George Citroner

3. 7. 2025

Vědci identifikovali chemickou látku z průmyslově zpracovaných potravin, která proniká do mozku a zvyšuje krevní tlak aktivací nervového systému.

Běžné fosfátové přísady, které pomáhají udržet balené potraviny čerstvé a chutné, mohou podle nové studie přispívat ke zvyšování krevního tlaku.

Výzkum prováděný na laboratorních potkanech po dobu 12 týdnů ukázal, že anorganické fosfáty mohou podněcovat rozvoj hypertenze tím, že stimulují uvolňování chemické látky zvané FGF23 (fibroblastový růstový faktor 23).

Jak zvyšují potravinové konzervanty krevní tlak

Vědci zjistili, že strava s vysokým obsahem fosfátů způsobuje hromadění specifické bílkoviny zvané FGF23 v krvi, která následně proniká do klíčových oblastí mozku, jež regulují krevní tlak – včetně mozkového kmene.

Závěry studie naznačují, že tento efekt nastává, když vysoká hladina fosfátů spustí v těle uvolňování FGF23. Tato látka pak proniká do mozku a stimuluje určité receptory, které zvyšují aktivitu sympatického nervového systému – což ve výsledku vede k rozvoji hypertenze.

Další experimenty ukázaly, že v tomto procesu hraje roli i aktivace bílkoviny zvané kalcineurin, která je známa tím, že ovlivňuje činnost nervové soustavy a funkci srdce.

Přírodní versus anorganické fosfáty

Výzkum naznačuje, že ne všechny fosfáty jsou stejné. Zjištěné účinky se týkají především anorganických fosfátů, uvádí Dr. Wanpen Vongpatanasinová, spoluautorka studie a odbornice na hypertenzi z Texaského univerzitního zdravotního centra v Dallasu.

Zelenina sice přirozeně obsahuje vysoké množství fosfátů, ty se však vyskytují ve formě organických sloučenin, které tělo špatně vstřebává – ve střevech se jich vstřebá jen 40 až 60 procent.

„Zelenina skutečně obsahuje hodně fosfátů, ale ve formě organického fosfátu, který se ve střevě vstřebává jen obtížně. Proto nemají stejné vedlejší účinky,“ vysvětlila Vongpatanasinová.

Oproti tomu anorganické fosfáty, které se přidávají při průmyslovém zpracování potravin, mají vstřebatelnost přesahující 90 procent, což výrazně zvyšuje pravděpodobnost, že v těle dosáhnou škodlivé hladiny.

Fosfátové přísady – běžně používané jako konzervanty a zvýrazňovače chuti v průmyslově zpracovaných potravinách a nápojích typu cola – jsou podle ní mimořádně dobře vstřebatelné.

Nadbytek fosfátů je spojen i s dalšími zdravotními problémy

Problém s fosfáty se netýká jen kardiovaskulárního zdraví, upozorňuje registrovaná nutriční terapeutka Holly Huhleinová, která se na studii nepodílela.

„I to je jeden z důvodů, proč se nedoporučuje nadměrná konzumace vysoce průmyslově zpracovaných potravin, jako jsou pekařské výrobky, zpracované mléčné výrobky nebo silně průmyslově zpracované snacky,“ uvedla Huhleinová.

Podle ní sice fosfáty v průmyslově zpracovaných potravinách pomáhají prodloužit trvanlivost a spojit jednotlivé složky dohromady, ale jejich nadměrný příjem může vést k oslabení kostní struktury, poškození ledvin a zvýšenému riziku srdečních onemocnění – a to kvůli narušení rovnováhy mezi vápníkem a fosforem v těle.

„Fosfáty si v těle ukládáme spolu s vápníkem – především v kostech – a organismus za normálních okolností velmi dobře reguluje jejich hladinu pomocí hormonů a dalších minerálů,“ vysvětlila.

Vysoká hladina fosfátů však může vést k tomu, že si tělo začne brát vápník z kostí.

Huhleinová zároveň zdůraznila, že fosfáty jsou pro tělo nezbytným minerálem a hrají důležitou roli v mnoha tělesných funkcích – včetně tvorby DNA, buněčné struktury, mineralizace kostí a využití energie.

