June Kellum

12. 2. 2023

Láskyplné vztahy jsou opravdovým požehnáním. Jsou oázou v náročném a obtížném světě. Ale zatímco romantika může vzniknout spontánně a přerůst do lásky, jakmile pomine fáze líbánek, obvykle musíme do prohlubování lásky k partnerovi a udržování vztahu něco investovat.

„Klíčem k nalezení radosti z lásky k druhým je soustředit se na dávání lásky, ne na její získávání,“ píše Gary Chapman, spisovatel a manželský poradce, ve své knize „Láska jako životní styl“.

Chapman byl také tím, kdo nastínil teorii pěti jazyků lásky, což je aspekt lidské povahy, kdy každý z nás má tendenci pociťovat lásku především na základě jedné z těchto pěti věcí: slova ujištění, pozornost, přijímání daru, skutky služby a fyzický kontakt.

Ostatní čtyři nám nemusí poskytovat pocit hluboké lásky nebo ocenění, bez ohledu na to, kolik srdce do nich náš partner vkládá. Pokud nemáte představu o tom, jaký je váš hlavní jazyk lásky, existují bezplatné online kvízy, které si můžete udělat, nebo si můžete přečíst Chapmanovu knihu Pět jazyků lásky.

Až se naučíte svůj jazyk, možná budete chtít zjistit, jaký jazyk preferuje váš partner. Jak jsem se zmínil výše, každý má obecně jeden jazyk, kterým nejlépe přijímá lásku, a často mají páry odlišné jazyky. Pokud jsou tedy vaším jazykem slova ujištění, ale jazykem vašeho partnera je fyzický kontakt, můžete mu mnohokrát denně říkat, jak moc ho máte rádi a jak si ho vážíte, ale jemu mohou tato slova připadat prázdná a ve skutečnosti se bude cítit více milován, když ho obejmete.

Naše návyky, myšlenky i činy mají velký podíl na vytváření lásky a harmonie v manželství, takže jakmile poznáte partnerův jazyk lásky, vytvořte si návyky, jak s ním prostřednictvím těchto návyků komunikovat. Zde je několik nápadů:

Slova ujištění

Pravidelně říkejte svému partnerovi, že ho milujete.

Všímejte si jeho úspěchů a toho, co pro vás dělá, a řekněte mu, jak moc si ho a jeho úsilí vážíte.

Pište vzkazy s láskyplnými a pochvalnými vzkazy a schovávejte je na místa, kde je váš manžel nebo manželka najde.

Skutky služby

Dělejte občas její domácí práce, zejména ty, o kterých víte, že je nemá ráda. Domácí práce dělejte důsledně, aby věděla, že se na vás může spolehnout.

Způsob Jak Projevit Lásku
Jedním ze způsobů, jak projevit lásku někomu, kdo dává přednost slovům potvrzení, je napsat oceňující vzkazy a nechat je po domě, aby je našel. (Biba Kayewich)

Zeptejte se jí, jestli pro ni můžete něco udělat. Možná budete překvapeni, co si bude přát.

Kdykoli si dáte něco k pití, zeptejte se, jestli jí můžete také něco přinést. Tento zvyk je obzvlášť vhodný, pokud vaše žena nebo muž mají nízký příjem tekutin. Pokud vaříte, připravte jídlo, o kterém víte, že jí chutná. To může znamenat, že připravíte dvě jídla nebo budete jíst něco, z čeho nejste tak nadšený.

Dárky

Dbejte na to, abyste si zvláštní příležitosti připomínali dárky. Nemusí to být nic drahého, jde spíše o myšlenku, která se za dárkem skrývá.

manželství
Dárky vás nemusí stát jmění, záleží spíše na dobrém nápadu a myšlence na toho druhého. (Biba Kayewich)

Pokud má váš partner, který miluje dárky, problém se jich vzdát a nashromáždil jich příliš mnoho, zvažte, zda mu nedáte dárky, které může spotřebovat, například hygienické potřeby, hezké svíčky nebo třeba gurmánské potraviny.

