Na začátku byl vývar. Jak vznikly restaurace a zrození francouzské gastronomie

Na začátku byl vývar. Jak vznikly restaurace a zrození francouzské gastronomie

Historie restaurace je spjata s historií Francie, která je jejím rodištěm. Slovo „restaurace“ v dnešním slova smyslu bylo přijato v roce 1835 Francouzskou akademií. Do té doby se slovo „restauran“, nebo také „bouillon restaurateur“ (posilující vývar), používalo pro pokrm složený z masa, cibule, bylinek a zeleniny. Vývar s léčivými a trávicími účinky měl za cíl obnovit sílu a vzpružit strávníka.

Černé zlato z Itálie: Jak rozpoznat pravý balzamikový ocet + recepty

Černé zlato z Itálie: Jak rozpoznat pravý balzamikový ocet + recepty

Z krajiny Gucci a Ferrari pochází další vývozní artikl, o němž si leckdo může myslet, že ho dobře zná: aceto balsamico neboli balzamikový ocet.

Jídlo jako lék – zdravé stravování podle čínské medicíny

Jídlo jako lék – zdravé stravování podle čínské medicíny

To, co jíme, může ovlivnit to, jak se cítíme, nejen po stránce fyzické, ale i emocionální. Strava se v tradiční čínské medicíně považuje za výživu pro tělo, dokonce za lék.