Bez smaženého kapra a bramborového salátu si české Vánoce už neumíme představit. Ještě před sto lety však tento pokrm nebyl v Čechách běžnou součástí sváteční štědrovečerní tabule. Kapra si totiž mohli dopřát jen v bohatých rodinách.

Jídelníček našich předků byl mnohem prostší, ale zato zdravější. Vařilo se z dostupných surovin, jimiž v zimě byly hlavně luštěniny, obilniny a brambory. O Štědrém dnu se navíc dodržoval půst, který přikazovala církevní tradice.

I přesto bylo tehdejší štědrovečerní menu pestré, neboť se mělo podle tradice skládat z devatera chodů. Na stole se měly objevit všechny plodiny, které se během roku urodily.


Hlavním vánočním pokrmem býval zapečený nákyp z krup, takzvaný černý kuba. Černý proto, že se do jídla přidávala houba zvaná stroček trubkovitý, která jídlu dodala velmi tmavou barvu. V dnešní době se do kroupového nákypu dávají většinou známější druhy sušených hřibů. Tento pokrm může mít řadu (i zdravějších) variant, ale tu nejznámější tvoří tři charakteristické složky – kroupy, houby a sádlo.

Kroupy jsou zrna broušeného ječmene s charakteristickou středovou rýhou. Než českou kuchyni ovládly brambory, býval ječmen ve střední a východní Evropě běžnou potravinou. Nejen černý kuba, ale i šoulet nebo jitrnice, jelita a ovar odkazují na zašlou slávu ječmene. Ne náhodou byl každodenní složkou jídelníčku římských gladiátorů. Tělu totiž dodává energii, sílu a odolnost a má příznivé účinky na srdečně-cévní systém a trávení.

V případě alergie na lepek, který ječmen obsahuje, lze houbového kubu připravit z rýže nebo pohanky. Vegetariáni mohou sádlo nahradit zdravějším olejem, nejlépe sezamovým. Vhodnou přílohou bude zeleninový salát nebo kysané zelí, bohaté na vitamín C a enzymy.

Věříme, že tradiční staročeský pokrm zachutná i v dnešní, poněkud přesycené a rozmlsané době. Našemu zdraví i duševnímu rozpoložení v čase Vánoc prospěje víc než smažený řízek či vinné klobásky.

Tisknout

Recept: Staročeský Kuba

tradiční vánoční jídlo

Chod hlavní chod
Kuchyně česká

Ingredience

  • 500 g ječných krup
  • čerstvé nebo sušené hřiby
  • 3 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • máslo nebo sádlo popř. olej (pro vegany)
  • sůl, pepř, kmín
  • majoránka čerstvá nebo sušená

Postup

  1. Kroupy opláchneme, vložíme do hrnce se studenou vodou, osolíme, přidáme kapku olivového oleje a uvaříme doměkka. Vařené kroupy promícháme se lžící sádla nebo jiného tuku.

  2. Plátky hřibů podusíme na másle či sádle s přidáním špetky kmínu. Hotové osolíme, opepříme a vmícháme do krup.

  3. Cibuli nakrájíme na kostičky, orestujeme na tuku a přimícháme do krup.

  4. Okořeníme solí, pepřem, jemně rozmačkaným česnekem a  přidáme plnou dlaň čerstvé majoránky nebo špetku té sušené.

  5. Takto připraveného kubu vložíme do tukem vymazaného pekáče a v troubě zapékáme po dobu asi 30 minut.

Poznámky

Rýžový Kuba

Jak název napovídá, místo krup lze použít při přípravě rýži, nejlépe celozrnnou, a sádlo se nahradí rostlinným olejem. Jinak se používají ty stejné ingredience. Pro zpestření chuti můžeme povrch nákypu před koncem pečení posypat strouhaným eidamem a nechat krátce zapéci.

Tisknout

Recept: Pohankový kuba

Chod hlavní chod
Kuchyně česká

Ingredience

  • 250 g loupaných pohankových krup
  • 450 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 větší cibule
  • 3-5 stroužků česneku
  • 250 g žampionů
  • bílý mletý pepř
  • sojová omáčka
  • 1 lžička drceného kmínu
  • plátky slaniny vegetariáni vynechají
  • sůl

Postup

  1. 250 g loupaných pohankových krup operte ve studené vodě, zalijte 450 ml zeleninového vývaru, přidejte 1 lžíci olivového oleje a bylinkovou sůl.

  2. Pomalu uveďte do varu a za občasného míchání vařte čtyři minuty. Odstavte z ohně a zabalené v peřině nechte nabobtnat a vychladnout.

  3. Na oleji zpěníme nakrájenou větší cibuli a 5 stroužků česneku, přidáme 250 g žampionů nakrájených na plátky, bílý mletý pepř, podlijeme trochou vody a mírně podusíme.

  4. Pak podle chuti přidáme sójovou omáčku, bylinkovou sůl, pepř a 1 lžičku drceného kmínu.

  5. Vmícháme pohanku, 1 lžičku čerstvé nasekané petrželky a majoránku. Vložíme do pekáčku vyloženého plátky slaniny a při 180 °C pečeme asi čtvrt hodiny.