Ondřej Horecký

3. 4. 2024

Německo o Velikonocích uzavřelo 15 uhelných elektráren v souladu se svými cíli dosáhnout klimatické neutrality. Podle tamního ministra hospodářství Roberta Habecka už tyto elektrárny nejsou „ani nutné, ani ekonomické“.

Do roku 2030 se Německo hodlá zbavit všech svých uhelných elektráren, uvádí server Euraktiv. Ty dosud zůstávaly v provozu kvůli energetické krizi, aby zbrzdily stoupající ceny elektřiny. Elektrárny na uhlí pokryly zvýšenou poptávku v zimním období, kdy byl nedostatek levného plynu pro plynové elektrárny a solární elektrárny měly minimální produkci.

„Několik uhelných elektráren, které byly v posledních dvou letech stále na síti jako preventivní opatření, je proto nyní nadbytečných a mohou být odstaveny ze sítě navždy,“ řekl Habeck v pondělí Německé tiskové agentuře (DPA).

Ceny elektřiny a plynu výrazně klesly. V důsledku expanze obnovitelných zdrojů dle Habecka pochází již nyní většina elektřiny právě z nich. Patnáct uzavřených uhelných elektráren mělo výkon kolem 4,4 gigawattu. V energetickém mixu země činilo uhlí v loňském roce 26,1 %. V tomtéž roce se náš soused zbavil posledních jaderných elektráren.

Současné zdroje výroby elektřiny v Německu. (Energy Charts)

Energetická společnost RWE plánuje postavit ve svých areálech plynové elektrárny s výkonem 3 GW. Areály budou připravené také na pozdější použití vodíku, které muže nahradit ztracenou uhelnou výrobu, informoval server POWER.

Do roku 2030 plánuje společnost investovat až 11 miliard eur do větrníků na moři a na pevnině, solární energie, skladování, flexibilních zálohovacích kapacit a vodíku.

Záměr Německa spoléhat se při výrobě elektřiny především na nefosilní zdroje je předmětem kritiky některých odborníků, kteří varují, že solární a větrné elektrárny jsou zdroje přerušované, a tudíž nespolehlivé.

Německá odborná analýza i závěry deníku Handelsblatt už z roku 2019 upozorňují, že výhradní závislost na obnovitelných zdrojích energie by bez konvenčních stabilních zdrojů vedla ke zhroucení dodávek. Pokud v Německu nebude foukat vítr a nebude svítit slunce, nebudou tyto zdroje fungovat ani v sousedních zemích a nebude odkud elektřinu dovézt.

Elektřina není skladovatelná v masovém měřítku a současné technologie zálohování bateriemi jsou teprve v plenkách a nesmírně nákladné. Přečerpávací elektrány v Německu mají nedostatečnou kapacitu na to, aby dokázaly výpadky pokrýt v delším horizontu.

S odstavením jaderných elektráren v roce 2023 se stalo Německo dovozcem elektřiny v objemu 9 TWh, čímž se země vrátila do roku 2002. Přitom ještě v roce 2022 Německo vyvezlo 26,28 TWh elektrické energie. Pro letošek plánuje Berlín nakoupit ze zahraničí až 38 TWh elektřiny.

Související články

Přečtěte si také

Pavel Matocha: Proč Česká televize čelí stoupající nedůvěře diváků
Pavel Matocha: Proč Česká televize čelí stoupající nedůvěře diváků

Česká televize si nedůvěru vysvětluje jako následek hybridní války a dezinformační kampaně.

Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky
Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky

Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky, druhý termín je vypsaný na úterý.

Trump si podle předvolebního průzkumu CNN udržuje před Bidenem náskok
Trump si podle předvolebního průzkumu CNN udržuje před Bidenem náskok

Trump si podle průzkumu mezi registrovanými voliči udržuje podporu asi 49 procent dotazovaných, Biden má podle průzkumu nyní mírně nižší podporu, a to 43 procent dotazovaných, zatímco v lednu to bylo 45 procent.

TOP 09 má čtyři kandidáty na ministra pro vědu a výzkum
TOP 09 má čtyři kandidáty na ministra pro vědu a výzkum

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) čtyři kandidáty, tři muže a ženu.

Drastické a nevratné klimatické geoinženýrství znepokojuje vědce
Drastické a nevratné klimatické geoinženýrství znepokojuje vědce

Jak ovlivnit klima na Zemi? Přečtěte si o záměrném vysušování stratosféry a jeho potenciálu ovlivnit energetickou nerovnováhu...