Některé zásahy mohou bezpečně zvýšit množství hnědého tuku, zatímco jiné mohou mít nežádoucí účinky.
Hnědá tuková tkáň je spojena s úbytkem hmotnosti a snížením rizika kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky. Vystavení nižším teplotám a konzumace některých potravin, například červené papriky, mohou proces aktivovat.
Naproti tomu některé postupy, které hnědý tuk zvyšují, mohou škodit. Například keto dieta, oblíbený stravovací plán organizace Weight Watchers, nemusí být dlouhodobě zdravým způsobem, jak využít potenciálních výhod.
Vzhledem k síle hnědého tuku pro zlepšení zdraví je dobré znát bezpečné a nebezpečné způsoby jeho využití.
Různé typy tuku
Všechny tuky nejsou stejné. V těle se nachází bílý, hnědý a žlutý tuk, přičemž každý z nich má jiné účinky a vlastnosti.
Klinická dietoložka Ria Hawleová, která se specializuje na diabetes a výživu kardiaků, vysvětlila v e-mailu pro Epoch Times rozdíl mezi bílým a hnědým tukem.
„Hnědý tuk, který se nachází kolem krku a nad klíční kostí, je jedinečný typ tuku, který se liší od známějšího bílého tuku,“ uvedla. „Bílý tuk slouží k ukládání energie, ale hnědý tuk kalorie spaluje. Toto spalování probíhá prostřednictvím procesu zvaného termogeneze, který zahrnuje tvorbu tepla díky vysoké koncentraci mitochondrií, často nazývaných elektrárny buněk.“
Podle studie zveřejněné v časopise International Journal of Molecular Science (IJMS) obsahují mitochondrie všechny tukové buňky, ale v hnědém tuku je jich více. Tyto struktury jsou zodpovědné za tvorbu tepla a funkci spalování kalorií.
Bílý tuk se ukládá pod kůží a v břiše. Jeho nadměrné množství se vyskytuje při obezitě, která zvyšuje riziko několika chronických zdravotních potíží. Kromě toho má obezita nepříznivý vliv na výsledek onemocnění – například zvyšuje pravděpodobnost hospitalizace s covidem-19.
Břišní tuk představuje zvláštní problém, který je spojen s více zdravotními potížemi než přebytečný bílý tuk pod kůží, upozorňuje studie z roku 2021 publikovaná v časopise Cell Reports Medicine (CRM). Patří mezi ně ischemická choroba srdeční, některé typy rakoviny, cukrovka 2. typu a riziko úmrtí.
V těle se nachází třetí typ tuku, tzv. žlutý tuk, který se mísí s bílým tukem pod kůží. Vystavení určitým podnětům může způsobit „zhnědnutí“ těchto tukových buněk, což znamená, že se při tvorbě tepla chovají jako hnědý tuk, poznamenal přehled publikovaný v časopise Frontiers in Endocrinology. Podle studie IJMS proces hnědnutí zahrnuje zvýšení počtu mitochondrií.
Na rozdíl od stabilního působení hnědého tuku, který vytváří teplo, je však tento účinek dočasný. Po odeznění podnětů se žlutý tuk opět změní na bílý.
Čtěte také:
Výhody hnědého tuku
Kohortová studie publikovaná v časopise Nature Medicine zkoumala retrospektivně 52 487 osob, aby zjistila zdravotní přínosy hnědého tuku. Osoby s větším množstvím hnědého tuku měly nižší výskyt:
- cukrovky 2. typu
- ischemické choroby srdeční
- nezdravých krevních lipidů
- cerebrovaskulárních onemocnění, tedy stavů, které se týkají průtoku krve mozkem
- vysokého krevního tlaku
- městnavého srdečního selhání
Zlepšila se také hladina triglyceridů, glukózy v krvi a lipoproteinů o vysoké hustotě, tedy „dobrého“ typu cholesterolu. Zjištění naznačují, že hnědý tuk může přispívat ke kardiometabolickému zdraví, uzavřeli vědci.
