Tom Ozimek

9. 5. 2023

Poté, co se Bidenova administrativa nedávno zaměřila na plynové sporáky coby způsob snižování emisí skleníkových plynů, obrátila svou pozornost k jiným domácím spotřebičům a na mušce jsou nyní myčky nádobí.

Dne 5. května navrhlo Ministerstvo energetiky standardy pro nové myčky nádobí, od kterých si slibuje snížení nákladů a množství emisí uhlíku do atmosféry.

„Tato administrativa využívá všechny dostupné nástroje, abychom ušetřili Američanům peníze a zároveň podporovali inovace, které sníží uhlíkové znečištění a budou bojovat proti klimatické krizi,“ uvedla ministryně energetiky Jennifer Granholmová v prohlášení.

Navrhované pravidlo (pdf) se snaží zavést nové samostatné normy pro účinnost využití elektřiny a vody pro standardní a kompaktní myčky.

U nových konvenčních domácích myček nádobí vyrobených v USA nebo dovezených do země se má dle návrhu snížit energetická spotřeba o 27 % a spotřeba vody o 34 % – tři roky po publikaci konečného pravidla.

To znamená, že maximální odhadovaná roční spotřeba energie pro standardní myčky nádobí by byla 223 kWh/rok a maximální spotřeba vody na cyklus by byla 3,3 galonu (skoro 12,5 l).

Modely kompaktních myček nádobí by podle navrhovaného pravidla měly o 22 % nižší spotřebu energie a o 11 % nižší spotřebu vody. Konkrétně by měly maximální roční spotřebu energie 174 kWh/rok a maximální spotřebu vody 3,1 galonu (11,75 l).

Emise oxidu uhličitého v průběhu uvažovaného období by se dle návrhu snížily asi o 12,5 milionu tun, což jsou zhruba celkové roční emise 1,6 milionu domácností. Zároveň by se ušetřilo přibližně 240 miliard galonů vody.

Navrhované normy představují nejtvrdší omezení standardů energetické účinnosti myček za posledních deset let a přicházejí v době, kdy se Bidenova administrativa zaměřuje na zvyšování účinnosti a snižování emisí různých domácích spotřebičů ve jménu boje proti změně klimatu.

Zákaz plynových sporáků

Jako součást svého úsilí se Bidenova administrativa zaměřila také na plynové sporáky.

Ministerstvo energetiky 1. února navrhlo pravidlo, které dle Granholmové ovlivní zhruba polovinu nabízených plynových sporáků na trhu. Členové průmyslu plynových spotřebičů návrh kritizovali.

„Obáváme se, že se jedná o další pokus federální vlády použít předpisy k odstranění životaschopných a účinných produktů na zemní plyn z trhu,“ řekla prezidentka American Gas Association Karen Harbertová agentuře Bloomberg.

V reakci na to republikánští členové Kongresu navrhli legislativu, která má preventivně blokovat jakékoli navrhované předpisy na zákaz nebo silné omezení plynových spotřebičů. Jde o The Save Our Gas Stoves Act (pdf) and the Gas Stove Protection and Freedom Act (pdf).

„Prezident Biden a radikální levice chtějí použít moc federální vlády k určování, jaký druh automobilů můžete řídit, jak můžete topit doma nebo na firmě a nyní, jak můžete vařit jídlo pro svou rodinu,“ řekla v prohlášení republikánská předsedkyně Výboru pro energetiku Sněmovny reprezentantů Cathy McMorris Rodgersová.

„Přírodní plyn je bezpečný, spolehlivý a dostupný zdroj energie pro miliony Američanů,“ dodala.

Mezitím se stát New York stal prvním státem v zemi, který zakázal plynové sporáky poté, co státní legislativní sbor schválil nový rozpočet, který zahrnuje zákaz vybavení na fosilní paliva v některých nových budovách.

Republikánští lídři ve státním Senátu kritizovali opatření s argumentem, že to zvýší účty za služby a náklady na bydlení.

Lídr senátních republikánů Rob Ortt uvedl ve svém prohlášení, že to ignoruje priority obyvatel New Yorku.

„První neústavní zákaz připojení k zemnímu plynu v novostavbách povede k nárůstu účtů za služby a zvýšení nákladů na bydlení,“ uvedl.

Překlad a redakční zkrácení původní zprávy americké redakce: Juraj Skovajsa

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO
Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO

V Evropě probíhá v důsledku klimatických politik k odchodu průmyslových firem z kontinentu a Green Deal je možné zbrzdit jen tím, že nebudeme volit ideology, říká Roman Blažíček, šéf keramičky RAKO.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).