29. 9. 2024

Vědci zjistili, že čtyřdenní užívání brusinkového extraktu zvyšuje zdravé složení střevního mikrobiomu.

V některých případech je zapotřebí delší doba, než doplněk stravy přinese znatelné zdravotní účinky. Studie publikovaná v časopise Nature Partner Journals (NPJ) však naznačuje, že u lidí, kteří užívají brusinkový extrakt, tomu tak být nemusí.

Výsledky ukazují, že pouhé čtyři dny užívání doplňku vedly k výraznému zvýšení počtu prospěšných mikrobů a snížení počtu potenciálně patogenních mikrobů. Tyto účinky mohou potlačovat zánět, což je přínos, který pomáhá předcházet vzniku rakoviny střev, cukrovky 2. typu, kardiovaskulárních onemocnění a dalších neduhů.

Tento objev doplňuje množství studií, které poskytují důkazy o souvislosti mezi střevním mikrobiomem a celkovým zdravím.

Klíčové prospěšné složky

Studie NPJ, Lavalovy univerzity a Institutu výživy a funkčních potravin (INAF) v Kanadě zkoumala produkt Prebiocran s brusinkovým extraktem.

Analýza dat ukázala, že Prebiocran je bohatý na polyfenolové antioxidanty, z nichž nejhojnější jsou flavan-3-oly. Přípravek obsahuje oligosacharidy, což jsou malá sacharidová vlákna, která mohou zvyšovat bioaktivitu polyfenolů.

Příznivé účinky brusinkového extraktu pravděpodobně vyplývají z kombinovaného působení polyfenolů a oligosacharidů, poznamenali vědci.

Účinky na střeva

V experimentu dostávalo 28 zdravých účastníků po dobu čtyř dnů denní dávku extraktu, která odpovídala 60 gramům čerstvých brusinek. Důkazy naznačují, že tento režim zlepšil zdraví střev díky probiotickým vlastnostem, které zvyšují počet prospěšných bakteriálních kmenů, a antimikrobiálním vlastnostem, které snižují počet potenciálně patogenních kmenů. Výzkumníci označili tento dvojí způsob účinku jako duplibiotický.

1. Probiotika

Probiotické účinky se týkaly bakterií Bifidobacterium a bakterií produkujících butyrát.

Bifidobacterium

Brusinkový extrakt významně zvýšil populaci Bifidobacterium v tlustém střevě, což je druh, který se dává do souvislosti se snížením rizika kardiometabolických onemocnění.

Předchozí studie uváděly, že Bifidobacterium má význam pro rakovinu tlustého střeva, průjem, zánětlivé onemocnění střev a novorozeneckou nekrotizující enterokolitidu, což je závažné onemocnění zahrnující odumírání gastrointestinální tkáně.

Bakterie produkující butyrát

Extrakt zvýšil počet bakterií produkujících butyrát, včetně druhů AnaerobutyricumClostridium.

Butyrát je mastná kyselina s krátkým řetězcem, která má mnohostranný přínos pro zdraví. Podporuje normální funkci střev, podporuje hojení ran potřebných pro obnovu střevní výstelky a podporuje střevní motilitu, která napomáhá trávení, uvádí dřívější studie publikovaná v časopise Clinical Nutrition.

Butyrát pomáhá chránit před infekcemi a nemocemi a posiluje střevní bariéru, která umožňuje vstřebávání živin, ale brání průniku potenciálně škodlivých mikrobů a dalších látek. Nižší hladiny butyrátu a mikrobů, které ho produkují, jsou spojeny s horšími zdravotními výsledky.

Jiná studie publikovaná v časopise Frontiers in Endocrinology naznačuje, že butyrát může pomáhat předcházet cukrovce 2. typu, protože lidé s tímto onemocněním mají nižší populaci bakterií, které ho syntetizují.

2. Antimikrobiální

Brusinkový extrakt významně snížil populaci bakteroidů tlustého střeva, které jsou potenciálně patogenní. Toto snížení umožňuje Bifidobacterium konzumovat oligosacharidy a obsadit střevní niku Bacteroides.

Zdravotní význam výhod

Vzhledem k tomu, že mnoho onemocnění pramení z konzumace západní stravy, je cenným přínosem boj proti jejím škodlivým účinkům, uvedl ve svém prohlášení vedoucí výzkumný pracovník Yves Desjardins.

„Tato strava mění mikrobiotu, způsobuje záněty sliznice a narušuje integritu střevní bariéry. Změna střevní bariéry umožňuje průchod lipopolysacharidů (LPS) pocházejících ze střevní mikrobioty, což je známé jako metabolická endotoxémie, a je klíčovým faktorem při vzniku a progresi zánětu a metabolických onemocnění,“ uvedl.

Zatímco zánět způsobený přítomností LPS může vést k několika chronickým onemocněním, zařazení brusinkového extraktu do vyvážené stravy může podle Desjardinse zlepšit prognózu lidí.

Rozsah přínosů

Studie NPJ charakterizovala prebiotický účinek jako silný. Skutečnost, že k němu došlo tak rychle, je o to slibnější, když se na něj podíváme v kontextu nízké dávky klíčových složek.

„Za normálních okolností jsou tyto bakterie stimulovány konzumací vlákniny. Stejný účinek jsme pozorovali i u brusinkového extraktu v dávce téměř dvacetkrát nižší,“ uvedl Jacob Lessard-Lord, spoluautor a postdoktorand na INAF.

