Pastinák? Co je to pastinák? Někdy se mu říká i pastyňák či pastiňák. Jde o kořenovou zeleninu podobnou kořenu petržele, s nímž si lidé také pastiňák často pletou. Rozdíl je v tom, že pastiňák je nasládlejší a větší a jeho nať vyrůstá z mírně prohloubeného středu, kdežto petrželová nať pokrývá celý vršek.
Ve starověku byl pastiňák velmi ceněný, protože má nasládlou chuť a lidé v té době neznali jiná sladidla.
Pastinák se skvělý jako pyré, či kaše ať už čistě pastinákové anebo v kombinaci s bramborem anebo mrkví. Také je báječný zapečený, opět v kombinaci s další kořenovou zeleninou.
Pokud máte pastináku na zahradě spoustu (dostupný je ale také v supermarketech), doporučuji ho zpracovat do polévky. Co nesníte, můžete zamrazit.
Recept: Pastináková polévka
Ingredience
- 600-700 g pastináku
- 1 větší cibule oloupaná, nakrájená na 8 dílů
- 2-3 stroužky česneku
- 2 rajčata nakrájená na čtvrtky (lze vynechat)
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička koriadrových semínek
- 2 lžičky kmínu
- 1/2 lžičky mleté kurkumy
- 1,5 litru zeleninového vývaru
- 1 lžíce šťávy z citronu (lze vynechat)
Postup
-
Dejte rozehřát troubu na 220 stupňů (200 s ventilátorem). V hmoždíři si rozdrťte koriandrová semínka.
-
V míse si smíchejte všechno koření (kromě pepře) a olej. Pastiňák omyjte (je-li přímo ze zahrádky), zbavte konců a nakrájejte na menší kusy. Všechnu zeleninu (pastiňák, cibuli, česnek, rajčata) vložte do mísy a dobře promíchejte, ať se vše pokryje kořením a olejem.
-
Z mísy zeleninu přendejte do zapékací nádoby nebo na plech a dejte na 30 minut péct, dokud není vše měkké.
-
Mezitím si připravte vývar (z bujónu anebo opravdový) a polovinu ho přelijte do vyššího hrnce.
-
Upečenou zeleninu přidejte do hrnce a ručním mixérem vše rozmixujte na kaši. Přidejte zbylou polovinu vývaru a kajenský pepř a vařte dalších pět minut. Odstavte, přidejte citronovou šťávu a můžete podávat.