Milan Kajínek

25. 4. 2023

Dnes proběhl před čínským velvyslanectvím v Praze pokojný protest příznivců meditační praxe Falun Gong, který měl připomenout událost, která se stala v Pekingu v roce 1999. Tehdy se přesně 25. dubna shromáždilo 10 000 příznivců Falun Gongu před Státním úřadem pro odvolání.

Účastníci shromáždění tehdy chtěli státním úřadům předat žádost o propuštění 45 lidí, kteří byli zatčeni o několik dní dříve v přístavním městě Tchien-ťin nedaleko Pekingu. Žádali úřady také o zrušení zákazu vydávání knih zakladatele Falun Gongu a ukončení narušování cvičebních míst po celé Číně, kde se v té době Falun Gong cvičil v parcích a na náměstích.

Praxe Falun Gong si v 90. letech získala v Číně masovou popularitu. Již v roce 1998 odhadovaly čínské státní úřady počet jejích příznivců na 70–100 milionů po celé Číně.

V dubnu 1999 již sílily represe vládních úřadů, jež zakázaly vydávání knih zakladatele Falun Gongu, který kromě meditativních cvičení k rozvoji těla a zdraví vyučoval morální principy – pravdivost, soucit a snášenlivost.

20. července 1999 vyhlásila Komunistická strana Číny celostátní zákaz praktikování Falun Gongu, začalo pronásledování a násilné represe, které trvají dodnes. Přinesly tisíce obětí na životech.

TIP: Vývoj pronásledování Falun Gongu v Číně v roce 2022 – retrospektiva a klíčové události

Jak to vypadalo v Pekingu 25. dubna 1999

Před 24 lety proběhl před budovou univerzity v čínské metropoli Tchien-ťin poklidný protest. Oddíl čínské policie, v němž pracoval muž, který později vypovídal v rozhovoru pro západní novináře, poklidný protest násilím rozehnal a 45 lidí odvezl v policejních antonech do vězení.

„O Falun Gongu jsme nikdo nic nevěděli, přesto nás přivolali, abychom zavedli stanné právo a oblast uzavřeli. Když jsme přijeli na scénu, všichni jsme si uvědomili, že to vůbec není takové, jak nám to popisovali – že se Falun Gong snaží vyvolat boj, narušuje veřejný pořádek a tak dál,“ vypověděl policista Chao Feng-ťün, jehož svědectví zachycuje kniha Jatka vydaná novinářem a spisovatelem Ethanem Gutmannem.

Přišli protestovat proti článku, který vyšel v časopise vydávaném Vysokou školou pedagogickou v Tchien-ťinu, protože obsahoval silná obvinění. „Falun Gong není nic jiného než novodobé boxerské povstání, které se teď snaží nabírat nové členy na školách po Číně, aby je vycvičilo v černém umění pověr. Pokud nikdo nezasáhne, Falun Gong přivede Čínu do zkázy,“ napsal v článku jistý Che Cuo-siou.

Jak se při pozdější analýze ukázalo, jednalo se o předem připravenou provokaci konkrétních vysoce postavených úředníků čínského režimu. Autor článku byl švagrem Luo Kana, tajemníka Politické a právní komise ústředního výboru komunistické strany a proti Falun Gongu již v minulosti několikrát veřejně vystupoval.

Univerzitní časopis vycházel v celostátním měřítku a byl povinně distribuován žákům základních a středních škol po celé Číně.

Násilné potlačení protestujících a zatčení 45 příznivců v Tchien-ťinu vyvolalo vlnu pobouření mezi příznivci Falun Gongu, kteří chodili apelovat na městskou policejní stanici za propuštění zadržených lidí. Podle výpovědí účastníků událostí jim policie sdělila, že příkaz k zatčení přišel přímo z Pekingu a že si musejí jít stěžovat přímo tam. A tak se 10 000 příznivců Falun Gongu vydalo do Pekingu. Více…

Protest zachycený na umělecké malbě

Obraz nazvaný 25. duben 1999 byl vystaven v New Yorku v klubu Salmagundi společně s dalšími obrazy finalistů soutěže televize NTD ve figurální malbě. Umělecká porota se rozhodla udělit zlatou cenu pátého ročníku mezinárodní soutěže právě jeho autorce paní Haiyan Kong.

Namalovat obraz olejem na plátno o délce přibližně 4,5 metru zabralo umělkyni žijící v Hongkongu posledních pět let života.

Dlouhý horizontální formát malby připomíná čínské svitkové obrazy, říká paní Kong, a můžete se na něj dívat, když pomalu kráčíte od jednoho konce k druhému.

Obraz obsahuje přibližně 400 postav, z čehož má 200 postav viditelné rozpoznatelné rysy tváře.

Každá z těchto postav je skutečnou osobou. „Znám jejich jména, znám jejich příběhy,“ říká paní Kong o postavách zachycených na obraze. Více…

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“