Zdenka Danková

15. 2. 2020

Jedním ze vzácných a ohrožených zvířat je klokánek rudohnědý (Aepyprymnus rufescens), jehož druh se Zoo Jihlava podařilo rozmnožit. Jde o malý druh klokana, který zde chová jako jediná zoologická zahrada v kontinentální Evropě.

Klokánek rudohnědý (Aepyprymnus rufescens), je malý druh klokana, který se po téměř třech desetiletích vrátil do evropských chovů. Jde však o nesmírně vzácné a unikátní chovance, neboť v Evropě je chová pouze Zoo Jihlava a britská Zoo Hamerton.

Ve zbytku světa už jsou chováni pouze na australském kontinentě. Celkový počet zvířat v chovech zoologických zahrad činí v současnosti podle známých údajů pouhých 102 jedinců.

„Naše zoo získala tento druh v únoru loňského roku. V současnosti chováme dva samce a tři samice, přičemž každá ze samic již odchovává mláďata, která postupně vylézají z vaku,“ sděluje tiskový mluvčí zoo M. Maláč.

Klokánci čtyřprstí, čeleď Potoridae, jsou malé druhy klokánků, kteří jsou považováni za předky pravých klokanů. V současnosti zahrnuje čeleď celkem deset druhů, které patří do tří výše zmíněných rodů.

Co způsobily nepůvodní druhy savců v Austrálii

Bohužel, klokánci doplatili na nepůvodní druhy savců, které dovezli první osadníci na australský kontinent. Šelmy, jako třeba zdivočelí psi a kočky, je přímo lovili.

Králici, kozy, prasata, nebo velbloudi jim pak konkurovali potravně i změnou prostředí, ve kterém žili. Jeden druh i rod klokánka byl na začátku 20. století zcela nenávratně vyhuben. Další druhy jsou ohroženy vyhubením a často jsou zcela odkázané na zoologické zahrady a další záchranné chovy a zřizování rezervací.

Klokánek rudohnědý (Aepyprymnus rufescens), je největším druhem celé čeledi a dosahuje rozměrů většího králíka. Hlava s tělem měří od 30 do 40 cm, ocas mají zvířata dlouhý stejně. Největší jedinci tak mohou dosáhnout délky až necelých 80 cm a vážit kolem 3 kg.

Klokánci jsou zbarveni šedohnědě, někdy s nádechem rezavohnědé barvy. Jsou to zvířata noční, která se přes den ukrývají v hnízdech, jež si staví pod hustou vegetací.

Žijí samotářsky, nebo v rozvolněných skupinách. Samice je březí kolem 22–24 dnů, poté rodí jediné mládě, které nosí ve vaku kolem 16 týdnů. Dalších 7 týdnů zůstává mladý klokánek u matky. Tito klokánci se stejně jako někteří další zástupci čeledi živí hlízami rostlin, houbami a další vegetací, občas však nepohrdnou ani hmyzem a bezobratlými živočichy.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.