Conan Milner

14. 10. 2022

Odborně revidovala Dr. Ann Corsonová

Lidské tělo je nesporný zázrak. Na tuto skutečnost lze však snadno zapomenout, soustředíte-li se pouze na jeho nedostatky. Jedna konkrétní nedokonalost, kterou jsou někteří přímo posedlí, je známá jako celulitida.

Celulitida je v podstatě tuk s hrudkovitou strukturou. Postihuje především ženy, ale objevuje se i u některých mužů. U žen je neuvěřitelně častá. Předpokládá se, že celulitida se objeví někdy v životě u 85 až 98 procent žen, přesto může u mnohých vyvolávat stud, rozpaky a odpor. Nadměrný tělesný tuk sám o sobě je zdrojem zklamání a frustrace a „popcornovitý“ ráz celulitidy tyto pocity jen umocňuje.

Anatomická struktura tukových buněk. [2] (MedicalGraphics)

Někteří tvrdí, že naše nenávist k celulitidě je pouze výsledkem moderních standardů krásy. Tento hrudkovitý tukový fenomén je tu s námi odjakživa, jen dříve se na něj tak nehledělo. Podívejte se například na baculaté postavy na obrazech Petera Paula Rubense a budete mít dostatek důkazů, že tyto povědomé útvary měly na těle kypré krásky již v 17. století. V té době však ještě pro celulitidu neexistovalo ani pojmenování a už vůbec to nebyl důvod k obavám.

Pojem a zkoumání celulitidy se zrodili až ve 20. století, ovšem její původní příběh začíná o něco dříve. Slovo, které se poprvé objevilo ve francouzském lékařském slovníku vydaném v roce 1873, ve skutečnosti nemělo nic společného s ďolíčky na těle, které známe dnes. Místo toho se používalo k popisu bolestivé, zanícené tkáně, která je výsledkem bakteriálního onemocnění kůže známého jako celulitida.

Nějakým způsobem se toto slovo vžilo a začalo označovat spíše strukturovaný tuk než celulitidu a od té doby označuje tělesnou vadu. Od 30. let 20. století začaly francouzské časopisy o kráse zdůrazňovat celulitidu jako „ženský problém“, který je důsledkem nahromadění toxinů v tuku.

Ve Spojených státech byl tento podkožní stav poprvé zpopularizován prostřednictvím časopisu Vogue v článku z roku 1968 s názvem „Celulitida: nové slovo pro tuk, kterého jste se dříve nemohli zbavit“. Článek popisuje boj jedné mladé ženy, která se chtěla tohoto tvarohovitého skupenství zbavit.

V návaznosti na tyto úvodníky se objevila celá řada krémů a procedur, které tvrdí, že vyhlazují hrudky. Obvykle však svůj slib nesplní. Americká Federální obchodní komise musí pravidelně podávat hromadné žaloby na společnosti, které propagují výrobky proti celulitidě, aniž by tato tvrzení měly podloženy. Ukázalo se, že invazivnější postupy zaměřené na léčbu celulitidy, jako je liposukce a silikonové injekce, často dolíčky prohlubují, místo aby je eliminovaly, a dokonce způsobují vážnější problémy.

Celulitida není nemoc

Ačkoli byla kdysi propagována jako druh nemoci, lékaři dnes celulitidu obecně považují spíše za estetický problém. Už před desetiletími vědci odhalili marketing a dezinformace, které obklopovaly tuto přirozenou vlastnost ženského tuku.

Ve studii z roku 1978 v časopise JournalofDermatologicSurgery and Oncology nazvané „Takzvaná celulitida: Vymyšlená nemoc“ vědci píší, že lékaři jsou povinni pacienty „poučit o tom, že takzvaná celulitida není nemoc, ale je výsledkem typické struktury ženské pokožky a přirozeným důsledkem stárnutí“.

I když se nejedná o nemoc, přesto se vám nemusí líbit, jak vypadá. Uvažte však, že náprava celulitidy je pravděpodobně ztracený případ. Kosmetické i lékařské zákroky zaměřené na zlepšení celulitidy se ukázaly jako neúspěšné. Revizestudií o celulitidě z roku 2004, kde se zkoumala fyziologie a léčba tohoto stavu, dospělo k závěru, že „neexistuje žádná skutečně účinná léčba celulitidy“.

Tukové kapsy

Co tedy ta celulitida je? Proč je to ze zásady ženská věc a jak se na těle objevuje?

Pochopení anatomie celulitidy. Nalevo pevná pokožka, napravo celulitida

Zaprvé je to otázka tuku. Protože ženské tělo je stvořeno pro vývoj a výživu dětí, ženy v sobě obecně nesou o 10 až 15 procent více tuku než muži. A celulitida se obvykle objevuje tam, kde se ženám hromadí tuk (hýždě a stehna), i když se někdy může objevit i na břiše a horní části paží. Více tuku znamená víc příležitostí pro vznik celulitidy.

Svou roli sehrávají i hormony. Bylo prokázáno, že estrogen, hlavní ženský hormon, má na vzniku celulitidy velký podíl. Pomerančové kůže se často objeví, když žena bere antikoncepční pilulky nebo když vstoupí do fáze hormonálních změn.

Celulitida se může objevit i po pubertě, ale spíše ji naleznete u žen po čtyřicítce. Může to být způsobeno hormonálními hladinami nebo jednoduše tím, že kůže se s věkem uvolňuje, takže textura pod povrchem kůže je výraznější.

Ztráta tuku se zdá být nejpřímějším způsobem, jak celulitidu vyhnat. Uvědomte si však, že tato vnímaná nedokonalost se může vyskytovat i u štíhlých žen. Odborníci tvrdí, že tuk samotný netvoří hrbolky a dolíčky, určující je vztah mezi tukem a pojivovou tkání.

Kdybyste mohli nahlédnout pod kůži, našli byste síťoví kolagenových bílkovinných vláken, která drží tuk na místě. Tam, kde se přes tuto síť vyklenou tukové kapsy, vzniká celulitida. Muži mají obvykle kolagenovou síť utkanou hustěji než ženy.

Věk, estrogen a špatný svalový tonus mohou tuto síť ještě více oslabit, což vede k protlačování většího množství tuku. Některé lokální přípravky na celulitidu mohou pomoci tuto síť zpevnit a zmenšit hrudkovitý vzhled, ale účinek je pouze dočasný, protože jakmile se léčba ukončí, hrbolky se brzy vrátí.

Ačkoli neexistuje přípravek, který by spolehlivě a trvale zpevnil pojivovou tkáň, změna návyků může pomoci. Bylo například prokázáno, že kouření cigaret oslabuje kolagen a způsobuje jeho ochabnutí. Jedna studie zjistila, že u žen-kuřaček s genetickou predispozicí k celulitiděje více než 13krát vyšší pravděpodobnost vzniku středně silné až silné celulitidy.

anglického originálu na The Epoch Times přeložil Ondřej Horecký.


Zdroje:

[1] Cellulite: a review ofitsphysiology and treatment.

[2] Fat cells anatomy. MedicalGraphics. Copyright Notice: CC BY-ND 4.0.

[3] RexallSundown to Pay up to $12 Million to Settle ChargesRegardingCelluliteTreatmentProduct.

[4] So-CalledCellulite: An InventedDisease.

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."