Milan Kajínek

4. 4. 2023

Zaujala nás nedávno vydaná komiksová kniha nazvaná Akce Kámen, která odhaluje akci komunistické tajné služby v bývalém Československu, jež byla podle historiků „jednou z největších provokací, k jakým se československá tajná služba odvážila“.

Oslovili jsme proto autorku scénáře, podle něhož knihu nakreslil Michal Kocián. Paní Václava Jandečková je spoluzakladatelkou Společnosti pro výzkum zločinů komunismu. Dlouhodobě se věnuje také zkoumání okolností smrti bývalého československého ministra zahraničí Jana Masaryka.

„Snažíme se tohle téma přiblížit mladším generacím. Komiksová verze je v současné době docela populární médium,“ říká paní Jandečková o knize Akce Kámen v rozhovoru s deníkem The Epoch Times. „Díky komiksu jsme mohli oživit skutečná místa, kde se to všechno odehrávalo, a také vesničku Myslív, která už neexistuje.“ Vesnice stála u jižní hranice s Německem poblíž města Všeruby.

„Nápad na komiks se zrodil v hlavě bývalého hejtmana Plzeňského kraje Josefa Bernarda, který je fanda do komiksů. Tehdy jsem si myslela, že ano, ale scénář by musel napsat někdo jiný, protože jsem s tím neměla zkušenosti,“ vzpomíná paní Jandečková.

„Nakonec jsem zjistila, že nikdo jiný scénář nenapíše,“ říká držitelka evropského ocenění Stavitel mostů za zprostředkování historie. Práce na scénáři jí ale později otevřela další tvůrčí cestu do oblasti divadla, kde vytvořila scénář pro německo-české divadelní výpravy.

Václava Jandečková v současnosti. (Jan Rasch / Se svolením Václavy Jandečkové)

„Myslím si, že příběh, který je v knize zpracovaný, má obrovský výukový potenciál,“ říká spisovatelka. „Je to napínavý příběh z roku 1948 a čtenáři se díky němu mohou vcítit do toho, jak to probíhalo krátce po komunistickém převratu.“

Jak paní spisovatelka prozradila, snaží se psát knihy tak, aby byly přitažlivé i pro mladší generace, ale i pro dospělé, kteří se o tehdejší dobu dříve nezajímali.

„Přes ten přechod do Německa často jezdím, a když se mnou jedou děti, tak jim vyprávím o tom, jak to bylo,“ vzpomíná spisovatelka, podle níž je důležité si historii stále připomínat, protože „nic není automaticky věčné“.

Na příběhu, který komiksová kniha popisuje, je podle ní vidět, „kam až byli příslušníci tajné policie ochotni zajít“.

„Díky přístupu ke spisům komunistické tajné policie můžeme analyzovat tu mašinérii a způsoby její práce,“ dodává Václava Jandečková.

Více o akci Kámen, kterou kniha popisuje, naleznete zde.

S vydáním knihy odstartovala také putovní výstava, která studentům představuje problematiku zkoumaní zločinů komunismu a samozřejmě zejména popisovanou akci Kámen.

Názory studentů na výstavu

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.