Jedním ze vzácných a ohrožených zvířat je klokánek rudohnědý (Aepyprymnus rufescens), jehož druh se Zoo Jihlava podařilo rozmnožit. Jde o malý druh klokana, který zde chová jako jediná zoologická zahrada v kontinentální Evropě.

Klokánek rudohnědý (Aepyprymnus rufescens), je malý druh klokana, který se po téměř třech desetiletích vrátil do evropských chovů. Jde však o nesmírně vzácné a unikátní chovance, neboť v Evropě je chová pouze Zoo Jihlava a britská Zoo Hamerton.

Ve zbytku světa už jsou chováni pouze na australském kontinentě. Celkový počet zvířat v chovech zoologických zahrad činí v současnosti podle známých údajů pouhých 102 jedinců.

„Naše zoo získala tento druh v únoru loňského roku. V současnosti chováme dva samce a tři samice, přičemž každá ze samic již odchovává mláďata, která postupně vylézají z vaku,“ sděluje tiskový mluvčí zoo M. Maláč.

Klokánci čtyřprstí, čeleď Potoridae, jsou malé druhy klokánků, kteří jsou považováni za předky pravých klokanů. V současnosti zahrnuje čeleď celkem deset druhů, které patří do tří výše zmíněných rodů.

Co způsobily nepůvodní druhy savců v Austrálii

Bohužel, klokánci doplatili na nepůvodní druhy savců, které dovezli první osadníci na australský kontinent. Šelmy, jako třeba zdivočelí psi a kočky, je přímo lovili.

Králici, kozy, prasata, nebo velbloudi jim pak konkurovali potravně i změnou prostředí, ve kterém žili. Jeden druh i rod klokánka byl na začátku 20. století zcela nenávratně vyhuben. Další druhy jsou ohroženy vyhubením a často jsou zcela odkázané na zoologické zahrady a další záchranné chovy a zřizování rezervací.

Klokánek rudohnědý (Aepyprymnus rufescens), je největším druhem celé čeledi a dosahuje rozměrů většího králíka. Hlava s tělem měří od 30 do 40 cm, ocas mají zvířata dlouhý stejně. Největší jedinci tak mohou dosáhnout délky až necelých 80 cm a vážit kolem 3 kg.

Nový koronavirus a nemoc COVID-19: Co o nich víme? (Epoch Times)

Klokánci jsou zbarveni šedohnědě, někdy s nádechem rezavohnědé barvy. Jsou to zvířata noční, která se přes den ukrývají v hnízdech, jež si staví pod hustou vegetací.

Žijí samotářsky, nebo v rozvolněných skupinách. Samice je březí kolem 22–24 dnů, poté rodí jediné mládě, které nosí ve vaku kolem 16 týdnů. Dalších 7 týdnů zůstává mladý klokánek u matky. Tito klokánci se stejně jako někteří další zástupci čeledi živí hlízami rostlin, houbami a další vegetací, občas však nepohrdnou ani hmyzem a bezobratlými živočichy.