„Dávka je skutečně relativně nízká s ohledem na nedávno navržené doporučené denní dávky pro flavan-3-ol procyanidin – 400 miligramů denně,“ uvedl Desjardins v e-mailu pro Epoch Times. „Oligosacharidy v extraktu byly také ve velmi nízkých koncentracích.“

Další poznatky o významu mikrobiomu

Gastroenterolog Rudolph Bedford z Providence Saint John’s Health Center v kalifornské Santa Monice pro Epoch Times uvedl, že za tím, proč je zdraví střev tak důležité pro dobrý zdravotní stav, stojí různé faktory.

„Střevo je pravděpodobně největším imunologickým orgánem a změna jakýchkoli imunologických mechanismů v těle ovlivní celkové zdraví různými způsoby,“ řekl.

Změny střevních bakterií kromě vlivu na imunologický vzestup změní hormonální hladiny, urologickou skladbu a „prostě všechny fyziologické funkce”.

Proto se podle Bedforda tolik výzkumů zabývá střevním mikrobiomem a jeho souvislostmi s chorobnými procesy. Poznamenal, že mezi ovlivněné nemoci patří celá škála stavů od řady fyzických zdravotních potíží až po duševní stavy, jako je deprese a úzkost.

Kromě zásadní role trávicího traktu v imunitě, která má široký dopad na zdraví, přispívají k rozhodujícímu vlivu tohoto orgánu na celkové zdraví i další faktory.

„Ve střevech se nachází více než 10 bilionů bakteriálních kolonií – větší množství než počet buněk v těle,“ řekl Bedford. „Kromě toho jsou lidé vystaveni různým vlivům, včetně léků a potravin, které mění střevní mikrobiom buď pozitivně, nebo negativně.“

Vzhledem k obrovské mikrobiální populaci ve střevech a všudypřítomnému vystavení látkám měnícím střeva není překvapivé, že souvislost mezi střevy a celkovým zdravím je hluboká.

Jak zlepšit střevní mikrobiom

Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem se vyplatí snažit se o zlepšení zdraví střev, například zdravou stravou a pravidelným pohybem.

Strava

Studie naznačují, že rostlinná strava může být pro mikrobiom prospěšná, zatímco živočišná strava může být škodlivá. Stravovací plány založené na živočišné stravě zvyšují populace potenciálně patogenních mikrobů a snižují populace mikrobů, které produkují butyrát.

Západní strava, která je založena především na mase, je spojena se střevním mikrobiomem spojeným s chronickými onemocněními. Naopak středomořská strava, která je založena převážně na rostlinné stravě, je spojena se zdravým střevním mikrobiomem. Tato strava se skládá především z ovoce, zeleniny, celozrnných obilovin, ořechů, semen, olivového oleje a tučných ryb.

Cvičení

Další studie zjistily, že cvičení je faktorem, který může zlepšit kvalitu střevního mikrobiomu následujícími způsoby:

  • Zvyšuje mikrobiální diverzitu, která je kriticky důležitá pro normální střevní fyziologii.
  • Zlepšuje poměr prospěšných a potenciálně patogenních bakterií, což může pomoci při hubnutí a stavech souvisejících s obezitou, stejně jako při gastrointestinálních stavech.
  • Stimuluje růst bakterií, které se podílejí na regulaci imunity a posilují funkci střevní bariéry, což vede ke snížení výskytu metabolických onemocnění a obezity.
  • Zvyšuje počet bakterií, které mohou produkovat látky chránící před rakovinou tlustého střeva a gastrointestinálními poruchami

ete

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Ostrov pracujících a nemocných starců uprostřed Evropy“. Schillerová je proti zvyšování důchodového věku
„Ostrov pracujících a nemocných starců uprostřed Evropy“. Schillerová je proti zvyšování důchodového věku

Podle Schillerové by zvýšení důchodového věku finanční situaci republiky nepomohlo, protože velká část starší populace by nebyla schopna efektivně pracovat. Odvolává se na zprávu ministerstva zdravotnictví.

Otevření Globálního centra vládních technologií Světového ekonomického fóra v Berlíně
Otevření Globálního centra vládních technologií Světového ekonomického fóra v Berlíně

Globální vládní technologické centrum (GGTC) si klade za cíl urychlit digitální transformaci veřejné správy na celém světě.

Hnutí Patrioti pro Evropu posílilo o dva europoslance
Hnutí Patrioti pro Evropu posílilo o dva europoslance

K politické frakci Evropského parlamentu se včera přidali dva polští europoslanci. Počet členů frakce se tak zvedl na 86.

Jak by se měly USA a západní země bránit hybridní válce s Čínou?
Jak by se měly USA a západní země bránit hybridní válce s Čínou?

Jak by se měla Amerika bránit hybridním formám války, kterou proti ní Čína vede?

Průzkumníci oceánů objevili tisíce metrů pod hladinou podmořskou horu, kterou obývá vzácná chobotnice Casper
Průzkumníci oceánů objevili tisíce metrů pod hladinou podmořskou horu, kterou obývá vzácná chobotnice Casper

Dálkově řízený hlubinný robot objevil háje houbových zahrad a prastarých korálů ponořených tisíce metrů pod hladinou...