Catherine Yang

15. 11. 2019

Peruánský umělec Pablo Roque se živil jako hudebník, nicméně kreslení a malování miluje již od svého dětství. Když v roce 2012 utrpěl nehodu, která mu zabránila věnovat se hudbě po dobu jednoho roku, objevil znovu svoji dětskou vášeň.

„Takto jsem objevil mé malování – svou spásu a velkou vášeň,” sdílí svůj příběh Roque. „A od té doby jsem nepřestal malovat.”

Roque tráví většinu svých dní v pracovně, kde maluje, ale také studuje, čte a zkoumá. Čerpá inspiraci od akademických a klasických malířů. „Umělci,“ jak zmiňuje, „jsou velcí učitelé, kteří (pro mě) budou vždy zdrojem inspirace a motivace”.

„Myslím, že má záliba pro realistickou malbu pochází z jakéhosi přirozeného vnitřního nutkání,” pokračuje Roque. „Pokouším se být při své práci velice disciplinovaný… Snažím se udržovat si stálou disciplínu a hledat krásu, zatímco mám stále v mysli odkaz velkých mistrů akademické malby.

Od chvíle, kdy Roque v roce 2012 začal malovat, byly jeho realistické malby nejméně jednou ročně na výstavě, hlavně v jeho domovské krajině – Peru. V roce 2019 se stal finalistou v soutěži International Art Renewal Center Salon Competition se svým dílem „Dědictví”.

Obraz nazvaný Mezi generacemi. Autor Pablo Roque, olej na plátně, 80 x 65 cm. (S laskavým svolením Pabla Roque)
Obraz nazvaný Mezi generacemi. Autor Pablo Roque, olej na plátně, 80 x 65 cm. (S laskavým svolením Pabla Roque)

Jeho nejnovější dílo „Mezi generacemi” je olejomalba na plátně. Toto znamenité dílo ho dostalo mezi finalisty na pátém ročníku mezinárodní soutěže International NTD Figure Painting Competition. Práce finalistů budou na výstavě v New York City v Salmagundi Art Club na 47 Fifth Avenue od 24.–30. listopadu.

Roque má podle svých slov radost, že soutěž objevil, jakož i její zajímavé, avšak přísné standardy. Kromě požadavku na realistický, akademický styl znázornění lidské figury je také kladen důraz na obsah. Ústředním tématem soutěže je čistá pravda, lidská laskavost a čistá krása.

„Tahle soutěž klade na účastníky větší požadavky, vyžaduje vysokou úroveň,” říká Roque. „Líbí se mi myšlenka přehodnocování vkusu pro dobrou malbu, co se týče obsahu a poselství. Mám od této soutěže velká očekávání, protože je velkým oknem, v němž mohu ukázat svoji práci a kousek své podstaty.“

V díle „Mezi generacemi“ Roque líčí tradiční hodnoty člověka z And.

„Toto dílo zobrazuje pocity andského muže, který přehodnocuje své kořeny a svou podstatu; se základem v tvrdé práci, kování země a také její budoucnosti,” popisuje Roque. „Staří Peruánci rozvíjeli blízké spojení s přírodou na základě respektu, pokory a obdivu. Lidé a zvířata byli závislí výlučně na tom, co vytvořila a nabízela země.”

„Takže toto dílo vzdává hold Pachamame – Matce Zemi, ve vděčnosti za všechen užitek, který od ní dostáváme,” vysvětluje Roque. Chtěl ukázat „Andské zvyky, které přetrvávají navzdory času”.

„Je mým závazkem šířit andskou kulturu vstříc budoucím generacím,” věří.

Tenhle kousek zabral malíři několik měsíců, protože pracuje pomalým procesem glazurování. Roque uvedl, že začíná s omezenou paletou barev a postupně, jak pracuje, přidává jemnými tahy další barvy.

„Každé dílo je velká výzva. A v tomto případě to byla velká zkušenost od hledání modelu až po kompozici scény, aby to souhlasilo s představou v mé mysli,” popisuje proces tvorby díla malíř.

„Síla očí a pohledu musela být silným bodem mé práce,” věří Roque.

Pokusil se zaměřit na hluboký pohled a výraz muže, aby jej tak oživil, a jeho charakter se tak mohl přímo spojit s divákem, který se bude na obraz dívat.

„Nakonec jsem byl s prací spokojen,” dodává umělec.

Roque také vysvětluje, že jeho největší touhou je umělecký růst a sdílení kousku sebe a své podstaty s druhými prostřednictvím každého svého díla.

„Co vychází z duše, přichází do duše,” uzavírá.

Výstava finalistů bude otevřena veřejnosti v Salmagundi Art Club na 47 Fifth Ave v Manhattanu od 24.–30. listopadu. Vítězi soutěže budou vyhlášeni 26. listopadu, a aukce obrazů se uskuteční 30. listopadu. Pro více informací, prosím navštivte oilpainting.ntdtv.com

Z originálního článku deníku The Epoch Times New York přeložila M. S.

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."