Milan Kajínek

2. 12. 2019

Jednoho slunečného rána v New Yorku začaly převážet trajekty přes řeku Hudson tisíce lidí na ostrov Guvernérů poblíž Manhattanu. Všichni měli společný cíl, vytvořit obří symbol z lidských těl. 5 000 meditujících vytvořilo na ostrově obří emblém buddhovské školy Falun Gong.

Jedním z lidí, kteří byli přitom, byl slovenský malíř Peter Ondrušek, kterého událost inspirovala k vytvoření malby pokojně meditující ženy olejem na plátno.

„Měl jsem už předtím představu zelené louky v urbánním prostředí jako bývají zelené parky s architekturou mrakodrapů, používaná scéna jako na fotografiích nebo obrazech,“ vysvětluje Ondrušek, absolvent Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě.

A právě taková scenérie se malíři naskytla na ostrově Governors Island, z něhož je v dálce vidět ostrov Manhattan a na němž se setkali tisíce lidí z mnoha různých zemí světa.

Lidé na ostrově vytvářeli symbol několik hodin, na záběrech a fotografiích z ptačí perspektivy se nabízel neuvěřitelný pohled. 5 000 klidně sedících lidí, kteří vytvářejí geometricky dokonalý, složitý symbol.

„Louka se vyprázdnila ke konci akce, když trajekty převážely lidi zpět na Manhattan, který jsem tam chtěl mít jako známou siluetu, i když jen v malém pozadí, něco známého,“ říká Ondrušek. „Myslím, že tento den udělal radost všem zúčastněným a mě přinesl inspiraci.“

Obraz nazvaný Po vytvoření emblému, autor Peter Ondrušek, 2019, olej na plátně, rozměr 100x80cm. (Se svolením Petra Ondruška)
Obraz nazvaný Po vytvoření emblému, autor Peter Ondrušek, 2019, olej na plátně, rozměr 100x80cm. (Se svolením Petra Ondruška)

Po rušné události na malířově obraze zůstala pouze jedna klidně sedící postava v poklidné atmosféře, vzdálená od ruchu velkoměsta a ponořená do vnitřního ticha. „Kromě prostředí je hlavním motivem ženská postava, dívka sedící v lotosovém sedu při meditaci,“ vysvětluje Ondrušek, finalista soutěže Slovak Visual Arts Prize.

„Ženská postava v prostředí pro mě není novinka, vyhledával jsem tento motiv i v předchozích malbách,“ prozrazuje malíř ze Slovenska. „Nová je však obsahová stránka. Poprvé se mi podařilo namalovat figurální obraz s tradičními hodnotami a technikou olejových barev na plátně.“

Pro malíře je obraz připomínkou nezapomenutelné události a pro diváky, kteří neznají jeho příběh, objektem k podrobnému a soustředěnému pozorování – možná se naladíte na klid meditace osamocené postavy a necháte shon a ruch každodenního života na chvíli utichnout.

Zajímavé na celé události je také to, že na místě byli v ten den přítomni reportéři televize NTD, která je partnerským médiem Epoch Times, a tak vám níže můžeme nabídnout krátkou video-reportáž z místa události a několik fotografií z ptačí perspektivy.

Reportáž z neobvyklé události

Reportáž televize NTD z 18. května 2019 v New Yorku.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.