Tento chutný a jednoduchý recept je v podstatě základní variantou osvědčeného francouzského „Gratin dauphinois“.
Jde o bramborové plátky navrstvené s cibulí a zalité smetanou, které se zapékají v troubě. Smetanové brambory nemusí sloužit pouze jako příloha, ale klidně i jako hlavní jídlo.
Existuje celá řada obměn, místo smetany můžete použít mléko anebo jen vývar (dietnější varianta), přidat zeleninu nebo nahoru dát strouhaný sýr. Milovníci masa si mohou mezi 1. a 2. vrstvu přidat tenké plátky masa (např. rozklepaná kuřecí prsa nebo vepřové kotlety bez kosti).
Recept: Zapečené smetanové brambory
Ingredience
- 2-3 brambory nakrájené na asi 0,5 cm plátky
- 2 větší cibule nakrájené na kolečka
- 1 balení (200 g) smetany na šlehání nebo na vaření
- sůl, pepř
Postup
-
Zapněte troubu na 200°C (s ventilátorem na 180C). Do menší zapékací formy vyskládejte první vrstvu brambor.
-
Pokryjte cibulí, posypte solí, mírně opepřete a zalijte trochou smetany.
-
Zopakujte to samé s další vrstvou.
-
Zakončete třetí vrstvou brambor (tentokrát už bez cibule). Osolte, opepřete a polijte zbývající smetanou.
-
Formu přikryjte alobalem a strčte do trouby. Po 45 min. alobal oddělejte a pečte dalších 15 minut, až jsou brambory maličko hnědé.