Ivan Pentchoukov

20. 1. 2021

Několik vědců z virologického institutu ve Wu-chanu onemocnělo s příznaky podobnými těm, které způsobuje nový wuchanský koronavirus již na podzim roku 2019, uvedlo Ministerstvo zahraničí USA. Zjištění je v rozporu s tvrzením vedoucího výzkumného pracovníka čínského institutu, který uvedl, že mezi vědci nedošlo k žádné infekci.

Tato informace je součástí informačního listu vydaného Ministerstvem zahraničí USA 15. ledna 2021, který kritizuje Čínskou komunistickou stranu za nadměrné utajování původu viru.

Čínské centrum pro kontrolu nemocí nahlásilo 21. prosince 2019 skupinu případů pneumonie neznámého původu. O několik měsíců později se však objevily nové důkazy naznačující, že čínské úřady věděly o prvním případu neznámého koronaviru již 17. listopadu 2019. Vláda USA však byla o viru informována až 30. prosince 2019, a to od Tchaj-wanu.

O prvních pacientech, kteří se virem nakazili, je známo jen málo. Čínský režim nevyloučil spojení s virologickým institutem ve Wu-chanu, který není daleko od trhu s mořskými plody, o kterém se původně předpokládalo, že ohniskem nákazy.

„Vláda USA má důvod se domnívat, že několik vědců uvnitř virologického institutu ve Wu-chanu onemocnělo na podzim 2019 před prvním zjištěným případem epidemie, s příznaky konzistentními jak s COVID-19, tak s běžnými sezónními nemocemi,“ uvádí zpráva ministerstva zahraničí.

„To vyvolává otázky ohledně důvěryhodnosti veřejného tvrzení vedoucího výzkumného pracovníka institutu, Shi Zhengliho, že mezi pracovníky a studenty virů souvisejících se SARS-CoV-2 nebo SARS došlo k nulové infekci,“ dodává ministerstvo.

Zpráva dál poukazuje na to, že virové epidemie způsobené únikem z laboratoře nejsou v Číně novou záležitostí, což zahrnuje epidemii SARS v roce 2004 v Pekingu, kterou způsobil únik viru z laboratoře.

Podle ministerstva musí jakékoli smysluplné vyšetřování původu ohniska nákazy zahrnovat rozhovory s výzkumníky z wu-chanské laboratoře, kteří onemocněli na podzim roku 2019.

„Komunistická strana Číny zabránila nezávislým novinářům, vyšetřovatelům a globálním zdravotnickým úřadům v rozhovorech s výzkumnými pracovníky Virologického institutu ve Wuchanu, včetně těch, kteří onemocněli na podzim roku 2019,“ uvádí zpráva ministerstva zahraničí, které dále prohlašuje, že virologický institut prováděl výzkum virů podobných koronaviru, který způsobil pandemii, již v roce 2016.

Čínský režim výzkum tajil a ministerstvo zahraničí nyní požaduje transparentnost.

Vyšetřovatelé WHO, kteří přijeli do Číny, musejí mít přístup k záznamům o práci institutu na netopýrech a jiných koronavirech před vypuknutím COVID-19, žádá ministerstvo.

„V rámci důkladného šetření musí mít úplný přehled o důvodech, proč institut změnil a poté odstranil on-line záznamy o své práci s RaTG13 a dalšími viry,“ uvedlo ministerstvo.

Zatímco se institut prohlašuje za civilní instituci, spolupracoval na tajných projektech s čínskou armádou, včetně experimentů s utajovanými zvířaty, přinejmenším od začátku roku 2017, jak se USA údajně dozvěděly.

„USA a další dárci, kteří financovali nebo spolupracovali na civilním výzkumu Virologického institutu ve Wu-chanu, mají právo a povinnost určit, zda byly některé z našich finančních prostředků na výzkum přesměrovány na tajné čínské vojenské projekty v institutu,“ uvedlo ministerstvo.

Čínskému komunistickému režimu trvalo více než dva měsíce, než varoval před vypuknutím epidemie. Režim věděl o možnosti přenosu viru z člověka na člověka již koncem roku 2019, ale informoval o tom mezinárodní společenství až 20. ledna 2020.

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.