Health 1+1

7. 8. 2022

Únava je normální fyziologická reakce. Když se tělo po namáhavé činnosti nebo stresu dočasně unaví, může se správným odpočinkem během krátké doby zotavit. Existují však stavy, které člověka snadno unaví, například chronická onemocnění, jako je vysoký krevní tlak, vysoká hladina cholesterolu a cukru v krvi, chronické selhání ledvin, srdeční selhání, cirhóza jater, chronická obstrukční plicní nemoc, rakovina a další.

Ale i někteří lidé bez chronických onemocnění trpí nevysvětlitelnou únavou, kterou nezmírní ani delší spánek nebo odpočinek. U některých z nich je natolik závažná, že ovlivňuje jejich každodenní fungování.

Tito jedinci mohou mít také problémy se spánkem, například nespavost a časté probouzení. Současně může docházet k nedostatečnému soustředění nebo potížím s krátkodobou pamětí a někteří pacienti mohou mít pocit, že mají zatemněnou mysl. Závratě mohou být horší, když se posadí nebo narovnají. Někteří lidé mohou také pociťovat bolesti hlavy, bolesti svalů nebo bolesti kloubů.

Pacienti, kteří mají tyto příznaky, pravděpodobně trpí chronickým únavovým syndromem (CFS). Příčiny chronického únavového syndromu nejsou v současné době zcela objasněny, ale mohou souviset s faktory životního stylu nebo virovými infekcemi.

Mezi životní faktory patří stres, pracovní a odpočinkový režim a strava. Dr. Shih Heng Chang, ředitel kliniky Lohasiinfra na Tchaj-wanu, uvedl, že stres může způsobovat hormonální výkyvy a nerovnováhu, zejména kolísání kortizolu, hormonu vylučovaného kůrou nadledvin. Kortizol udržuje lidi vzhůru, takže nejsou náchylní k hlubokému spánku. Při nerovnováze vylučování kortizolu dochází k negativnímu ovlivnění mnoha tělesných systémů a funkcí.

Řada lidí má tendenci zůstávat vzhůru dlouho do noci, ale nejvhodnější doba, kdy by měl člověk jít spát, je mezi 23:00 a půlnocí, případně i dříve. Pokud lidé nespí, kdy mají, i když spí stejně dlouho, například sedm až osm hodin, jejich efektivita spánku se sníží, takže nebude tak efektivní jako u lidí, kteří chodí spát ve 22:30 až 23:00. Někteří lidé navíc mohou zůstávat vzhůru dlouho kvůli poruchám spánku, jako je spánková apnoe (porucha spánku, při které je dýchání během spánku opakovaně přerušováno), syndrom neklidných nohou nebo nespavost.

Kromě toho může nutriční nerovnováha snadno způsobit nedostatek stopových prvků nezbytných pro fungování organismu. Nejmenší funkční jednotkou lidského těla je buňka a každá buňka má svůj „generátor“, mitochondrii, která potřebuje pro bezproblémové fungování dostatek vitaminů a minerálních látek.

Chronickou únavu mohou způsobovat také virové infekce. Je známo, že chronická únava se vyskytuje u některých lidí nakažených lidským herpes virem typu 4. Nyní bylo zjištěno, že pacienti, kteří prodělali covid-19, mohou také pociťovat silnou únavu, tzv. dlouhý covid (také známý jako postcovidový syndrom).

Aby byl rozpoznán chronický únavový syndrom podle lékařských diagnostických standardů, musí příznaky únavy trvat šest měsíců nebo déle. Dr. Chang však upozorňuje, že když pacient nemá po většinu dne žádnou energii, nebude chtít čekat šest měsíců na léčbu.

I když se diagnóza chronického únavového syndromu potvrdí, v současné době na něj neexistuje žádný lékařský prostředek, takže se léčba zaměřuje na zmírnění příznaků. Například pacientům, kteří snadno podléhají depresi, mohou být předepsány nízké dávky antidepresiv. Někteří mladiství jsou náchylní k závratím při stání a mohou jim být podány léky na regulaci krevního tlaku nebo srdečního tepu a někteří pacienti, kteří trpí bolestmi svalů, dostávají léky proti bolesti.

Kromě léků však existuje řada způsobů, jak chronickou únavu zlepšit:

Doplnění vitamínu B komplex pomáhá regulaci hormonů

Nedostatek energie a únava během dne souvisí s kortizolem. Za normálních okolností by se mělo přes den vylučovat více kortizolu než v noci. Konkrétně by hladina vylučovaného kortizolu měla být vysoká, když se ráno poprvé probudíte, a velmi nízká, když jdete večer spát.

U lidí s chronickou únavou je však situace jiná. Podle doktora Changa při lékařských vyšetřeních zjistíte, že hladina kortizolu u chronicky unavených pacientů je mezi sedmou a osmou hodinou ranní velmi nízká. V současné době neexistují žádné léky, které by dokázaly kortizol přímo regulovat, nicméně může pomoci doplňování B komplexu.

Mozek se navíc cítí unavený i v případě, že má nedostatek kyslíku. Vitamin B12 obsažený v B komplexu souvisí s tvorbou červených krvinek v těle. Červené krvinky pomáhají tělu přenášet kyslík, takže doplnění vitaminu B12 může zajistit plynulejší přenos kyslíku.

