Juraj Skovajsa

8. 2. 2023

V úterý 7. února 2022 pronesl americký prezident Joe Biden tzv. Zprávu o stavu Unie. Jde o již tradiční každoroční proslov, ve kterém prezident hodnotí situaci ve Spojených státech, komentuje určité události a předesílá další vývoj.

V následujícím textu se dozvíte několik bodů z proslovu prezidenta, reakce demokratů i republikánů a také několik myšlenek „protiargumentačnímu proslovu“, který po prezidentově „zprávě“ vydává protistrana.

V první části proslovu Biden vyzdvihl nízkou nezaměstnanost a to, co označil za nižší míru inflace, kterých bylo dosaženo za spolupráce obou stran. Později však začal republikány plísnit a v reakci na bouřlivé bučení a pokřikování se odchýlil od scénáře.

Na přetřes si vzal i svého předchůdce Donalda Trumpa a obvinil jej z největšího zadlužení USA. Poukázal na to, že za Trumpovy vlády nebyl problém se zvednutím dluhového stropu, kterému teď republikáni vzdorují.

Pokud jde o ekonomiku, Joe Biden vyzval miliardáře a korporace, aby „zaplatili svůj spravedlivý podíl“, jinými slovy, aby platili vyšší daně. Konkrétně pak navrhl zavést minimální daň pro miliardáře a čtyřnásobně zvýšit daň z odkupu akcií. Rozhořčený byl z rekordních zisků ropných společností.

Biden vyzval k upřednostnění amerických produktů pro vládní infrastrukturní projekty.

Vyzdvihl některá ze zavedených benefitů ve zdravotnictví a vyzval k jejich trvalému uplatnění, včetně rozšíření Medicare pro všechny.

Vyzval také k prošetření zneužití pandemických dávek. Oznámil, že brzy skončí nouzový pandemický stav a že „úmrtí jsou nižší o 90 %. Zachránili jsme miliony životů a země se otvírá“.

Prezident také přísahal, že bude chránit americkou suverenitu vůči čínské komunistické agresi, a že jeho příkaz k sestřelení čínského špionážního balónu v minulém týdnu byl toho důkazem. Zároveň také je ale „odhodlán spolupracovat s Čínou tam, kde to může podpořit americké zájmy a prospět světu“.

Reakce

Demokraté během projevů často nadšeně tleskali a občas se k nim přidali i republikáni (když prezident mluvil o tématu, ve kterém byli zajedno).

Demokratický kongresman Ami Bera označil Bidenův proslov za pozitivní a optimistický. Jeho kolegyně Scholtenová viděla v projevu „silné poselství spolupráce obou stran“.

Jeden z nejvíce umírněných demokratických kongresmanů Cuellar byl více kritický, hlavně pokud jde o energetiku.

Naopak, mnozí republikáni byli z prezidentova projevu zklamaní. Někteří z nich sdělili, že Biden se nedokázal náležitě vyjádřit k hrozbě, kterou představuje komunistická Čína, ke krizi na hranicích USA a k ekonomice.

Např. Senátor Ted Cruz řekl, že Bidenův projev byl plný tvrdých řečí a silných slov, ale v konečném důsledku byla jeho rétorika prázdná.

„Zklamalo mě, že nepřevzal odpovědnost za svou pohraniční politiku,“ řekl pro The Epoch Times kongresman Bob Good.

Republikánská guvernérka Sarah Huckabee, která byla letos vybrána pro „kontra proslov“ (proti-proslov), vyčetla Bidenovi, že jeho vláda ukládá na lid víc a víc regulací, a že jej chce ovládat, místo aby mu sloužila.

Poukázala také na to, že do Bidenovy administrativy zcela pronikla radikální levice, která je tak „woke“, že ani nedokáže charakterizovat, co je to žena.

Sdělila také, že za Trumpa byly USA energeticky nezávislé a „ve světě byl mír“. Nyní Američané nachází v obchodech prázdné regály, mají drahé energie, zvyšuje se kriminalita a „děti se učí nenávidět druhé“ kvůli jejich rase v rámci takzvané Kritické rasové teorie. Poukázala také na historicky nejhorší krizi na hranicích USA.

Sandersová shrnula vizi republikánů takto: „Amerika bude opět zemí svobody a domovem statečných“.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“