Juraj Skovajsa

28. 2. 2023

Není žádným tajemstvím, že americké ozbrojené síly mají v současné době problém najít lidi, kteří by byli schopni sloužit. Problémem se stává i udržení zdraví a dobré kondice stávajících příslušníků.

Zpráva ministerstva obrany citovaná během slyšení v Kongresu 16. února dala zákonodárcům  spolknout hořkou pilulku: 77 % Američanů ve věku 17–24 let nyní není fyzicky způsobilých pro vstup do ozbrojených sil. Jde o šestiprocentní nárůst oproti roku 2017.

Jde o problém, který se jistě podepsal i na loňském neúspěchu pro rekrutování nových vojáků ve všech odvětvích americké armády.

Jednou z hlavních překážek, kterým nyní náboráři čelí, je obezita, která se stala dominantním zdravotním problémem Američanů. V roce 2020 dosáhl výskyt obezity u dospělé populace téměř 42  %.

Výzkumy ukazují, že k tomu problému významně přispívají vládní dotace na potraviny.

Studie z roku 2022 zjistila souvislost mezi pobíráním potravinové pomoci a větší pravděpodobností vzniku obezity v důsledku konzumace nezdravých potravin. To platí zejména pro účastníky Programu doplňkové výživy SNAP.

Jako největší federální program nutriční pomoci ve Spojených státech počítá SNAP mezi své příjemce tisíce příslušníků americké armády.

Podle údajů ministerstva zemědělství je v současné době příjemci programu SNAP 22 000 osob v aktivní službě a téměř čtvrt milionu příslušníků Národní gardy.

Zjištění z analýzy ministerstva zemědělství z roku 2015 ukázala, že 40 % všech účastníků programu SNAP je obézních.

Problémy s náborem

V září loňského roku generálporučík Xavier Brunson v rozhovoru pro Spokesman Review sdělil: „Některé z problémů, které máme, jsou obezita, máme již existující zdravotní potíže, máme zdravotní problémy s chováním, máme kriminalitu, lidi s trestnými činy a máme užívání drog,“ řekl.

V souvislosti s celonárodní kondicí pak dodal: „To není problém armády, takže se musíme celonárodně podívat na to, co se děje s naší mládeží.“

Generálův komentář byl reakcí na potíže, které měla americká armáda s dosažením svých náborových cílů v roce 2022. Tento problém měla prakticky všechna armádní odvětví – pozemní vojsko, námořnictvo, námořní pěchota i letectvo.

Tajemnice pozemního vojska Christine Wormuthová během panelové diskuse Project for Media and National Security, kterou 23. února pořádala Univerzita George Washingtona, uvedla, že vyřešení problémů s náborem vojáků zůstává jednou z jejích hlavních priorit, i když zotavení se z nedávného nedostatku rekrutů se může protáhnout až do roku 2024 nebo i dále.

Pozemní síly dle ní nesplnily svůj náborový cíl pro fiskální rok 2022 přibližně o 15 000 rekrutů z celkem 60 000 rekrutů. Fiskální rok 2023 bude pro nábor další výzvou. Pozemní síly odhadují deficit dalších 20 000 vojáků (z cíle 65 000 nových vojáků).

„Skutečně se zaměřujeme na výzvu sloužit… Vynakládáme všechny síly, abychom se pokusili udělat maximum pro splnění tohoto poslání; to je pro nás letos hlavní prioritou,“ řekla Wormuthová.

Zprávy o problémech s náborem zachytila i nadace Heritage Foundation, která v říjnu 2022 ve své výroční zprávě o stavu americké armády, resp. indexu síly armády USA, dochází k tomu, že roste riziko toho, že Spojené státy nebudou schopny ochránit všechny své národní zájmy.

„Jde o počet lodí a letadel, které máme. Je to také o personálu a my máme velmi těžké období … v náboru, kvůli woke agendě, kterou jedno konkrétní politické hnutí v této zemi upřednostňuje před připraveností americké armády,“ řekl během prezentace zprávy Kevin Robert, prezident nadace.

Několik vysoce postavených členů ozbrojených sil se loni v srpnu nechalo slyšet, že za neúspěchy náborových cílů stojí nejen woke agenda, ale i ovlivňování mládeže proti službě v armádě, covidová nařízení, důvěra v armádu a její misi atd.

Čerpáno z několika zpráv The Epoch Times.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."