Vitamin B12 může také pomáhat při produkci dalšího hormonu – melatoninu. Melatonin může u lidí vyvolat pocit ospalosti a v noci se vylučuje ve velkém množství, což umožňuje lidem upadnout do hlubokého spánku a podporuje obnovu energie. Melatonin může syntetizovat tělesný tryptofan. A tento proces syntézy potřebuje pomoc vitaminu B12.

Obecně lze říci, že užívání B komplexu během dne vám může dodat pocit energie. Někteří lidé však mohou být ospalí, když si vezmou vitaminy B komplex ráno, přestože užívání v noci jim pomáhá usnout. Proto se doporučuje upravit dobu užívání vitaminu podle konkrétní situace jednotlivce.

Další živiny, které je třeba doplňovat:

Kvalitní bílkoviny: Tryptofan (esenciální aminokyselina) lze doplnit z potravin bohatých na bílkoviny.

Minerály: například měď, železo, zinek, vápník a hořčík. Železo dokáže syntetizovat červené krvinky, zinek se podílí na mnoha chemických reakcích v těle, měď působí na červené krvinky a nervový systém, vápník a hořčík dokáží uvolnit svaly.

Rybí olej: Únavu může vyvolávat také chronický zánět. Hlavní složka rybího oleje, omega-3, má protizánětlivý účinek.

Zlepšení spánku může snížit únavu o polovinu

Dobrý spánek může odstranit únavu. Klinická léčba chronické únavy začne zlepšením kvality spánku pacienta. Lidé, kteří mají problémy se spánkem a s chrápáním, mohou být vyšetřeni na spánkovou apnoe. Toto onemocnění způsobuje nedostatek kyslíku, snižuje kvalitu spánku a způsobuje, že jsou lidé během dne unavení a ospalí.

Pro lidi s chronickou únavou je nejlepší chodit spát ve 22:30 až 23:00 a dodržovat pevně stanovenou dobu. Prostředí pro jejich spánek by mělo být větrané, tmavé a bez světel. Dr. Chang dodává, že pokud je během spánku světlo, může se zvýšit pravděpodobnost vzniku diabetu 2. typu.

Koupel před spaním vám také pomůže usnout. Studie zveřejněná Texaskou univerzitou v Austinu

v roce 2019 ukázala, že horká koupel jednu až dvě hodiny před spaním a udržování teploty vody mezi 40 °C a 42,8 °C pomáhá lidem upadnout do hlubokého spánku a zvyšuje průměrnou rychlost usínání o 10 minut.

Dr. Chang zdůrazňuje, že bychom před spaním neměli pít alkoholické nápoje, protože ty zanechávají konzumenty po většinu noci pouze ve stavu lehkého spánku.

Vhodná cvičení mohou pomoci zlepšit kvalitu spánku

Únava souvisí také s nefunkčním pracovním a spánkovým režimem. Za normálních okolností je tělo přes den plné energie a v noci unavené, ale v tomto případě pacient přes den energii nemá. Cvičení tedy může pomoci upravit fyziologické hodiny těla.

Přestože pacienti s chronickým únavovým syndromem mohou pociťovat větší únavu, pokud se okamžitě zapojí do cvičení vyšší intenzity, mohou začít s cvičením velmi nízké intenzity, například s chůzí, a postupně míru cvičení zvyšovat.

Pacienti mohou také zvážit pomalá cvičení, jako je například čchi-kung (qigong), který nejen snižuje příznaky únavy, ale také zklidňuje mysl jedince. Studie v lékařském časopise Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine zjistila, že u pacientů s chronickou únavou, kteří cvičili čchi-kung, došlo k výraznému zlepšení celkové únavy, fyzické únavy a deprese.

Přizpůsobení vnitřního osvětlení ročním obdobím

Denní únava se častěji vyskytuje v zimě. Kvůli krátkým zimním dnům a dlouhým tmavým nocím tělo produkuje více melatoninu. Melatonin může lidem pomoci se spánkem, pokud je ho příliš mnoho, způsobuje únavu a depresi.

Proto je nejlepší během zimních dnů zvýšit vnitřní osvětlení, aby byly místnosti více prosvětleny. Večer rozsvěcejte světla dříve, abyste se doma vyhnuli šeru.

Využití akupunktury a masáží ke zlepšení celkového zdraví

Klinika Mayo, která se již šest let po sobě umísťuje na prvním místě v žebříčku nejlepších amerických klinik, uvádí ve svém přehledu léčby chronického únavového syndromu také akupunkturu a masážní terapii.

Akupunktura je jednou z léčebných technik používaných v tradiční čínské medicíně k podpoře cirkulace čchi, krve a meridiánů. Jedná se o techniku, jejímž cílem je vyrovnat tok energie nebo vitality pomocí stimulace akupunkturních bodů (míst, kde se nacházejí nervy, svaly a pojivové tkáně) a zlepšit tak celkový zdravotní stav a snížit stres.

Masáž prováděná profesionálním masérem může pomoci snížit stres, zmírnit bolest a svalové napětí, pomoci tělu uvolnit se a zlepšit funkci imunitního systému.

anglického originálu newyorské redakce The Epoch Times přeložil J. C.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“