Cesta vlakem připomíná, že agenda „nahrazení masa“ různými takzvanými alternativami není pouze povídačkou zaobalenou do zpráv o tom, že noví vizionáři chtějí převychovat lidstvo k jinému obrazu a stylu života.
V nabídce minibaru Českých drah již nalezneme „křupavé cvrčky a křupavé červíky“. Toto menu je reálným projevem dlouho předjímaných kroků k zavedení nové „ekologické náhražky“ masa na trh s potravinami. Nabídku minibaru naleznete zde. Cvrčci a červi jsou v nabídce vedle sušeného masa.
V Nizozemí a dalších zemích zároveň momentálně probíhá „válka proti farmářům“, jak někteří situaci nazývají. Jde o cílené přivádění farmářů ke krachu pod rouškou „snižování emisí CO2“.
Jak s tím souvisejí cvrčci a červi na menu Českých drah a jaký smysl má rušit velkochovy krav? Celá věc okolo „nového masa“ je prosazována pod rouškou teorie, že vylučování oxidu uhličitého (CO2) vede ke „globálnímu oteplování“, což způsobí „celosvětovou katastrofu“.
Například snižování stavu krav u nizozemských farmářů má podle tamních zelených politiků snížit množství CO2, které krávy uvolňují například „prděním“ do ovzduší. Chov dobytka již podle těchto názorových proudů není „ekologický“, a proto mají lidé kolektivně přejít na nové druhy „masa“, které budou vyráběny z červů a kobylek, což naopak má ekologické „býti“.
Někteří kritici prohlašují, že onen boj proti CO2 je již zneužíván k tomu, aby byli lidé připraveni o půdu, protože podmínky, které se vytvářejí, již neumožňují farmářům dále pokračovat v podnikání a jejich pozemky už ani nikdo nechce koupit – kromě vlády, která právě tuto situaci vytvořila.
Zmiňme také, že tato vize je rovněž prosazována pomocí takzvaného ESG ratingu, kterým správci aktiv jako Blackrock, Vanguard nebo State Street nutí podnikatele, farmáře, státy i politiky, aby se zasazovali o snižování CO2, a někteří z nich přicházejí s velice „bizarními nápady“, jak otázku snižování CO2 vyřešit.
Podniky, které se do této iniciativy zapojily, bedlivě sledují svoji „uhlíkovou stopu“ a informují své zákazníky o tom, jak zanedbatelná jejich uhlíková stopa je – což znamená, že oni „bojují proti globálnímu oteplování“. Bohužel se v rámci této agendy příliš nehovoří o využití místních výrobců a o soběstačnosti jednotlivých států, aby došlo ke snížení přepravy výrobků přes celé kontinenty.
Ohledně konzumace cvrčků nebo červů vyvstává také otázka, zda je jejich pojídání pro lidský organismus prospěšné. Objevují se mimo jiné zprávy o možných zkřížených alergických reakcích. Kritici upozorňují také na to, že jedlý hmyz je nosičem parazitů, kteří mohou nakazit nejen zvířata, ale i lidi.
Cvrčci a červi se mají dostat na pulty obchodů v podobě hmyzí kašičky nebo burgerů z hmyzu (beetle-burgery). Úřady Evropské unie mají tyto věci zahrnuty v akčním plánu (sekce 3.1). Cvrčci v jídle už jsou povoleni. Mouční červi rovněž.
Někteří kritici také namítají, že chov cvrčků je velice náročný na krmení, a to natolik, že bude jejich chov nerentabilní a bude nutné jej dotovat.