Zachary Stieber

16. 11. 2021

Crossfire Hurricane

Deník Washington Post (WP) v pátek opravil dva články a upravil desítku dalších. Reagoval tak na nesrovnalosti, které vyvstaly mezi jeho zprávami a tím, co vyplavalo na povrch o spisu sestaveném bývalým britským špionem Christopherem Steelem.

Deník, který vlastní zakladatel společnosti Amazon Jeff Bezos, dlouho trval na tom, že jedním ze Steeleových zdrojů byl bělorusko-americký podnikatel Sergej Millian. Tvrzení WP, která se opírala o dva zdroje, jež deník veřejně nejmenoval, však časem pozbývala důvěryhodnosti, naposledy obviněním velké poroty proti Igoru Dančenkovi, který byl označován za jednoho z hlavních Steeleových zdrojů.

Dančenko je obviněn z toho, že agentům FBI čtyřikrát nepravdivě sdělil, že telefonicky hovořil s Millianem. Úřady však zjistily, že s Millianem nikdy nemluvil.

Obvinění a „další zprávy“ přiměly WP k opravě dvou článků – jednoho původně zveřejněného v roce 2017 a druhého v roce 2019, uvedl Post v redakčních poznámkách připojených k článkům.

Desítka dalších článků byla upravena tak, aby z nich byly odstraněny všechny zmínky o Millianovi.

Sally Buzbeeová, editorka listu, v článku zveřejněném na Postu uvedla, že obvinění a další informace „vyvolaly pochybnosti“ o údajném Millianově spojení se spisem.

„Myslím, že zaujímáme co nejtransparentnější přístup,“ uvedla Buzbeeová.

Millian v twitterové zprávě deníku The Epoch Times sdělil, že oprava přišla s velkým zpožděním.

„Pravda konečně zvítězila,“ dodal.

Jeffrey McCall, profesor komunikace na DePauw University, řekl deníku The Epoch Times, že „je velmi neobvyklé, aby noviny tak otevřeně vystoupily a opravily zprávu, která byla v tomto případě napsaná před několika lety“.

„Je to pozoruhodný vývoj,“ řekl.

Ačkoli jsou opravy pozitivním vývojem, Post by měl také zveřejnit jména zdrojů, o které se opíral, a vysvětlit, proč byly před veřejností vůbec chráněny, dodal.

Mluvčí WP se k tomu odmítla vyjádřit.

Místo toho, aby Post zdroje jmenoval, pokračoval v jejich citování. V jedné poznámce list uvedl, že jeden ze zdrojů se domnívá, že nové informace, včetně obvinění, „vážně zpochybňují“ tvrzení, že Millian byl Steeleovým zdrojem. Druhý z nich se prý odmítl vyjádřit.

Rosalind Heldermanová a Tom Hamburger, spoluautoři obou opravených článků, na žádosti o komentář nereagovali. Každý z nich sdílel zprávu Postu o opravách na svém Twitteru.

Heldermanová však příspěvky o Millianovi na Twitteru nesmazala, včetně zprávy ze 7. února 2019, v níž ho označila za „klíčový zdroj Steeleova spisu“.

Mediální experti tvrdí, že když jsou vydány opravy, nejlepší je informovat o nich čtenáře na všech kanálech.

Důvěryhodnost zpráv o spisu, které zveřejnil deník Post a řada dalších médií, včetně deníku The New York Times, postupně klesala.

Ukázalo se, že Steele byl placen firmou Fusion GPS, kterou si najala kampaň Hillary Clintonové, která ve volbách v roce 2016 čelila tehdejšímu kandidátovi Donaldu Trumpovi. Ukázalo se, že mezi Steeleovými zdroji byla řada postav s vazbami na Clintonovy, včetně Michaela Sussmana, právníka kampaně H. Clintonové.

Sussman byl minulý měsíc obviněn ze lhaní FBI ohledně tvrzení, že existovala tajná komunikace mezi Trump Organization a ruskou bankou. Steele uvedl, že tuto informaci získal od Sussmana, a nakonec ji zahrnul do své série nepodložených zpráv. O tomto tvrzení informovalo několik mediálních domů, z nichž mnohé později své články opravily.

Dalším zdrojem byl podle zvláštního vyšetřovatele Johna Durhama Charles Dolan. Dolan je dlouholetým PR agentem Demokratické strany. Dolanova role v celém případu nebyla dříve známa.

Odhalení, že jedním ze zdrojů spisu byl PR pracovník Demokratické strany Charles Dolan, ukazuje, že FBI a ministerstvo spravedlnosti zatajily informace před vyšetřovateli Kongresu, uvedl 12. listopadu Kash Patel, bývalý vyšetřovatel výboru Sněmovny reprezentantů USA pro zpravodajské služby.

„Vedl jsem vyšetřování ruské kauzy a o tomto muži jsem nikdy neslyšel,“ řekl Patel. „Pro mě to znamená, že FBI a ministerstvo spravedlnosti pod vedením Roda Rosensteina zatajily informace, které byly klíčové pro vyšetřování Russiagate (ruské kauzy), které jsme vedli v letech 2017 a 2018. A kdo ví, co ještě vynechali?“ dodal. Více zde…

Přeloženo z původního článku newyorské redakce.

Článek byl naposledy aktualizován 16. listopadu 2021 v 16:20.


Infografika skandálu Spygate

Deník Epoch Times od počátku sleduje vývoj událostí ohledně údajného spolčení Donalda Trumpa s Ruskem, které je doprovázeno rozsáhlým vyšetřováním. Pracují na něm zejména Jeff Carlson a Jasper Fakkert.

Pro zvětšení infografiky klikněte na zde. (Epoch Times)

Když se v roce 2016 konaly prezidentské volby v USA, ve kterých proti sobě stáli Hillary Clintonová za demokraty a Donald Trump za republikány, byla na veřejnosti a v zákulisí pravděpodobně rozehrána velká hra s cílem diskreditovat kandidáta republikánů Donalda Trumpa.

Obvinění proti Trumpovi založená na jeho údajné tajné dohodě s Ruskem a odposlouchávání člena jeho prezidentské kampaně mají dohru ještě dnes.

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“