WASHINGTON – republikánský kongresman Kevin McCarthy neuspěl ve volbě na post předsedy Sněmovny reprezentantů ani v jedenáctém hlasování v řadě. Zdá se ale, že se jeho vyjednávací tým blíží k dohodě s republikány, kteří jeho zvolení bojkotují.

Stejně jako v předchozích deseti kolech, která začala 3. ledna, získal lídr demokratů Hakeem Jeffries hlasy všech 212 členů své strany.

McCarthy získal v 11. kole 200 hlasů republikánů a jeho straničtí kolegové Byron Donalds 12 a Kevin Hern 7. Matt Gaetz nominoval a svůj hlas dal Donaldu Trumpovi. Ke zvolení předsedy je zapotřebí 218 hlasů, resp. většina přítomných hlasujících členů.

Krátce po ukončení sčítání jedenáctého kola hlasování byla schůze Sněmovny přerušena s pokračováním od pátečního poledne.

Úkolem pro McCarthyho bude v mezičase přesvědčit dostatečný počet z 20 konzervativních „disidentů“, kteří se proti kalifornskému republikánovi postavili při každém hlasování, k podepsání dohody vyjednané v diskuzích za zavřenými dveřmi, které začaly neoficiálně v úterý večer, ale ve středu pak nabraly větší obrátky.

Vyjednávání se zintenzivnila během středečního sedmého hlasování, kdy byl Donalds viděn, jak opouští sál s republikánem Tomem Emmerem, který by se měl stát McCarthyho „whipem“ (funkce, ve které se daný politik snaží dosáhnout sjednocení stranických kolegů při hlasování). Emmer vedl rozhovory za McCarthyho s Donaldsem, Chipem Royem, Scottem Perrym, jenž je předsedou sněmovního klubu „House Freedom Caucus“ (HFC), Andym Biggsem a dalšími z řad disidentů.

Jednání pokračovala po celý čtvrtek a z dostupných informací to už vypadalo, že se blíží k úspěchu. Vzápětí ale ztroskotala na tom, že jeden nebo více disidentů odmítlo změnit svůj postoj. Když probíhalo jedenácté hlasování, byla disentu rozeslána písemná verze dohody, která údajně získala dostatečnou podporu k tomu, aby McCarthy získal v pátek dostatek hlasů.

Tucet opozičních republikánů v čele s Chipem Royem chtěl dosáhnout toho, aby bylo ve Sněmovně možné podávat více pozměňovacích návrhů z pléna, aby se zvýšily pravomoci předsedů výborů a aby měli členové HFC pozice v klíčových výborech.

HFC začala za takové změny lobbovat u McCarthyho už loni v létě, a přestože většina z jejích 42 členů McCarthyho podporuje, menší část byla jádrem „disidentské vzpoury“.

Perry trval na tom, že on a další neústupní členové neukončí svůj odpor vůči McCarthymu, dokud nebudou mít jistotu, že Kaliforňan dodrží ústupky, které v posledních dnech učinil.

Republikánská kongresmanka Kat Cammacková v reakci na kritiku disidentských vůdců, jako je Roy, pro NTD uvedla, že McCarthyho sice podporuje, ale souhlasí s požadovanými reformami.

„S Chipem souhlasím z celého srdce. Ve skutečnosti jsme se s Chipem včera bavili na půdě Sněmovny reprezentantů, šla jsem sem, protože tento proces je rozbitý a musíme ho napravit. Ale budeme svědky toho, že lidé budou upřednostňovat své osobní plány, své osobní vendety, opět před potřebami země. A to není produktivní.“

„Myslím, že Chip jednal stoprocentně v dobré víře, a já ho podporuji.“

Překlad a redakční zkrácení původního článku: J. S.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“