Milan Kajínek

14. 2. 2023

„Setkala jsem se s páry, které svedl dohromady domluvený sňatek, a jejich vztah sice láskou nezačal, ale dospěl do ní. Kompatibilita představuje pro vztah pevnější základ než vzájemná chemie, společný hodnotový systém je pevnější než dobrodružství, pragmatismus silnější než vášeň. Mé manželství bylo jediným sňatkem z lásky v historii manželovy rodiny. A jako jediné skončilo rozvodem…“

Takto popisuje nový film scenáristka Jimima Khanová. Jejím přátelům v Anglii prý domluvené sňatky připadaly jako „středověký výměnný obchod, navíc často zaměňovaný s děsivou představou nuceného sňatku“, ale ona sama začala v této „zdánlivě neromantické dohodě vidět jisté výhody“.

Za dobu, co strávila v Pákistánu několik let, sledovala osudy mnoha domluvených manželství, která byla nakonec úspěšná. Rodiče i přátelé pomáhají pro své blízké vybrat tu správnou ženu nebo muže, a protože znají jejich charakter, zvyky, zájmy i koníčky, mohou dát hlavy dohromady a najít toho nejvhodnějšho partnera.

Jedná se o cestu k manželství na základě domluvy a dobrovolného souhlasu, které jsou ale vedeny spíše rozumem než náhlým vzplanutím emocí, protože nejdříve má přijít soulad a láska se objeví v tomto případě až v procesu manželství a vzájemného poznávání.

Ještě než začal filmový projekt vznikat, psala Khanová jako novinářka o „domluvených sňatcích“ pro britské publikace The New Statesman a The Sunday Times a také natočila rozhlasový dokument pro stanici BBC.

Když se připravovala na psaní scénáře, tak jako její hlavní postava Zoe, i Khanová mluvila s desítkami pákistánských a britsko-pákistánských párů, mladých i starších. Zkoumala, jestli, proč a jak fungovalo to, že byl jejich sňatek domluvený.

„Dělala jsem rozhovory asi s třiceti Brity pákistánského původu, kteří byli stejně staří jako Kaz, a buď se rozhodli pro domluvený sňatek, nebo do něj nedávno vstoupili, a také s množstvím sezdaných párů v Británii i v Pákistánu. Všechny jsem našla i zpovídala prostřednictvím Twitteru,“ vypráví Khanová.

Trailer

Svou vlastní perspektivu pak příběhu dodal režisér Shekhar Kapur, držitel Oscara a autor filmů o královně Alžbětě.

„Říkal jsem si, že je to dobrý a velmi zajímavý scénář,“ tvrdí Kapur. „Řešil otázky, s nimiž jsem se v žádném jiném filmu nesetkal.“

„Zničily nás už romantické komedie?” ptají se filmoví tvůrci. „Vedou nás naše fantastické romantické představy k tomu, že hledáme to nejméně vhodné na těch nejméně vhodných místech? Zamlouvá se mi myšlenka ‚asistované‘ svatby, s níž oba souhlasí. Často jsem si říkala, že by mi možná bývalo prospělo, kdyby se moji rodiče shodli na vhodném partnerovi,“ říká herečka Shabana Azmiová.

„Lidem na Západě může domluvený sňatek připadat jako něco, co patří do 18. století. Ukazuje se ale, že nechat na rodičích, kteří nás znají ze všech nejlépe, aby nám pomohli uzavřít to, čemu se říká asistované manželství, je možná celkem prozíravé rozhodnutí,“ dodává herečka Shabana Azmiová. „Pár v podstatě jen seznámí, a pokud se sobě vzájemně líbí, mohou se od toho odpíchnout.“

Snímek vstoupí do kin 23. února 2023, délka 108 minut.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.