Koho by měly fosfáty znepokojovat nejvíce

Pro běžnou zdravou populaci fosfáty nepředstavují problém, pokud je strava dobře vyvážená a obsahuje libové zdroje bílkovin (živočišné i rostlinné), celozrnné obiloviny, ovoce a zeleninu, říká Huhleinová.

Obavy spíše vyplývají ze stravy s vysokým podílem průmyslově zpracovaných potravin, které kromě vyššího obsahu fosfátových aditiv často obsahují i více nasycených tuků a přidaných cukrů – tedy složek, jejichž příjem by měl být omezen.

„Z tohoto důvodu,“ říká Huhleinová, „pokud většinu živin přijímáte z čerstvých a přirozených potravin a jen příležitostně sáhnete po trvanlivých nebo silně zpracovaných potravinách, nemusíte mít z fosfátů obavy.“

Zvýšenou opatrnost by však měly mít některé skupiny s konkrétními dietními omezeními, například lidé s onemocněním ledvin nebo osteoporózou.

„Osteoporóza vzniká tehdy, když se kosti odbourávají rychleji, než se stíhají obnovovat. Správný poměr vápníku a fosforu může sehrát roli v tom, zda se stav zhorší,“ vysvětlila Huhleinová. „A pokud jde o ledviny – právě ty pomáhají regulovat hladinu fosfátů tím, že je vylučují močí.“

Vongpatanasinová zároveň upozornila, že protože byl výzkum proveden na zvířatech, není zatím jisté, zda se stejné účinky projeví i u lidí.

Dále uvedla, že výsledky naznačují, že tzv. mozková dráha FGF receptoru 4 by mohla být slibným cílem pro nové způsoby léčby vysokého krevního tlaku vyvolaného stravou.

ete– 


Související články

Přečtěte si také

Decroix ve středu představí vládě auditora k objasnění bitcoinové kauzy

Ministryně spravedlnosti Eva Decroix ve středu představí vládě i veřejnosti vybraného externího auditora k objasnění postupů v bitcoinové kauze.

Oldřich Kužílek
„Ústavní soud důrazněji praštil pěstí do stolu,“ říká autor zákona o svobodnému přístupu k informacím

„Nález Ústavního soudu potvrzuje dlouhodobý názor, že i ze soudních procesů je třeba poskytovat veřejnosti informace...“

Nevstupovat do sklepů, řek a koupacích vod, doporučuje ministr. Na východ republiky míří silné deště

Během úterý a středy jsou podle Českého hydrometeorologického ústavu  v Moravskoslezském, Olomouckém a Zlínském kraji očekávané intenzivní srážky. 

Dvořák, odsouzený za násilné útoky na ženách, neuspěl se svou stížností u Ústavního soudu

Ústavní soud odmítl stížnost Jiřího Dvořáka, jenž za útoky na několik žen v Praze dostal doživotní trest.

Geopolitické bojiště vzácných zemin

Vzácné zeminy jsou strategickou surovinou budoucnosti. Svět hledá cesty, jak se vymanit ze závislosti na Číně a přetváří globální rovnováhu.

EU dala definitivní zelenou pro přijetí Bulharska do eurozóny od příštího ledna

Drtivá většina poslanců Evropského parlamentu dnes podpořila zavedení eura v Bulharsku od 1. ledna příštího roku.

V důsledku koronavirové krize mnozí trpěli, ale někteří se obohatili, řekl europoslanec

Včera večer se na plénu Evropského parlamentu probíral návrh na vyslovení nedůvěry Ursule von der Leyenové a její Evropské komisi. Co říkal navrhovatel a jak argumentovala Leyenová?

Síla dýně: Posiluje imunitu, reguluje krevní cukr a chrání zrak

Dýně posiluje imunitu, reguluje cukr v krvi, podporuje trávení a chrání zrak. Objevte její účinky i recepty z tradiční medicíny.

Nové doporučení upřednostňuje léky na hubnutí před změnou životního stylu při prevenci srdečních chorob

Nové směrnice doporučují léky na hubnutí jako první volbu u obézních pacientů s rizikem srdečních chorob. Výzvy i přísliby léčby.