavních minerálních látek byl v rafinované mouce a chlebu snížen až o 72 %“. Hladina stopových minerálních látek spíše kolísala, ale v rafinované mouce a chlebu byla také snížena až o 64 %. Dále uvedli, že:

  • Obsah fytátů byl podobný v jádrech a celozrnné mouce, ale v rafinované mouce a chlebu byl snížen až o 83 %.
  • Hladiny karotenoidů (luteinu a zeaxanthinu) se v celozrnné a rafinované mouce jevily zvýšené o 18 až 30 %, ale v chlebu byly sníženy až o 77 %.
  • Obsah vitaminu E byl snížen až o 20 % v celozrnné mouce a až o 82 % v rafinované mouce a v chlebu ze všech druhů mouky.

Centrum Stone Barns Center for Food & Agriculture v údolí Hudson ve státě New York sponzorovalo studii a poskytlo vzorek pšenice. Mletí probíhalo na North Dakota State University a pečení v Blue Hill at Stone Barns, partnerské restauraci Stone Barns Center.

Na výročním zasedání Americké společnosti pro výživu (Nutrition 2024), které se konalo 1. července, přednášející Killilea hovořil o výsledcích svého týmu. Killilea, který má doktorát z farmakologie a je prorektorem pro výzkum na Kalifornské univerzitě v San Francisku, hovořil s Epoch Times o studii a jejích závěrech.

Překvapilo vás zjištění, že mletí a rafinace tak výrazně snižují obsah živin v pšeničné mouce?

Ano i ne. Ztráta minerálních látek v důsledku mletí na bílou mouku nebyla překvapivá, protože minerální látky mají tendenci se vázat na otruby a klíčky, které se při výrobě bílé mouky odstraňují. Očekávali jsme také určitý úbytek karotenoidů (podobných vitaminu A) a vitaminu E po pečení, ale míra úbytku – více než 75 % – byla překvapivá!

Na základě vašich zjištění doporučujete lidem, aby kupovali pouze celozrnné výrobky?

Přísně vzato ano. Je naprosto jasné, že celozrnné výrobky jsou lepší z hlediska obsahu vlákniny, vitaminů, minerálních látek a antioxidantů. Bohužel je však realitou, že většina pšeničných potravin (ve Spojených státech) se vyrábí z rafinované (bílé) pšeničné mouky. A některé potraviny označené jako „celozrnné“ mohou být klamavé. Najít pravé celozrnné potraviny může být poměrně složité, proto lidem doporučuji, aby nadále hledali a nahrazovali výrobky z celozrnné mouky.

Jak byla vaše prezentace přijata na konferenci Nutrition 2024?

Jaká byla reakce na konferenci 2024? Myslím, že přijetí bylo pozitivní. Výhody celozrnných obilovin jsou nyní v komunitě odborníků na výživu široce uznávány. Na naší konferenci jsme měli několik dalších prezentací o tom, jak konzumace celozrnných obilovin zlepšuje střevní mikrobiom, zdraví střev a náladu a snižuje riziko mnoha chronických onemocnění.

Domníváte se, že váš výzkum ovlivní to, co odborníci na výživu doporučují zařadit do našeho každodenního jídelníčku?

Jakmile odborníci na výživu a dietologové lépe pochopí, kolik výživových hodnot přináší konzumace celozrnných obilovin, bude snaha nahrazovat rafinovanou pšenici celozrnnými potravinami narůstat. Spotřebitelé budou od potravinářských společností a restaurací požadovat více celozrnných produktů a také transparentnost a certifikaci tvrzení o celozrnnosti. Myslím, že tato změna je nevyhnutelná.

Můžete nám říci více o centru Stone Barns?

Tuto studii podpořilo Stone Barns Center for Food & Agriculture, experimentální farma a výzkumné centrum, a jejich partnerská restaurace Blue Hill at Stone Barns, kterou vede šéfkuchař a autor oceněný cenou Jamese Bearda Dan Barber. Barber byl jedním z prvních šéfkuchařů, kteří začali vařit stylem „z farmy na stůl”, a nyní podporuje jednu z prvních studií o výživě „z farmy na stůl”. Je vzrušující vidět, jak špičkový restaurační tým a zemědělská organizace investují do výzkumu výživy a aktivně se na něm podílejí.

ete

Související články

Přečtěte si také

Návrh na omezení diskriminace obranného průmyslu kvůli ESG ve sněmovně neprošel, firmy lamentují

„Předpokládal jsem, že obranyschopnost a posílení domácího obranného průmyslu je věc nadstranická a že se z ní nikdy nestane předmět politického boje," uvedl prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR.

Už začátkem roku vyvstávají otázky, zda nebude překročen plánovaný schodek letošního rozpočtu

Schválený rozpočet na rok 2025 je naplánován se schodkem 241 miliard korun. Ke konci února vzrostl na 68,6 miliardy korun z lednových 11,2 miliardy korun. Národní rozpočtová rada upozorňuje, že se rozpočet může dostat do problémů.

Spojené státy shání vejce po celém světě. Oslovily i české chovatele

Nedostatek vajec na trhu přiměl americké orgány poohlédnout se po této komoditě i za oceánem. Dostupnost vajec pro export do USA se snaží zajistit v řadě zemí světa, včetně České republiky.

Reinkarnace živoucích buddhů se podle komunistické strany musí řídit „národními zákony a předpisy“

Poté, co komunistická strana unesla původního pančhenlámu a dosadila si vlastního, čeká na to, až zemře současný dalajláma. „Jejich“ pančhenláma potom vybere nového dalajlámu.

Slovenská prokuratura obžalovala útočníka, který loni v květnu postřelil premiéra Fica; hrozí mu doživotí

Žalobkyně na Slovensku dnes podala obžalobu na útočníka, který loni v květnu střílel na premiéra Roberta Fica.

„Chemie“ v leteckých stopách mění klima, tvrdí evropské a americké úřady

Evropská a americká letecká agentura v nedávno vydaných dokumentech uvádí, že letadla emitují nejen CO2, ale také oxidy síry, dusíku, saze a další chemické částice, které pravděpodobně přispívají k oteplování planety.

Maďarská vláda předložila návrh zákona zakazující pochod LGBT+

Maďarská vládní strana dnes předložila parlamentu návrh zákona zakazující pochod hrdosti LGBT+.

Léčivá síla vyprávění

Vyprávění utváří naši identitu a ovlivňuje, jak vnímáme sebe i svět. Když pochopíme sílu vlastních příběhů, můžeme přepsat omezující vzorce myšlení, odemknout skrytý potenciál a předat svou moudrost dalším generacím.

Deník Epoch Times získal ocenění za odhalování porušování lidských práv čínským režimem

Zpravodajka Epoch Times Eva Fuová získá cenu Wilbur Award za odhalování nuceného odebírání orgánů v Číně. Ocenění uděluje Rada pro náboženskou komunikaci za výjimečnou práci v oblasti náboženských témat v médiích.