Ondřej Horecký

16. 12. 2020

Bez smaženého kapra a bramborového salátu si české Vánoce už neumíme představit. Ještě před sto lety však tento pokrm nebyl v Čechách běžnou součástí sváteční štědrovečerní tabule. Kapra si totiž mohli dopřát jen v bohatých rodinách.

Jídelníček našich předků byl mnohem prostší, ale zato zdravější. Vařilo se z dostupných surovin, jimiž v zimě byly hlavně luštěniny, obilniny a brambory. O Štědrém dnu se navíc dodržoval půst, který přikazovala církevní tradice.

I přesto bylo tehdejší štědrovečerní menu pestré, neboť se mělo podle tradice skládat z devatera chodů. Na stole se měly objevit všechny plodiny, které se během roku urodily.

Hlavním vánočním pokrmem býval zapečený nákyp z krup, takzvaný černý kuba. Černý proto, že se do jídla přidávala houba zvaná stroček trubkovitý, která jídlu dodala velmi tmavou barvu. V dnešní době se do kroupového nákypu dávají většinou známější druhy sušených hřibů. Tento pokrm může mít řadu (i zdravějších) variant, ale tu nejznámější tvoří tři charakteristické složky – kroupy, houby a sádlo.

Kroupy jsou zrna broušeného ječmene s charakteristickou středovou rýhou. Než českou kuchyni ovládly brambory, býval ječmen ve střední a východní Evropě běžnou potravinou. Nejen černý kuba, ale i šoulet nebo jitrnice, jelita a ovar odkazují na zašlou slávu ječmene. Ne náhodou byl každodenní složkou jídelníčku římských gladiátorů. Tělu totiž dodává energii, sílu a odolnost a má příznivé účinky na srdečně-cévní systém a trávení.

V případě alergie na lepek, který ječmen obsahuje, lze houbového kubu připravit z rýže nebo pohanky. Vegetariáni mohou sádlo nahradit zdravějším olejem, nejlépe sezamovým. Vhodnou přílohou bude zeleninový salát nebo kysané zelí, bohaté na vitamín C a enzymy.

Věříme, že tradiční staročeský pokrm zachutná i v dnešní, poněkud přesycené a rozmlsané době. Našemu zdraví i duševnímu rozpoložení v čase Vánoc prospěje víc než smažený řízek či vinné klobásky.

Tisknout

Recept: Staročeský Kuba

tradiční vánoční jídlo

Chod hlavní chod
Kuchyně česká

Ingredience

  • 500 g ječných krup
  • čerstvé nebo sušené hřiby
  • 3 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • máslo nebo sádlo popř. olej (pro vegany)
  • sůl, pepř, kmín
  • majoránka čerstvá nebo sušená

Postup

  1. Kroupy opláchneme, vložíme do hrnce se studenou vodou, osolíme, přidáme kapku olivového oleje a uvaříme doměkka. Vařené kroupy promícháme se lžící sádla nebo jiného tuku.

  2. Plátky hřibů podusíme na másle či sádle s přidáním špetky kmínu. Hotové osolíme, opepříme a vmícháme do krup.

  3. Cibuli nakrájíme na kostičky, orestujeme na tuku a přimícháme do krup.

  4. Okořeníme solí, pepřem, jemně rozmačkaným česnekem a  přidáme plnou dlaň čerstvé majoránky nebo špetku té sušené.

  5. Takto připraveného kubu vložíme do tukem vymazaného pekáče a v troubě zapékáme po dobu asi 30 minut.

Poznámky

Rýžový Kuba

Jak název napovídá, místo krup lze použít při přípravě rýži, nejlépe celozrnnou, a sádlo se nahradí rostlinným olejem. Jinak se používají ty stejné ingredience. Pro zpestření chuti můžeme povrch nákypu před koncem pečení posypat strouhaným eidamem a nechat krátce zapéci.

Tisknout

Recept: Pohankový kuba

Chod hlavní chod
Kuchyně česká

Ingredience

  • 250 g loupaných pohankových krup
  • 450 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 větší cibule
  • 3-5 stroužků česneku
  • 250 g žampionů
  • bílý mletý pepř
  • sojová omáčka
  • 1 lžička drceného kmínu
  • plátky slaniny vegetariáni vynechají
  • sůl

Postup

  1. 250 g loupaných pohankových krup operte ve studené vodě, zalijte 450 ml zeleninového vývaru, přidejte 1 lžíci olivového oleje a bylinkovou sůl.

  2. Pomalu uveďte do varu a za občasného míchání vařte čtyři minuty. Odstavte z ohně a zabalené v peřině nechte nabobtnat a vychladnout.

  3. Na oleji zpěníme nakrájenou větší cibuli a 5 stroužků česneku, přidáme 250 g žampionů nakrájených na plátky, bílý mletý pepř, podlijeme trochou vody a mírně podusíme.

  4. Pak podle chuti přidáme sójovou omáčku, bylinkovou sůl, pepř a 1 lžičku drceného kmínu.

  5. Vmícháme pohanku, 1 lžičku čerstvé nasekané petrželky a majoránku. Vložíme do pekáčku vyloženého plátky slaniny a při 180 °C pečeme asi čtvrt hodiny.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Fiala pro britský The Guardian: Orbán nejedná v zájmu Evropy
Fiala pro britský The Guardian: Orbán nejedná v zájmu Evropy

Snahy Viktora Orbána stylizovat se do pozice mírotvůrce jsou špatné a „nejsou v evropském zájmu“, uvedl český premiér Petr Fiala v rozhovoru pro britský deník The Guardian.

Mrtvice: Příznaky, příčiny, léčba a přírodní postupy
Mrtvice: Příznaky, příčiny, léčba a přírodní postupy

Cévní mozková příhoda (CMP) je celosvětově druhou nejčastější příčinou úmrtí po srdečních chorobách, zasahuje více než 17 milionů lidí ročně.

„Brzy budeme opět velkým národem.“ Trump slibuje, že bude prezidentem pro všechny Američany
„Brzy budeme opět velkým národem.“ Trump slibuje, že bude prezidentem pro všechny Američany

AKTUALIZOVÁNO. Bývalý americký prezident Donald Trump v závěru čtyřdenního sjezdu Republikánské strany přijal nominaci do listopadových prezidentských voleb.

Britský soud dal klimatickým aktivistům vysoké tresty vězení za protestní akci
Britský soud dal klimatickým aktivistům vysoké tresty vězení za protestní akci

Britský soud dnes poslal pětici klimatických aktivistů z hnutí Just Stop Oil (Zastavme ropu) do vězení za protest na dálnici M25 v 2022.

10 nejlepších tipů pro psaní skutečné poezie
10 nejlepších tipů pro psaní skutečné poezie

Naposledy jste možná napsali básničku na základní škole, ale nebojte se. Vezměte si tužku a začněme.