Faktorem, který může být základem výše uvedených výhod, je to, že hnědý tuk je spojen se zdravějším rozložením bílého tuku, poznamenala studie CRM. To znamená, že způsobuje, že se v břiše ukládá méně bílého tuku. Když břišní tuk klesá, snižují se i rizika s ním spojená.
Výhody hnědého tuku spočívají v jeho schopnosti vytvářet teplo. Přesné mechanismy, které jsou za tuto činnost zodpovědné, nejsou zcela známy, ale nedávná preklinická studie publikovaná v časopise The EMBO Journal našla kousek skládačky.
„Většina mitochondrií v těle produkuje ATP, což je univerzální měna energie pro buňku, ale hnědé tukové buňky místo ATP produkují teplo,“ uvedl odpovídající autor Alexander Bartelt v e-mailovém rozhovoru pro Epoch Times.
„Nyní jsme objevili malou molekulu zvanou IF1, která funguje jako spínač pro produkci ATP, čímž určuje hnědým tukovým buňkám, kolik ATP odvedou do tepla,“ pokračoval.
Když jsou hnědé tukové buňky vystaveny působení látky, která je stimuluje, hladina IF1 klesá a dochází k tvorbě tepla. Vědci předpokládají, že v budoucnu by manipulace s IF1 mohla vést k lepší termogenitě mitochondrií a tím ke spalování dalších kalorií.
Tvoření hnědého tuku
Studie CRM uvádí, že lepší zdravotní ukazatele jsou spojeny se zvýšeným počtem hnědých tukových zásob a zvýšenou aktivitou. Jinými slovy, důležitá je jejich funkce i množství. Níže uvedené postupy mohou pomoci zlepšit jejich počet, funkci nebo obojí.
Vystavení chladu
Systematický přehled a metaanalýza publikované v časopise Frontiers in Physiology zjistily, že vystavení chladu může u dospělých zvýšit energetický výdej a aktivitu hnědého tuku.
Potraviny a nápoje
V přehledu publikovaném v časopise Nutrients se uvádí, že následující potraviny mohou podporovat tvorbu tepla v hnědém tuku:
- kofein, který je součástí čaje a kávy
- resveratrol, antioxidant obsažený v bobulovinách a hroznech
- kapsinoidy, fytochemikálie obsažená především v červené paprice
- bílkoviny
- omega-3 mastné kyseliny, které jsou obsaženy v tučných rybách, například v lososu
- 12 13-dihome, živina, jejíž obsah se zvyšuje v reakci na cvičení
Vzorce stravování
V přehledu publikovaném v časopise Frontiers in Endocrinology (FE) se uvádí, že dva stravovací vzorce podporují hnědnutí bílého tuku a působí proti obezitě.
Pusť každý druhý den stimuloval vývoj béžového tuku v rámci bílého tuku a snižoval inzulinovou rezistenci, obezitu a ztukovatění jater. Přerušovaný půst v rámci dietního schématu jeden den půst a dva dny stravování rovněž podpořil tvorbu tepla s následnými účinky proti obezitě.
Cvičení
„Pravidelné cvičení, zejména vysoce intenzivní intervalový trénink, nepomáhá pouze svalovému tonusu a vytrvalosti, ale může také zvýšit aktivitu hnědého tuku,“ řekla Hawleová.
Podle přehledu FE cvičení, konkrétně plavecký a běžecký trénink, spouští přeměnu bílého tuku na hnědý tuk různými způsoby. O tom, zda zvyšuje tvorbu tepla, se však vedou diskuse.
Možná rizika
Přehled FE varoval, že některé strategie pro aktivaci nebo zvýšení množství hnědého tuku mohou nadměrně stimulovat sympatický nervový systém, což může mít na některé lidi negativní vliv. Sympatický nervový systém, známý jako systém „bojuj, nebo uteč“, reguluje mnoho tělesných funkcí, včetně srdeční frekvence a krevního tlaku.
