Jídlo jako lék
Na začátku byl vývar. Jak vznikly restaurace a zrození francouzské gastronomie
Historie restaurace je spjata s historií Francie, která je jejím rodištěm. Slovo „restaurace“ v dnešním slova smyslu bylo přijato v roce 1835 Francouzskou akademií. Do té doby se slovo „restauran“, nebo také „bouillon restaurateur“ (posilující vývar), používalo pro pokrm složený z masa, cibule, bylinek a zeleniny. Vývar s léčivými a trávicími účinky měl za cíl obnovit sílu a vzpružit strávníka.
Černé zlato z Itálie: Jak rozpoznat pravý balzamikový ocet + recepty
Z krajiny Gucci a Ferrari pochází další vývozní artikl, o němž si leckdo může myslet, že ho dobře zná: aceto balsamico neboli balzamikový ocet.
Jídlo jako lék – zdravé stravování podle čínské medicíny
To, co jíme, může ovlivnit to, jak se cítíme, nejen po stránce fyzické, ale i emocionální. Strava se v tradiční čínské medicíně považuje za výživu pro tělo, dokonce za lék.