Milan Kajínek

13. 2. 2020

V mnoha českých a moravských městech pozvaly radnice soukromé firmy slibující investice, dotace z Evropské unie (EU) a růst cen vody pouze o výši inflace, aby spravovaly vodovody a kanalizace. Nic z toho se však v praxi nevyplnilo a situace skončila naprosto odlišně, říká zakladatel projektu Pravda o vodě Ing. Radek Novotný.

Jak se ukázalo, soukromník do infrastruktury dlouhodobě neinvestoval, města přišla o dotace z EU a ceny vody rostou mnohem více než tam, kde si město spravuje vodovody a kanalizace samo.

Nadační fond Pravda o vodě a hnutí, které se kolem jeho činnosti začalo vytvářet, usilují o vrácení správy vodovodů a kanalizací do vlastnictví obcí a tedy občanů, kteří v místě žijí.

Na Zlínsku dali již v květnu 2018 občané podnět k vypsání referenda, které má rozhodnout, zda bude správa vody v rukou soukromých koncernů nebo města.

Nakonec musel o referendu rozhodnout brněnský krajský soud, který v prosinci 2019 vyhlásil ve Zlíně referendum týkající se provozování vodáren koncernem Veolia. Uskutečnit se má společně s krajskými volbami na podzim 2020, informoval o tom deník iDNES.

Připravujeme pro vás 7 rozhovorů s Ing. Radkem Novotným, zakladatelem nadačního fondu Pravda o vodě. (Kamera a střih: Michal Kováč)

„Souhlasíme se stanoviskem soudu ohledně neobratnosti třetí otázky, ale kasační stížnost proti rozhodnutí soudu o konání referenda podávat nebudeme. Referendum se tedy uskuteční na podzim společně s krajskými volbami,“ uvádí primátor Zlína Jiří Korec v tiskové zprávě z 10. ledna 2020.  

Pokud občané v referendu rozhodnou kladně, mělo by město i dle rozhodnutí krajského soudu „učinit v rámci své samostatné působnosti vše k ukončení provozování infrastruktury na území města.“  V případě záporného výsledku hlasování by na způsobu provozování město nic měnit nemělo, uvádějí oficiální stránky vedení města Zlín.

V prosinci 2002 rozeslal Radek Novotný analýzu dění ve vodárenství v ČR českým ministrům. Měsíc po předání analýzy, na nový rok 2003 neznámý pachatel zapálil panu Novotnému u domu auto a garáž. V roce 2003 předal Novotný meziresortní Komisi rozbor, popisující jak soukromé koncerny obcházejí zákony ČR a skrytě ovládají české vodárny. Následně Novotného dva neznámý pachatelé zmlátili u jeho domu. Skončil v nemocnici s otřesem mozku a zlomenou rukou. „Následně mi vyhrožovali, že pokud se nestáhnu z Komise, tak se napadení bude týkat mé rodiny,“ uvádí Novotný. (Pravdaovode.cz)

Vývoj ve Zlíně může sloužit jako „precedens“

Výsledky soudních sporů okolo privatizace vody ve městě Zlíně a občanská aktivita, které okolo případu probíhají už více než deset let, jsou aktivisty považovány za jakýsi precedens. Podle zakladatele projektu Pravda o vodě, ekonoma Ing. Radka Novotného, bude velkým úspěchem, pokud se podaří ve Zlíně vrátit správu vod a kanalizací zpět do rukou města.

Do občanských aktivit se zapojila také kapela B-plan, která složila píseň Řekni mi pravdu o vodě a v dubnu 2019 ji publikovala jako videoklip na kanálu YouTube.

Aktivisté chtějí problém otevřít také v českém parlamentu, kam jim může otevřít cestu petiční kampaň, pod kterou vysbírali k únoru 2020 více než 15 tisíc podpisů občanů ČR.

Petiční akce, která překročí hranici 10 tisíc podpisů, má zákonné právo, aby byla Senátem nebo Poslaneckou sněmovnou projednávána formou veřejného slyšení.

Aktivisté si od toho slibují větší informovanost veřejnosti o problému správy vodovodů a kanalizací soukromými koncerny. Závěry veřejného slyšení poté budou dle zákona zařazeny na jednání pléna.

Podle výzkumu zveřejněného nadačním fondem Pravda o vodě bylo v důsledku privatizace vodovodů a kanalizací od roku 2010 do roku 2018 vyvedeno z ČR do zahraničí (v rámci zisků zahraničních koncernů) 22 miliard korun. Navíc města přišla o možnost čerpání dotací z Evropské unie, protože EU odmítá financovat projekty, které jsou v držení ziskových soukromých společností.

Občané tedy v některých městech v důsledku privatizací prodělali 3x. Poprvé zaplatili zisky soukromých koncernů v hodnotě 22 miliard korun. Podruhé přišli o stamilionové dotace EU. Potřetí museli sami financovat stavby čisticích stanic, vodovodů a kanalizací.

Podle aktivistů je zcela nehospodárné takovýmto způsobem nadále pokračovat. Současná situace okolo sucha a diskusí o ekologii a globálním oteplování rovněž zvyšuje důležitost hospodárnosti s vodou, s čímž pochopitelně souvisejí investice do této oblasti, na které by se mělo „někde“ ušetřit.

Podobné případy privatizace a následné snahy o navrácení správy vod a kanalizací do státní či městské služby proběhly a probíhají také v Německu nebo ve Francii.

Připravované rozhovory

(1/7) Voda je významná, strategická surovina

(2/7) Co ovlivňuje cenu vody. Porovnání správy v rukou koncernů a měst

(3/7) Správa vody je efektivní v rukou krajů. Se soukromými koncerny lidé přicházejí o peníze

(4/7) Situace se mění. Lidé jsou aktivní. Zajímají se o vodu a přírodu, ale utrpěli jsme ztráty

(5/7) Soud: Koncern ovládl správu vody a kanalizací „protiprávně“

(6/7) Chceme vrátit správu vod a kanalizací do rukou měst, jako ve Francii, říkají aktivisté

(7/7) Někteří lidé se o problematiku vody zajímají, pomáhají snahám o změnu

Všechny rozhovory naleznete také na kanálu YouTube

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“