Bez smaženého kapra a bramborového salátu si české Vánoce už neumíme představit. Ještě před sto lety však tento pokrm nebyl v Čechách běžnou součástí sváteční štědrovečerní tabule. Kapra si totiž mohli dopřát jen v bohatých rodinách.
Jídelníček našich předků byl mnohem prostší, ale zato zdravější. Vařilo se z dostupných surovin, jimiž v zimě byly hlavně luštěniny, obilniny a brambory. O Štědrém dnu se navíc dodržoval půst, který přikazovala církevní tradice.
I přesto bylo tehdejší štědrovečerní menu pestré, neboť se mělo podle tradice skládat z devatera chodů. Na stole se měly objevit všechny plodiny, které se během roku urodily.
Hlavním vánočním pokrmem býval zapečený nákyp z krup, takzvaný černý kuba. Černý proto, že se do jídla přidávala houba zvaná stroček trubkovitý, která jídlu dodala velmi tmavou barvu. V dnešní době se do kroupového nákypu dávají většinou známější druhy sušených hřibů. Tento pokrm může mít řadu (i zdravějších) variant, ale tu nejznámější tvoří tři charakteristické složky – kroupy, houby a sádlo.
Kroupy jsou zrna broušeného ječmene s charakteristickou středovou rýhou. Než českou kuchyni ovládly brambory, býval ječmen ve střední a východní Evropě běžnou potravinou. Nejen černý kuba, ale i šoulet nebo jitrnice, jelita a ovar odkazují na zašlou slávu ječmene. Ne náhodou byl každodenní složkou jídelníčku římských gladiátorů. Tělu totiž dodává energii, sílu a odolnost a má příznivé účinky na srdečně-cévní systém a trávení.
V případě alergie na lepek, který ječmen obsahuje, lze houbového kubu připravit z rýže nebo pohanky. Vegetariáni mohou sádlo nahradit zdravějším olejem, nejlépe sezamovým. Vhodnou přílohou bude zeleninový salát nebo kysané zelí, bohaté na vitamín C a enzymy.
Věříme, že tradiční staročeský pokrm zachutná i v dnešní, poněkud přesycené a rozmlsané době. Našemu zdraví i duševnímu rozpoložení v čase Vánoc prospěje víc než smažený řízek či vinné klobásky.
Recept: Staročeský Kuba
tradiční vánoční jídlo
Ingredience
- 500 g ječných krup
- čerstvé nebo sušené hřiby
- 3 cibule
- 3 stroužky česneku
- máslo nebo sádlo popř. olej (pro vegany)
- sůl, pepř, kmín
- majoránka čerstvá nebo sušená
Postup
-
Kroupy opláchneme, vložíme do hrnce se studenou vodou, osolíme, přidáme kapku olivového oleje a uvaříme doměkka. Vařené kroupy promícháme se lžící sádla nebo jiného tuku.
-
Plátky hřibů podusíme na másle či sádle s přidáním špetky kmínu. Hotové osolíme, opepříme a vmícháme do krup.
-
Cibuli nakrájíme na kostičky, orestujeme na tuku a přimícháme do krup.
-
Okořeníme solí, pepřem, jemně rozmačkaným česnekem a přidáme plnou dlaň čerstvé majoránky nebo špetku té sušené.
-
Takto připraveného kubu vložíme do tukem vymazaného pekáče a v troubě zapékáme po dobu asi 30 minut.
Poznámky
Rýžový Kuba
Jak název napovídá, místo krup lze použít při přípravě rýži, nejlépe celozrnnou, a sádlo se nahradí rostlinným olejem. Jinak se používají ty stejné ingredience. Pro zpestření chuti můžeme povrch nákypu před koncem pečení posypat strouhaným eidamem a nechat krátce zapéci.
Recept: Pohankový kuba
Ingredience
- 250 g loupaných pohankových krup
- 450 ml zeleninového vývaru
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 větší cibule
- 3-5 stroužků česneku
- 250 g žampionů
- bílý mletý pepř
- sojová omáčka
- 1 lžička drceného kmínu
- plátky slaniny vegetariáni vynechají
- sůl
Postup
-
250 g loupaných pohankových krup operte ve studené vodě, zalijte 450 ml zeleninového vývaru, přidejte 1 lžíci olivového oleje a bylinkovou sůl.
-
Pomalu uveďte do varu a za občasného míchání vařte čtyři minuty. Odstavte z ohně a zabalené v peřině nechte nabobtnat a vychladnout.
-
Na oleji zpěníme nakrájenou větší cibuli a 5 stroužků česneku, přidáme 250 g žampionů nakrájených na plátky, bílý mletý pepř, podlijeme trochou vody a mírně podusíme.
-
Pak podle chuti přidáme sójovou omáčku, bylinkovou sůl, pepř a 1 lžičku drceného kmínu.
-
Vmícháme pohanku, 1 lžičku čerstvé nasekané petrželky a majoránku. Vložíme do pekáčku vyloženého plátky slaniny a při 180 °C pečeme asi čtvrt hodiny.