Bill Lindsey

24. 7. 2022

Jestli chceme mít generaci slušně vychovaných dospělých, je třeba učit děti slušnému chování. Učit je umění praktické etikety – vědět, jak a proč se chovat – přináší celoživotní výhody, které budou předávat svým vlastním dětem.

Vypněte telefon

Patricia Rossiová, autorka knihy „Etiketa pro každý den“, navrhla zakázat u stolu používání telefonů a veškeré další elektroniky. To znamená žádné hovory, zprávy, hry ani čtení. Toto pravidlo podporuje konverzaci u jídla, což je další aspekt správného chování. Když jsou děti doma nebo v autě, musí respektovat ostatní tím, že nebudou mluvit nahlas a nebudou rozptylovat pozornost. Samozřejmě, aby rodiče podpořili slušné chování a dávali dobrý příklad, musí toto pravidlo dodržovat také.

Nácvik základních pravidel stolování

Rossiová doporučuje naučit děti, aby si při usedání ke stolu dávaly do klína ubrousek a aby ho podle potřeby používaly. Naučte je používat ke krájení jídla nůž, nikoliv vidličku. Polévka se ze lžíce nesrká. Pokud je jídlo horké, nechte ho vychladnout, místo abyste na něj foukali. Nikdy nemluvte s plnými ústy a podávejte si jídlo kolem stolu, nikoliv přes něj.

Buďte přejícní a tolerantní

Nikdo nemá rád všeználky, proto naučte své děti respektovat své kamarády a spolužáky tak, že budou mít radost, když druhé dítě dá gól, dostane nejlepší známky nebo prostě jen chce vyprávět svůj příběh. To má vedlejší přínos v tom, že je naučíte věnovat pozornost druhým. Lidé všech věkových kategorií oceňují někoho, kdo aktivně naslouchá a účastní se rozhovoru. Naučte je, že je dobré dát prostor i ostatním dětem.

Pomáhejte a buďte dochvilní

Týmová práce se nehodí jen při sportu. Naučte své děti pomáhat v domácnosti s úkoly jako je vynášení odpadků, pomoc při plnění myčky, pomoc na zahradě nebo krmení a koupání domácích mazlíčků. Učte je, jak je důležité projevovat úctu k ostatním tím, že budou chodit načas do školy i na schůzky s kamarády, že se včas dostaví ke stolu na společné obědy či večeře a na další akce. Tím, že se budou chovat k druhým s úctou, získají ji od nich také.

Buďte zdvořilí

Aniž bychom snižovali důležitost toho, abyste své děti učili dávat si pozor na cizí lidi, je třeba, aby se naučily chovat se k ostatním slušně. Příkladem mohou být sousedé, které možná neznáte jménem, ale často je vídáte, pošťák, doručovatelé, pokladní v obchodě s potravinami a další. Poděkovat druhým s úsměvem a srdečným „dobrý den“, „prosím“ nebo „děkuji“ je často odměněno opětovaným úsměvem a druhé osobě to může zlepšit náladu na celý zbytek dne.

Z anglického originálu newyorské redakce The Epoch Times přeložil O. H.

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“