Tento chutný a jednoduchý recept je v podstatě základní variantou osvědčeného francouzského „Gratin dauphinois“.

Jde o bramborové plátky navrstvené s cibulí a zalité smetanou, které se zapékají v troubě. Smetanové brambory nemusí sloužit pouze jako příloha, ale klidně i jako hlavní jídlo.

Existuje celá řada obměn, místo smetany můžete použít mléko anebo jen vývar (dietnější varianta), přidat zeleninu nebo nahoru dát strouhaný sýr. Milovníci masa si mohou mezi 1. a 2. vrstvu přidat tenké plátky masa (např. rozklepaná kuřecí prsa nebo vepřové kotlety bez kosti).


Tisknout

Recept: Zapečené smetanové brambory

Chod hlavní jídlo, hlavní chod
Čas přípravy 15 minut
Čas vaření 1 hodina
Celkový čas 1 hodina 15 minut

Ingredience

  • 2-3 brambory nakrájené na asi 0,5 cm plátky
  • 2 větší cibule nakrájené na kolečka
  • 1 balení (200 g) smetany na šlehání nebo na vaření
  • sůl, pepř

Postup

  1. Zapněte troubu na 200°C (s ventilátorem na 180C). Do menší zapékací formy vyskládejte první vrstvu brambor.

  2. Pokryjte cibulí, posypte solí, mírně opepřete a zalijte trochou smetany.

  3. Zopakujte to samé s další vrstvou.

  4. Zakončete třetí vrstvou brambor (tentokrát už bez cibule). Osolte, opepřete a polijte zbývající smetanou.

  5. Formu přikryjte alobalem a strčte do trouby. Po 45 min. alobal oddělejte a pečte dalších 15 minut, až jsou brambory maličko hnědé.