Například vystavení chladu aktivuje sympatické nervy a zvyšuje systolický krevní tlak, což je nejvyšší hodnota. Vede také ke zrychlení srdečního tepu a srdeční zátěži, což jsou efekty, které zvyšují pravděpodobnost kardiovaskulárních onemocnění. V důsledku toho není vystavení chladu bezpečným přístupem proti obezitě u lidí, kteří prodělali infarkt nebo mrtvici, uvádí se v přehledu FE.
„Kromě nepříznivého vlivu na srdce může dlouhodobý stres způsobený nadměrnou stimulací sympatického nervového systému narušit přirozenou hormonální rovnováhu v těle, což může ovlivnit různé systémy, nejen metabolismus,“ dodala Hawleová.
Keto dieta a hnědý tuk
Keto dieta, stravovací plán s velmi nízkým obsahem sacharidů, střídmým množstvím bílkovin a vysokým obsahem tuků, vzbudila velký zájem veřejnosti, protože některé krátkodobé studie naznačují, že může zvyšovat množství hnědého tuku a podporovat hubnutí. Protože však většina výzkumů této diety je krátkodobá, nejsou známy dlouhodobé zdravotní důsledky.
Lékařská obec má ve skutečnosti vážné obavy o bezpečnost této diety. Jeoff Drobot, zakládající člen Amerického centra pro biologickou medicínu, sdělil v e-mailu deníku Epoch Times, že důrazně varuje před používáním diety k regulaci hmotnosti. „U mnoha jedinců může dojít k počátečnímu úbytku hmotnosti v důsledku omezení sacharidů a snížení hmotnosti vody, ale to nemusí být z dlouhodobého hlediska udržitelné nebo zdravé,“ uvedl.
Drobot vysvětlil, že keto dieta obsahuje velké množství potravin, které jsou spojovány s chronickými onemocněními, jako jsou srdeční choroby a cukrovka. Patří mezi ně velké množství vysoce zpracovaných potravin a nasycených tuků.
„Má také nízký obsah ochranných potravin, jako je ovoce, zelenina a celozrnné výrobky, které jsou důležité pro celkové zdraví a prevenci nemocí,“ dodal.
Howleová zdůraznila, že tyto ochranné potraviny jsou plné základních živin – vlákniny, vitaminů a minerálních látek – důležitých pro celkové zdraví. „Dlouhodobé dodržování keto diety by mohlo vést k nedostatku těchto důležitých živin, což by zvýšilo riziko jejich nedostatku,“ uvedla.
Kromě toho je pro mnoho lidí obtížné dodržovat keto dietu dlouhodobě, pokračovala Howleová. Její přísná pravidla mohou vést k pocitu deprivace, vyvolat neuspořádané stravovací návyky a ztížit udržení úbytku hmotnosti po ukončení diety.
Místo keto diety Howleová doporučuje třístupňovou strategii. „Ta zahrnuje stravu bohatou na výživově hodnotné nezpracované potraviny, přiměřenou velikost porcí a pravidelný pohyb, což je často praktičtější a trvalejší řešení pro dosažení a udržení zdravé hmotnosti.“
Vhodný přístup
Klíčem k využití výhod aktivace hnědého tuku je nalezení rovnováhy, radí Howleová. „Můžete zapojit přirozené metody, jako je vystavování se chladnějšímu prostředí a pravidelné cvičení, aniž byste to přehnali,“ řekla.
Howleová také poznamenala, že stejně důležité jako zdravá strava jsou i jiné postupy zdravého životního stylu než výživná strava – včetně dostatku spánku, zvládání stresu a dobré hydratace. Tyto aspekty přispívají k celkovému zdraví a pomáhají udržovat správné fungování metabolismu.
Lidem, kteří uvažují o zásadní změně životního stylu, zejména pokud mají základní zdravotní problémy, doporučila konzultaci s odborným lékařem.
„Vyvážený a udržitelný přístup vám umožní využívat výhod aktivace hnědého tuku a zároveň minimalizovat rizika spojená s nadměrnou stimulací,“ dodala Howleová.
–ete–