Aldgra Fredly

8. 1. 2023

Tálibánský režim v Afghánistánu podepsal dohodu o těžbě ropy s čínskou společností Xinjiang Central Asia Petroleum and Gas Co (CAPEIC). Jde o první velkou dohodu s jinou zemí od roku 2021, kdy se Tálibán chopil vlády.

Podle smlouvy CAPEIC zainvestuje do těžby ropy v afghánské pánvi Amu Darja v prvním roce 150 milionů dolarů a dalších 540 milionů dolarů v následujících třech letech, uvedl mluvčí Tálibánu Zabihulláh Mudžáhid.

„V této smlouvě bude Islámský stát 20procentním partnerem a tento podíl se zvýší na 75 procent,“ uvedl ve čtvrtek v příspěvku na Twitteru.

Zabihulláh uvedl, že Číňané budou těžit ropu z oblasti o rozloze 4 500 km2 v provinciích Sar-e Pul, Džavzdžan a Fárjáb, přičemž denní objem těžby se postupně zvýší z 1 000 na 2 000 tun.

Dodal, že smlouva je uzavřena na 25 let a bude automaticky ukončena, jestliže společnost CAPEIC nesplní své hmotné závazky do jednoho roku.

Podle studie společnosti PetroChina z roku 2019 je Amu Darja největší pánví s výskytem plynu ve Střední Asii a třetí největší pánví na světě co do množství plynu, hned po západosibiřské pánvi a pánvi v Perském zálivu.

Oblast se nachází především v Turkmenistánu a Uzbekistánu a také v částech severního Afghánistánu a severovýchodního Íránu.

Od převzetí moci v roce 2021 neuznala Tálibán jako legitimní afghánskou vládu žádná země včetně Číny. Komunistický režim však s Tálibánem nadále udržuje úzké kontakty kvůli ekonomickým zájmům.

Odhaduje se, že Afghánistán disponuje nevyužitými zdroji v hodnotě více než 1 bilionu dolarů, což přitahuje zájem některých zahraničních investorů, ačkoli desetiletí nepokojů zabránila jejich významnějšímu využití.

Zveličená hrozba

I přestože čínský režim formálně Tálibán neuznal, dovolil mu ponechat si afghánské velvyslanectví v Pekingu a nabídl Afghánistánu humanitární pomoc. Analytici se domnívají, že dalším faktorem, který vede čínskou vládu k podpoře Tálibánu, je bezpečnost.

Jennifer Murtazashviliová, nerezidentní vědecká pracovnice v Carnegie Endowment for International Peace, ve své zprávě z roku 2022 píše, že Komunistická strana Číny se obává možného rozšíření islámského extremismu z Afghánistánu do Číny a oblasti Sin-ťiangu.

„Hlavní bezpečnostní obavou Číny je potenciální hrozba ze strany relativně malého Islámského hnutí Východního Turkestánu, skupiny, která usiluje o osvobození provincie Sin-ťiang a ujgurského lidu z područí čínské vlády,“ uvedla.

„Čína usiluje o to, aby byl Tálibán ochoten eliminovat ujgurské militantní skupiny působící uvnitř afghánského území. Je důležité zdůraznit, že Čína zveličuje hrozbu a zapojení Ujgurů do teroristických organizací.“

Dohoda s CAPEIC přišla den poté, co Tálibán uvedl, že jeho síly zabily při náletech osm členů ISIS, včetně těch, kteří byli minulý měsíc zodpovědní za útok na čínský hotel v Kábulu.

„Ačkoli obě strany naznačily, že v budoucnu dojde k významným investicím Číny v Afghánistánu, objevilo se jen málo podrobností. Je to proto, že bez zajištění bezpečnosti je pro Čínu jednoduše nemožné zabezpečit své vlastní lidi pracující v zemi,“ uvádí se ve zprávě.

Z anglického originálu přeložil Ondřej Horecký. Článek byl redakčně zkrácen.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.