Skořice je všeobecně známé aromatické koření, které se běžně používá při pečení a výrobě lahůdek, ale studie zveřejněná letos 18. ledna v časopise Nutritional Neuroscience upozorňuje na její potenciální význam pro prevenci ztráty paměti a poruch učení. Tato studie přináší dobré zprávy pro lidi středního a staršího věku, protože s přibývajícím věkem je ztráta paměti nevyhnutelná.

Skořice je také úžasný rostlinný materiál. Podle čínské medicíny je skořice vhodná pro posílení sleziny a zahřátí žaludku, vyživuje oheň a přitahuje ho zpět k jeho zdroji, pomáhá jangu, rozptyluje chlad a zmírňuje bolest, zahřívá meridiány a otevírá žíly.

Skořice podporuje schopnost učení a zlepšuje paměť

Studii v časopise Nutritional Neuroscience provedli vědci z íránské Birjand University of Medical Sciences a informovali v ní o potenciálu skořice pro zlepšení schopnosti učení a paměti. Jednalo se o rozsáhlý systematický výzkum, v jehož rámci vědci shromáždili 2 605 studií z několika databází PubMed, Scopus, Google Scholar a Web of Science a nakonec na základě hodnotících kritérií vybrali 40 studií vhodných pro systematický výzkum.

Z nich 33 byly studie na živých organismech (např. na lidech, myších nebo jiných zvířatech), dvě z nich byly klinické studie (tj. na klinických pacientech) a pět z nich byly studie mimo živé organismy (např. různé izolované buňky nebo tkáně).

Autoři studie uvedli, že ve většině těchto výzkumů výsledky ukázaly, že skořice významně zlepšuje schopnost učení a paměť. Výsledky jedné ze studií in vivo naznačují, že eugenol, cinnamaldehyd a kyselina skořicová, které jsou obsaženy ve skořici, mohu přispívat ke zlepšení kognitivních funkcí.

Studie in vitro zjistily, že cinnamaldehyd účinně snižuje shlukování tau proteinu a beta-amyloidu a zvyšuje vitalitu buněk. Analýza dvou klinických studií ukázala, že podle jedné z nich má skořice pozitivní účinnost na kognitivní funkce, zatímco podle druhé takový účinek nemá.

„Většina studií uvádí, že skořice může být užitečná při prevenci a zmírnění poškození kognitivních funkcí. Může být použita jako pomocný prostředek při léčbě souvisejících onemocnění,“ napsali autoři a dodali: „Na toto téma je však třeba provést další studie.“

Skořice obsahuje také skořicový alkohol a kyselinu skořicovou. Tyto látky obvykle zvyšují hladinu acetylcholinu (ACh) (látka velmi důležitá pro systém lidské paměti), a tím zlepšují paměť a mozkovou činnost.

Skořicový aldehyd má schopnost předcházet Alzheimerově chorobě

Jak již bylo zmíněno, skořicový aldehyd účinně snižuje shlukování tau proteinů a beta-amyloidu a zároveň zvyšuje buněčnou odolnost. To je zajímavá zpráva, protože shlukování tau proteinů a beta-amyloidu je všeobecně považováno za ukazatele Alzheimerovy choroby. Skořice tak může mít významný přínos v prevenci Alzheimerovy choroby.

V roce 2017 byla v časopise Pharmacological Research publikována zpráva, podle níž by skořice a její bioaktivní složky mohly účinně zlepšit neurologické zdraví tím, že tlumí shlukování tau proteinu a akumulaci peptidu amyloid-beta. Studie rovněž uvedla, že skořicový aldehyd se jeví jako účinný a bezpečný způsob prevence a zlepšení Alzheimerovy choroby.

skorice
Ilustrační záběr skořice. (Kjokkenutstyr/CC BY-SA 4.0)

Skořice je zázračné koření

Skořice je důležitým kořením a součástí tradiční čínské medicíny již tisíce let. Získává se z vnitřní kůry skořicovníku. Vyskytuje se v Himálaji a dalších horských oblastech, stejně jako v deštných a jiných lesích jižní Číny, Indie a jihovýchodní Asie. Mohla by hrát důležitou roli při léčbě mnoha nemocí.

