Účastníci studie užívali spirulinu po dobu šesti dnů. Ve skupině užívající spirulinu nebylo zaznamenáno žádné úmrtí, zatímco 15 % pacientů, kteří dostávali pouze standardní léčbu, zemřelo.
Podle výsledků randomizované kontrolované studie nedávno zveřejněné v časopise Frontiers in Immunology měli hospitalizovaní pacienti s covidem-19, kteří užívali spirulinu, nižší riziko úmrtí než ti, kteří ji neužívali.
Účastníci studie užívali spirulinu po dobu šesti dnů. Ve skupině užívající spirulinu nebylo zaznamenáno žádné úmrtí, zatímco mezi těmi, kteří dostávali pouze standardní léčbu, zemřelo 15 %.
„Celkové výsledky této studie ukázaly, že šestidenní kúra spirulinou platensis plus standardní léčba covidu-19 byla při zotavování pacientů ve srovnání se samotnou standardní léčbou lepší,“ napsali autoři.
V experimentální i kontrolní skupině byla polovina pacientů na jednotce intenzivní péče (JIP), zatímco druhá polovina byla na jiné než JIP.
Devadesáti jedna účastníkům bylo přiděleno užívání spiruliny. Někteří z nich od léčby odstoupili, ale nedošlo k žádnému úmrtí. V kontrolní skupině bylo 98 osob, z nichž 46 bylo na jiné než JIP. Čtyři z nich zemřeli spolu s 11 pacienty na jednotce intenzivní péče. Všichni pacienti byli sledováni po dobu sedmi dnů.
Autoři si všimli, že u skupiny se spirulinou došlo k výraznému snížení zánětlivých markerů v krvi a k zvýšení hladiny kyslíku.
Obě skupiny podstoupily standardní léčbu, která zahrnovala antivirovou terapii (remdesivir), kortikosteroidy (dexametazon) a antikoagulancia (heparin nebo enoxaparin). Pacientům, u nichž se prudce rozvinulo zánětlivé onemocnění, byl rovněž podáván tocilizumab nebo jiné steroidy ke kontrole zánětu.
Co je spirulina?
Spirulina neboli Arthrospira platensis je druh sušené modrozelené řasy s vysokým obsahem živin, která může růst ve sladkém i mořském vodním prostředí.
„Nepřekvapuje mě, že přidání této látky do jídelníčku a režimu hospitalizovaných osob je prospěšné,“ řekl deníku Epoch Times Dr. Yusuf Saleeby, lékař integrativní medicíny a ředitel Carolina Holistic Medicine, který se na studii nepodílel.
Spirulina je bohatá na beta-karoten, vitaminy B-komplexu, vitamin E a minerály, jako je mangan, měď, zinek a selen.
„To vše je důležité pro udržení zdraví a zdravého imunitního systému,“ řekl.
Obsahuje také esenciální mastnou kyselinu označovanou jako kyselina gama-linolenová.
Dr. Saleeby uvedl, že funkční a integrativní medicína využívá spirulinu, chlorellu a další relativně jednoduché rostlinné potraviny „k detoxikaci pacientů s chronickými onemocněními, toxicitou a otravami“. Bylo zjištěno, že spirulina absorbuje z těla těžké kovy.
Dr. Elias Mazokopakis, ředitel interního oddělení Námořní nemocnice na Krétě v Řecku, jako první provedl celosvětovou klinickou studii užívání spiruliny v rámci programu covid-19.
V jeho studii bylo 102 neočkovaných osob zařazeno do šestiměsíčního užívání šesti gramů spiruliny, zatímco 84 účastníků v kontrolní skupině neužívalo nic.
Mezi těmi, kteří užívali spirulinu, se méně než 14 % nakazilo covidem-19, způsobeným variantou Delta v době studie, a mělo pouze mírné příznaky. Dva z nich potřebovali hospitalizaci kvůli střevním potížím. Ve druhé skupině se asi 74 % osob nakazilo covidem-19 a mělo mírné příznaky, přičemž pětina z nich potřebovala hospitalizaci.
Další zdravotní výhody
Bylo také prokázáno, že spirulina pomáhá snižovat hladinu lipidů a cholesterolu v krvi.
Tým doktora Mazokopakise testoval spirulinu u řeckých pacientů s vysokou hladinou lipidů v krvi. Účastníci užívali denně jeden gram spiruliny; po třech měsících tým zaznamenal snížení hladiny triglyceridů a cholesterolu v krvi. Krevní tlak a hmotnost účastníků zůstaly nezměněny.
Spirulina může rovněž působit jako ochrana jater. Dr. Mazokopakis testoval spirulinu také u pacientů s nealkoholickým ztukovatěním jater, kde pozoroval pokles markerů indikujících jaterní onemocnění.
Studie u pacientů se srdečními chorobami prokázala, že doplňky spiruliny mohou snížit hladinu triglyceridů a cholesterolu v lipoproteinech o nízké hustotě, které jsou považovány za „špatnou“ formu cholesterolu.
Studie rakoviny na zvířatech prokázaly, že u křečků, kterým byla podávána spirulina a beta-karoten, se snížil růst nádorů. Následná studie u lidí prokázala, že u 45 % pacientů došlo po ročním užívání spiruliny k úplné regresi leukoplakie – zesílených bílých skvrn uvnitř úst.
Nežádoucí účinky a zdroje
V íránské studii vědci nezaznamenali žádné vedlejší účinky, ale upozornili, že pro pacienty je obtížné dodržovat denní režim vysokých dávek spiruliny. K dosažení 15 gramů spiruliny museli pacienti denně zkonzumovat 19 kapslí.
Mezi vedlejší účinky spiruliny mohou patřit křeče, nadýmání, nevolnost, bolesti hlavy a nespavost. U lidí alergických na spirulinu se mohou objevit vyrážky a kontaminovaná spirulina může zhoršit autoimunitní onemocnění a vést k ředění krve.
Podle některých názorů má spirulina nevábnou chuť. V závislosti na prostředí, ve kterém se sklízí, může chutnat zemitě, hořce, po rybách nebo slaně.
Dr. Saleeby upozornil, že je nezbytné získávat spirulinu od důvěryhodných výrobců, protože se často falšuje a může být kontaminována různými těžkými kovy. Sladkovodní spirulina může být kontaminována toxiny produkovanými jinými sladkovodními sinicemi v prostředí.
V obchodech se spirulina často prodává jako sušený modrozelený prášek, někdy balený do kapslí nebo tablet. Vzhledem k tomu, že její antioxidační potenciál může být snadno degradován, pokud je vystavena teplu nebo slunečnímu záření, musí být spirulina uchovávána v chladných a stinných prostorách.
Článek původně vyšel na stránkách americké redakce Epoch Times.