Čínská vláda 11. února na tiskové konferenci oznámila, že od tohoto dne bude znovu spuštěna veřejná doprava a provoz všech důležitých podniků a firem.

Výjimkou zůstává provincie Chu-pej, ohnisko nákazy koronaviru, kde situace nadále zůstává kritická. Včera byl v provincii nahlášen rekordní počet mrtvých – 242 – a také prudký nárůst počtu nakažených.

Celkový počet úmrtí na koronavirus tak v Číně dosáhl přes 1 350 osob, uvedla dnes ráno BBC. Počet nakažených je kolem 60 tisíc.

Čínský prezident Si Ťin-pching prohlásil, že je třeba stabilizovat národní ekonomiku, a varoval firmy, aby se vyhnuly odstávce výroby a propouštění.

ochranne masky koronavirus
Dělnice v továrně ve městě Čching-tao počítá ochranné masky; 6. února 2020. (STR / AFP via Getty Images)

Karanténní a izolační opatření se v posledních dnech a týdnech dotkla všech částí Číny, včetně milionových metropolí jako Peking, Kanton (Kuang-čou), Šen-čen nebo Tchien-ťin a budou fungovat i nadále, ovšem v omezené míře.

Univerzitní koleje se mění na provizorní nemocnice

Místostarosta Wu-chanu, kde epidemie viru začala, oznámil 7. února na tiskové konferenci, že ubytovny pro studenty budou přeměněny na provizorní nemocnice, kde budou po dobu karantény ležet pacienti s mírnými příznaky choroby.

Má se jednat o 4 univerzitní koleje plus nový kampus školy pro komunistické kádry provincie Chu-pej. Kapacitou by prostory měly uspokojit 5 400 pacientů.

Studenti na univerzitách sdíleli na sociálních sítích snímky, kde dělníci natahují kolem postelí plastové plachty a vyhazují studentům věci na chodbu. Studenti z Hanjiang University si stěžovali, že jim nikdo neoznámil, ze se z jejich ubytoven stane karanténové centrum.

„Proč použili naše koleje? Proč ne stadión?“ napsal jeden uživatel, zatímco jiný měl starosti s následnými opatřeními: „Jak chtějí dezinfikovat koleje před začátkem nového semestru?“

Izolace

Víc než 80 měst v Číně zavedlo nějakou formu karantény a opatření, jež mají zabránit šíření viru.

Nejpřísnější jsou ve městě Chuang-kang, které leží, stejně jako Wu-chan, v provincii Chu-pej. Veškerá doprava, ať už veřejná nebo soukromá, je zastavena a z domácnosti může vyjít ven nakoupit si základní potřeby vždy pouze jedna osoba. Tento člověk navíc může vyjít ven pouze jednou za dva dny.

Ve většině měst ovšem až tak striktní nejsou. Zpravidla se jedná o uzavření rezidenčních oblastí, přičemž je povoleno vstupovat dovnitř anebo vyjíždět ven. Vždy se ale musí procházet kontrolním místem, kde obyvatele zastaví stráž, dálkovým teploměrem jim změří teplotu a nechá je vyplnit formulář se svým jménem, adresou a telefonem.

Děti čekající na pekingském hlavním letišti nosí na hlavách plastové láhve a masky jako provizorní ochranu před koronavirem. 30. ledna 2020. (Kevin Frayer/Getty Images)

Nucená izolace přirozeně způsobuje napětí, a tak čas od času dochází ke konfliktům mezi hlídkujícími policisty a místními obyvateli, kteří jsou frustrováni z toho, že musí týdny zůstávat zavření doma.

Zdravotničtí úředníci ve městě Š‘-jen zavádějí od čtvrtka 13. února „válečná opatření“ v městské části Čang-wan. Do zapečetěných oblastí nemá nikdo povolen vstup kromě zdravotnických pracovníků, policie, hasičů a pověřených osob.

Protože nikdo nesmí vycházet ven, státní zaměstnanci budou po dobu minimálně 14 dní kupovat lidem základní potřeby, jako potraviny a léky. Každý, kdo se pokusí do uzavřených lokalit vstoupit, bude zatčen.

Šíří se rychle

Patnáctimilionové velkoměsto Tchien-ťin oznámilo 7. února, že 23 obyvatel městské části Pao-ti (Baodi) bylo diagnostikováno koronavirem. Všichni navštívili nákupní středisko, kde 6. února zemřela 66-letá žena na koronavirus.

Podle místních úřadů navštívilo obchod mezi 19. a 25. lednem, kdy sem chodila i již nyní zemřelá žena, kolem 9 200 lidí. Všech 194 zaměstnanců nákupního centra je nyní v karanténním středisku, zatímco zákazníci mají přikázáno zůstat v izolaci doma.

Ve městě Ťin-ťiang v provincii Fu-ťien je v karanténě přes 4 tisíce osob poté, co přišli do kontaktu s nakaženým člověkem.

Podle státních médií byl přenašečem muž, který navštívil 20. ledna Wu-chan, ale lhal a po návratu domů tvrdil, že byl na Filipínách. Po příjezdu navštívil několik oslav.

Muž pocítil 23. ledna, že je nemocný a o čtyři dny později mu v nemocnici potvrdili, že má koronavirus. Sedmi lidem, s nimiž byl v kontaktu, byl také diagnostikován koronavirus.

Syn jednoho bývalého vysoce postaveného čínského funkcionáře prozradil 5. února Epoch Times (čínské edici), že koronavirem bylo nakaženo také několik příbuzných vysokých komunistických kádrů a že tito lidé jsou léčeni v Nemocnici čínsko-japonského přátelství v Pekingu.


Zdroje:

https://www.theepochtimes.com/more-than-80-chinese-cities-under-quarantine-due-to-coronavirus-as-wuhan-converts-school-dorms-into-isolation-centers_3231532.html
https://www.theepochtimes.com/china-orders-public-transportation-and-businesses-to-reopen-following-coronavirus-outbreak_3234872.html
https://www.theepochtimes.com/coronavirus-live-updates-what-we-know-and-tips-to-stay-safe_3236664.html

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.