Skořice je popsána v čínském díle Shen Nong Ben Cao Jing z období dynastie Východní Han (25-220 n. l.), kde je zmíněna jako lék na artritidu. V moderní době se tradiční čínská medicína přiklání k tomu, že skořice má následujících pět hlavních účinků:

1. Posiluje slezinu a zahřívá žaludek – mnoho lidí má po jídle zažívací obtíže. Bolest žaludku a nadýmání jsou nejvýraznějšími příznaky. V takovém případě lze k regulaci trávení použít skořici. Může posílit žaludek a pomoci při zpracování potravy.

2. Chrání před větrem a chladem – skořice se dá použít ke zmírnění účinků větru a chladu na lidské tělo. Použijete-li ji, když jste  venku v dešti, větru nebo chladu, může snížit pravděpodobnost, že se nachladíte.

3. Podporuje krevní oběh a obnovuje menstruační cyklus – skořice pomáhá regulovat menstruační cyklus u žen a pomáhá neplodným ženám upravovat jejich tělo, čímž se menstruace stává pravidelnější a předchází se tak vzniku některých gynekologických onemocnění.

4. Zahřívá ledviny a posiluje energii jang – muži středního věku jsou náchylní k impotenci. Při správném užívání dokáže skořice zahřát ledviny a pomoci pánům, kteří mají s impotencí problémy.

5. Zmírňuje chlad a ulevuje od bolesti – řada lidí středního věku a starších lidí trpí revmatickými bolestmi, zejména při dešti. Pokud jsou otoky kloubů a bolesti problematické, může skořice pomoci zahnat chlad a zmírnit bolest, a to zejména na podzim a v zimě.

Má skořice nějaké vedlejší účinky?

Díky svým protizánětlivým vlastnostem může skořice přispět ke snížení rizika onemocnění u lidí středního věku a starších osob. Přestože je pro tyto věkové skupiny obecně prospěšná, neměla by se skořice konzumovat v nadměrném množství.

Každá čajová lžička skořicového prášku obsahuje asi 7 až 18 miligramů kumarinu. Příjem kumarinu se počítá na 0,1 miligramu na kilogram tělesné hmotnosti. Pro dospělého člověka vážícího 50 kilogramů je tedy doporučeno nepřekračovat 5 miligramů. Stručně řečeno, 1 čajová lžička skořice v prášku denně může přesáhnout denní limit příjmu.

skorice
Kromě toho, že skořice dobře chutná, vydává i skvělou vůni. V kombinaci s jinými aromatickými kořeními se často používá o Vánocích. (Marco Verch Professional Photographer / Flickr)

Skořice může vyvolat kožní nebo alergické reakce, které jsou však téměř ve všech případech mírné. Někdy však může vyústit v závažnější příznaky, jako jsou například vřídky v ústech, nevolnost, zvracení, nízký krevní tlak a další obtíže. Pokud se u vás vyskytnou jakékoli takové nežádoucí účinky, okamžitě se obraťte na svého lékaře.

Jak správně zacházet se skořicí

Mletou skořici můžete přidat do jídla při pečení chleba i pizzy, celá nesmí chybět při vaření rajské omáčky. Ve sladké kuchyni se hodí do sirupů, kaší, uplatnění najde v bábovce, nákypu nebo skořicových šnecích.

Mletou skořici můžete přidat také do čaje nebo do kávy, ale neměla by se přidávat do samotné vody. Skořicí můžete obohatit také kravské mléko nebo kokosového mléko a připravit si tak lahodně sladké skořicové mléko.

Články Epoch Health mají informativní charakter a nenahrazují individuální lékařské poradenství. Osobní lékařské rady, diagnózy a léčbu vždy konzultujte s důvěryhodným odborníkem.

Z anglického originálu na The Epoch Times přeložila K. K.

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.