Masooma Haq

14. 7. 2021

Americký úřad pro občanství a přistěhovalectví (USCIS) v pátek oznámil, že Bidenova administrativa zahajuje mezirezortní snahu učinit z milionů přistěhovalců žijících ve Spojených státech americké občany.

Prezident Joe Biden požádal prostřednictvím exekutivního příkazu federální úřady, aby pracovaly na „uvítacích strategiích, které podporují integraci, začlenění a občanství“. Americký úřad pro občanství a imigraci v pátek oznámil plán agentury na „prolomení překážek na cestě k americkému občanství“ a podporu naturalizace* pro imigranty, kteří na ni mají nárok.

Federální kampaň bude aktivně nabírat způsobilé přistěhovalce a zruší mnohá pravidla naturalizace, která zavedla Trumpova administrativa, aby o ni mohlo požádat více lidí.

„Noví občané, posílení pravomocemi a odpovědností, které americké občanství přináší, činí náš národ lepším. Tato strategie zajistí, aby uchazeči o občanství mohli usilovat o naturalizaci prostřednictvím jasného a koordinovaného procesu,“ uvedl ministr vnitra Alejandro N. Mayorkas v tiskové zprávě s cílem „podpořit naturalizaci u všech, kteří na ni mají nárok“.

Administrativa rovněž podporuje dva legislativní návrhy demokratů: American Dream and Promise ActFarm Workforce Modernization Act, které by vytvořily cestu k občanství pro přibližně 11 milionů lidí, pokud by návrhy prošly Senátem.

V nedávném oznámení se vyzývá několik federálních institucí, včetně amerického ministerstva školství, ministerstva zdravotnictví a sociálních služeb, ministerstva zahraničí, ministerstva práce, ministerstva bydlení a rozvoje měst, ministerstva obrany, ministerstva spravedlnosti, ministerstva pro záležitosti veteránů, ministerstva zemědělství a správy sociálního zabezpečení, aby se staly součástí meziagenturní pracovní skupiny pro naturalizaci.

Kampaň se podle Bidenovy administrativy zaměří nejen na osoby s legálním trvalým pobytem, z nichž mnohé již ve Spojených státech pobývají řadu let, ale „osloví také lidi v dřívější fázi jejich imigračního procesu, aby se dostala k těm, kteří jednoho dne mohou získat nárok na naturalizaci“.

„USCIS je i nadále odhodlán umožnit přistěhovalcům usilovat o občanství spolu s právy a příležitostmi, které jsou s ním spojeny. … Není většího důkazu o síle Ameriky než naše ochota povzbuzovat ostatní, aby se k nám připojili jako občané USA, když společně pracujeme na budování dokonalejšího svazku,“ uvedla úřadující ředitelka USCIS Tracy Renaudová.

„Těšíme se na práci, která nás čeká při přijímání a podpoře začínajících Američanů a při jejich vybavování nástroji, které potřebují k tomu, aby byli úspěšní na své cestě za občanstvím, a nejen na ní,“ dodala Renaudová.

Kampaň USCIS bude zahrnovat celou řadu iniciativ zaměřených na přistěhovalce, komunity a vzdělávání, aby dosáhla svého cíle a oslovila miliony přistěhovalců, včetně zvyšování povědomí o občanství v rámci osvětových kampaní, úsilí na sociálních médiích, cílené oslovování občanských přistěhovaleckých organizací pracujících s nově příchozími, oslovování komunit se skupinami, jako jsou zemědělští dělníci nebo správa sociálního zabezpečení. Kampaň rozšíří osvětu na místa, jako jsou knihovny, muzea a zaměstnavatelé. Úřad dále uvedl, že přeloží materiály do více jazyků a zvýší počet školení o občanství.

Z původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil M. K.


* Naturalizace je právní úkon nebo proces, kterým může osoba, která není občanem dané země, získat občanství nebo státní příslušnost této země.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány
Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány

Pryžové povrchy na hřištích a sportovištích mohou vylučovat zdraví nebezpečné látky, upozorňují světové studie. Některé z těchto chemikálií jsou přitom karcinogenní a představují rizika zejména pro děti. Státní zdravotní ústav proto upozorňuje provozovatele i dodavatele, aby si zajistili zdravotní certifikaci.

Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě
Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě

Farmaceutický monopol? Proč se tradiční čínská medicína v České republice setkává s odporem představitelů medicíny západní?

Plánovaný útok New York Times na Shen Yun
Plánovaný útok New York Times na Shen Yun

Deník Epoch Times 18. března informoval o tom, že The New York Times plánují útok na taneční soubor Shen Yun Performing Arts. Nakolik jsou obavy z tohoto útoku odůvodněné?

Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad
Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad

Tři možné budoucí vládní strany chtějí v nizozemském parlamentu předložit návrh. Podle tohoto návrhu by vláda měla usilovat o odložení rozhodnutí o Pandemické úmluvě ve WHO – nebo o jejím zamítnutí.

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini
Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, Evropa nejednou jde za hranice selského rozumu, uvedl zvolený prezident Slovenska Peter Pellegrini u příležitosti Dne Země, který připadá na dnešek.