Skvělými sentimentálními dárky jsou fotografie a fotoknihy. 

Pozornost

Pokud je jazykem lásky vaší partnerky pozornost, při hovoru s ní vypněte telefon a každý den se jí v určitém okamžiku plně věnujte. Vhodnou příležitostí je jídlo. Pokud máte děti, věnujte si vzájemně chvilku času potom, co děti usnou.

Naplánujte si pravidelná rande, kdy se jí budete věnovat celý večer.

Pokud jste velmi zaneprázdněni a nemůžete si najít čas na společné posezení, dobrým projevem lásky a pozornosti může být i společný úklid kuchyně, při kterém si povídáte.

Fyzický kontakt

Přivítejte svého partnera fyzickým dotykem, například objetím nebo polibkem. Jedna rada od manželského poradce, kterou jsem slyšela, zní, aby tento dotek trval alespoň čtyři sekundy.

Z masáže nebo mazlení udělejte každodenní rutinu. Může to být krátké masírování nohou nebo ramen, jemné tření míst, kde nejvíce drží napětí, nebo jen čas, kdy sedíte dostatečně blízko u sebe, abyste se dotýkali.

Spontánní doteky v podobě objetí, ruky na zádech nebo rychlého polibku mohou vašemu partnerovi také říci, že ho máte rádi.

Udržujte pevné pouto

Kromě toho, že se zaměříte na partnerův jazyk lásky, existuje několik obecných návyků, které mohou udržet váš vztah láskyplný a silný:

Říkejte pravdu – Ibílé lži a polopravdy narušují fungování každého vztahu, protože vašim slovům nelze plně důvěřovat a budete žít s nervózním pocitem, že byste mohli být jednoho dne odhaleni. Pokud jste udělali chybu, přiznejte se a upřímně se snažte polepšit.

Přijměte oběť – Všechny naše vztahy vyžadují, abychom se tak či onak obětovali, takže buďte připraveni vzdát se některých svých přání a představ, aby byl váš partner šťastný. Nemělo by to vypadat tak, že neustále potlačujete své potřeby, i když čas od času to může být nezbytné, ale naopak byste měli mít pocit, že se rádi vzdáváte určitých věcí, protože váš vztah stojí za tu oběť.

Zaměřte se na silné stránky svého partnera – Po svatbě nepochybně poznáte partnerovy chyby. Buďte k němu laskaví a jemní a snažte se chyby ve své mysli minimalizovat, zatímco se budete soustředit na jeho silné stránky. V případě potřeby si připomeňte své vlastní nedostatky. Všichni jsme v procesu růstu a láska nám dává sílu mnohé překonat, zatímco kritika a hledání chyb obvykle každému ubírá energii.

Pochopte, že muži a ženy jsou různí – Obě pohlaví často mají odlišné priority, vrozené pohnutky a uvažování. Pokud je správně nepochopíte, mohou být příčinou konfliktů. Pochopení toho, jak se muži a ženy liší a doplňují, může otevřít dveře k většímu porozumění, uznání a lásce. Chcete-li se o tom dozvědět více, existuje řada knih věnujících se tomuto tématu, např. Ženy jsou z Marsu a ženy z Venuše, aj.

Pečujte o sebe – Správné stravování, odpočinek a cvičení jsou věci, se kterými mnoho lidí bojuje kvůli času, ale uvědomte si, že když si najdete čas na nějakou smysluplnou činnost, dodá vám to mnohem více energie na to, abyste milovali svého manžela či manželku. Péče o sebe vyžaduje disciplínu, ale může také pomoci posílit vaši vůli, pokud víte, že to děláte jak pro sebe, tak pro váš vztah.

Zbavte se věcí, které nepoužíváte – Materiální věci vám berou čas a energii a mohou být překážkou láskyplného vztahu. Čím méně jich máte, tím méně cítíte, že musíte redukovat stavy, a tím víc času a prostoru máte na lásku.

Z anglického originálu na The Epoch Times přeložil Ondřej Horecký

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“