Zdenka Danková

27. 10. 2022

V pátek oslavíme státní svátek, uplyne 124 let od vzniku samostatného Československa, společného státu Čechů a Slováků. Dveře obchodů budou v tento den zavřené. Otevírají se však dveře jiných prostor. Ministerstvo průmyslu a obchodu zve na 28. října do Prahy, kde zpřístupní Petschkův palác, ve kterém sídlí.

Petschkův palác je novoklasicistní budova na Novém Městě v Praze. Stojí na nároží ulic Politických vězňů a Washingtonovy. V letech 1923–1929 jej podle návrhů architekta Maxe Spielmanna nechal postavit bankéř Julius Petschek jako Bankovní dům Petschek a spol.

Nejmodernější bankovní dům své doby

Petschkův palác byl ve své době jednou z nejmodernějších budov v Praze. Nacházely se v něm mimo jiné podzemní trezory s možností umělého zatopení, klimatizace, telefonní ústředna, vlastní zásobárna pitné vody, páternoster i potrubní pošta. Interiéry se z velké části podařilo zachovat v nezměněné podobě.

Takže v pátek 28. října 2022 od 9,00 do 17,00 hodin si návštěvníci budou moci prohlédnout Petschkův palác v ulici Politických vězňů. Zde si mimo jiné mohou projít reprezentační prostory s dobovým nábytkem a zařízením, konferenční místnosti i zrenovovaný rozsáhlý bankovní trezor a zhlédnout i maketu budovy, zve MPO.

Petschkův Palác
Petschkův palác, nároží. (VitVit – Vlastní dílo / CC BY-SA 3.0)

Přístupná bude i Pieta, prostory zachycující temnou historii budovy v období okupace s vyšetřovnami a celami. Za druhé světové války v Petschkově paláci sídlilo velení Gestapa pro Čechy a ve sklepních prostorách se dochovaly cely a vyšetřovny, v nichž byli vyslýcháni a mučeni čeští odbojáři.

Poradenství s úsporami energií

Návštěvníci, kteří kromě prohlídky historické budovy budou mít zájem poradit se ohledně energetických úspor, dostanou rady, uvedl odbor komunikace MPO. Na Dni otevřených dveří budou k dispozici i odborníci Energetických konzultačních a informačních středisek EKIS, kteří zájemcům poradí, jak na úspory energií.

„Návštěvníci, kteří mají zájem se dozvědět více o možnostech energetických úspor, se budou moci zdarma poradit s odborníky z EKIS. Ti nejen každému poradí vhodná praktická opatření, ale mohou jim také pomoci zvolit vhodná investiční opatření, včetně dotací,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Po válce v budově sídlilo Ministerstvo zahraničního obchodu, a to až do rozpadu Československa v roce 1992. V roce 1989 byl palác prohlášen národní kulturní památkou. Ministerstvo průmyslu a obchodu v něm sídlí od roku 1993.

Petschkův palác lze navštívit bez jakékoliv registrace, vstup je volný.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.