Umírněná konzumace vína může mít zdravotní přínosy.
Upozornění: Tento článek původně vyšel pro americkou edici deníku Epoch Times.
„Víno je s námi od počátků civilizace. Je to střídmý, civilizovaný, posvátný a romantický nápoj k jídlu, doporučovaný v Bibli. Víno bylo po staletí oslavováno státníky, filozofy, básníky a učenci. Střídmé pití vína je neoddělitelnou součástí naší kultury, dědictví a kultivovaného způsobu života.“
Toto prohlášení se objevilo na některých lahvích vína v letech 1989 a 1990. Autorem byl Robert Mondavi, který jej vytvořil jako součást svého „poslání“ a snažil se obhájit víno jako střídmý nápoj, který při umírněné konzumaci prospívá zdraví.
Americká federální vláda toto prohlášení pro použití na lahvích vína schválila v roce 1988. Mondavi jej používal až do roku 1990, kdy divize ministerstva financí, která dohlížela na alkoholické nápoje, rozhodla, že už nebude dovoleno toto tvrzení používat.
V té době vzniklo několik proti-alkoholových hnutí, z nichž některá tvrdila, že jakákoli konzumace alkoholu je škodlivá. V článku pro Los Angeles Times jsem tehdy citoval několik uznávaných lékařů, kteří potvrdili, že střídmá konzumace vína je prospěšná pro zdraví.
Během následujících 35 let se objevilo několik dalších proti-alkoholových hnutí, většina však neměla dlouhé trvání. Dnes však vyvstalo nové prohibiční hnutí, které se zdá být razantnější než jakékoliv od počátku 90. let.
Možná právě v reakci na to oznámila asociace vinařů okresu Sonoma novou kampaň s názvem „Víno je naší součástí“. Tato kampaň má podle jejich slov „zvýšit povědomí o mnoha přínosech umírněné konzumace vína, jak byly popsány v uznávaných lékařských studiích“.
Ačkoliv vinařství mají zakázáno dělat jakákoliv zdravotní tvrzení, není jasné, zda marketingové agentury, které nespadají pod federální dohled, jako například Sonoma County Vintners, budou smět taková tvrzení používat.
Studie, na které se vinaři a další obvykle odvolávají, se týkají vlivu vína na srdeční choroby – hlavní příčinu úmrtí Američanů. Toto téma bylo také klíčovým prvkem slavné reportáže CBS 60 Minutes z roku 1991 s názvem Francouzský paradox. Tato reportáž uváděla, že Francouzi mají nižší výskyt srdečních chorob než Američané, přestože více kouří a jejich strava obsahuje více tuku.
Zesnulý doktor Paul Scholten, ředitel ženských služeb na San Francisco State University, publikoval v roce 1997 brožuru pro Mezinárodní společnost vína a gastronomie, v níž obhajoval střídmou konzumaci.
„Studie na Harvardově univerzitě ukázaly, že střídmí konzumenti snižují riziko ischemické choroby srdeční o 20 až 40 procent, stejně jako riziko anginy pectoris a mrtvice,“ napsal Scholten.
„Curtis Ellison (profesor medicíny a epidemiologie na Lékařské fakultě Bostonské univerzity) odhadl, že u lidí se srdečními chorobami přináší střídmá konzumace větší zdravotní přínosy než jakákoli jiná běžná opatření, jako je dieta nebo cvičení – s výjimkou zanechání kouření.“
Scholten ve své brožuře uvedl i několik dalších zdravotních přínosů.
Michael Haney, výkonný ředitel Sonoma County Vintners, prohlásil, že jejich kampaň „Víno je naší součástí“ má „poskytovat pozitivní a informovaný narativ“ o „kulturních, společenských a zdravotních dopadech vína“.
Přístup této agentury mi připomíná, jak Mondavi před více než 35 lety formuloval své poslání.
–ete–