Jingduan Yang

9. 2. 2020

Qi, vyslovovaná „čchi“, je čínský výraz popisující všechny typy lidských životních energií. Horní část čínského znaku čchi 氣 představuje energie, jako je vzduch, a spodní část představuje potraviny.

Ve starověké čínské medicíně tento znak naznačuje, že existují dva zdroje čchi, které lidské tělo potřebuje, aby přežilo a prospívalo: vzduch a jídlo.

Můžeme považovat za samozřejmé, že náš život začíná prvním nádechem vzduchu a končí posledním vydechnutím, ale vzduch je životně důležitý. Abychom zůstali naživu, vyvíjeli se, množili se a fungovali, musíme neustále jíst a dýchat.

Vhodný překlad slova čchi by proto mohl být životní energie plus chemické látky potřebné tělu k fungování, například vitamíny.

Chraňte zdroj své čchi

Naše dýchací soustava přivádí vzduch do těla a zase ho vyvádí ven. Oběhová soustava dává do oběhu kyslík, který vdechujeme, aby mohl být využit orgány a tkáněmi, a odvádí oxid uhličitý do plic, odkud je vydechován.

Náš trávicí systém tráví a vstřebává jídlo. V procesu známém v moderní biochemii jako Krebsův cyklus metabolizuje absorbované jídlo do formy energie.

Čchi získaná ze vzduchu a stravy se nazývá postnatální čchi. Naše životy ovšem začínají, už když jsme počati. Životní energie, která vyvolává početí a růst plodu, pochází z mateřského vajíčka oplodněného otcem a později z čchi matky během těhotenství.

Tomu se říká prenatální čchi, což je pro podporu počátečního vývoje dítěte rozhodující. Zdraví rodičů je proto velmi důležité pro zdraví jejich dítěte.

Studie prokázaly, že pokročilý otcovský věk může být spojen s mírně vyšším rizikem potratu nebo narozením mrtvého dítěte, s určitými vzácnými vrozenými vadami (včetně vad vývoje lebky, končetin a srdce), poruchou autistického spektra, schizofrenií a akutní lymfoblastickou leukémií. A samozřejmě, pokud rodiče kouří nebo pijí, může to vážně ovlivnit zdraví plodu.

Buďte si vědomi stavu své čchi

Čchi, stejně jako vzduch nebo elektřina, je lidskému oku neviditelná, nicméně je to něco, jehož projevy člověk prožívá, dokud žije. Teplota našeho těla je jedním z nich.

Když je čchi vyvážená a dostatečná, teplota těla se pohybuje v normálním rozmezí a může se samovolně regulovat s ohledem na změny v podnebí. Když je teplota těla o jeden stupeň vyšší nebo nižší, než je obvyklé, člověk se cítí velmi nepříjemně.

Vyšší tělesná teplota může naznačovat infekci a nižší tělesná teplota může být důsledkem nedostatečné funkce štítné žlázy a nadledvin.

Tep srdce je další rozhodující funkcí čchi. Srdeční tep přivádí krev do každé části těla, včetně kůže, svalů, vnitřních orgánů, končetin a mozku. Říkáme tomu čchi srdce.

Když měříme elektronickou aktivitu srdce pomocí EKG, vlastně měříme toto čchi srdce. Když je čchi srdce nedostačující, může dojít ke špatnému krevnímu oběhu, dušnosti a ve vážnějších případech srdečnímu selhání.

Když srdce čchi stagnuje nebo je zablokováno, může se v hrudi vyskytnout bolest nebo angína, a to může být předchůdcem srdečního infarktu.

K dobrému trávení je zapotřebí dobrá peristaltika trávící soustavy, jícnu, střev a žlučníku. To jsou další funkce čchi. Když je čchi slabá, může dojít k ochromení těchto orgánů.

Neurony komunikují prostřednictvím elektronických přenosů v mozku a nervové soustavy. Aby tento proces fungoval normálně, závisí na čchi každého vnitřního orgánu. Systém každého vnitřního orgánu přispívá svou troškou do mlýna k jedinečné funkci mozku.

Například ledviny a močový měchýř pomáhají s koordinací a rozeznávacími funkcemi, jako jsou paměť, koncentrace a motivace. Tyto orgány ovlivňují sluch a prožívání strachu v nebezpečných situacích.

Játra a žlučník pomáhají s výkonnými funkcemi, jako je plánování, strategie, stanovování priorit, organizace a rozhodování. Pomáhají regulovat spánek, zrak a prožitky hněvu v nespravedlivých situacích.

Čchi dodávaná do mozku všemi vnitřními orgány se dá měřit pomocí kvantitativního elektroencefalogramu (EEG) a nedostatek této energie může přispívat k několika mozkovým a duševním dysfunkcím, například depresi, úzkosti, obsedantně-kompulzivní poruše (OCD), post-traumatické stresové poruše (PTSD), demenci, poruchám pozornosti (ADHA) a poruchám spánku.

Čchi vnitřních orgánů poskytuje celému tělu také živiny a zajišťuje imunitu. Když dostanete infekci nebo se necítíte dobře, musíte vypátrat, co narušilo čchi vašich vnitřních orgánů, zejména co se týče emoční nevyváženosti a nesprávného životního stylu.

Když máte o své čchi jasnou představu, můžete se o ni mnohem lépe postarat. Důvod, proč lidé říkají, že jste to, co jíte a co si myslíte, je ten, že to ovlivňuje vaši čchi. Já bych jen dodal: jste také tím, co dýcháte. Jedním slovem, jste čchi!

Dr. Ťing-tuan Jang (Jingduan Yang) je neurolog, psychiatr a odborník na akupunkturu, čínskou medicínu a integrativní medicínu. Založil Yang Institute of Integrative Medicine, Tao Clinic of Acupuncture a American Institute for Clinical Acupuncture. Je spoluautorem dvou knih: „Facing East: Secrets of Ancient Health and Beauty Secrets for Modern Age“ a „Clinical Acupuncture and Ancient Chinese Medicine“.

Přeloženo z článku původně uveřejněném na theepochtimes.com.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.