Existuje mnoho rad, jak zmírnit nadýmání břicha, ale někteří zdravotníci upozorňují na tři přírodní způsoby, které pomáhají lidem skoncovat s nepříjemným pocitem nafouklého břicha.
Nadýmání je krátkodobé onemocnění postihující trávicí trakt, které se obecně vyznačuje nadměrným hromaděním plynu, vzduchu a tekutin v žaludku.
Protože první linií léčby prevence nadýmání je změna jídelníčku, několik odborníků na zdraví doporučuje začít následujícími kroky:
1. Pijte vodu
Podle Rachel Doyleové, registrované dietoložky, která se zabývá zdravím střev, je pití vody pravděpodobně to poslední, co by lidé chtěli dělat, když mají pocit, že jim břicho každou chvíli praskne, ale hydratace je důležitá pro minimalizaci nadýmání.
Ačkoli se to může zdát neintuitivní, pití vody může pomoci snížit nadýmání tím, že zbaví tělo přebytečného sodíku. Pití po jídle může odplavit sůl, která se může skrývat v konzervách, mražených potravinách a zpracovaných potravinách, a povzbudit tělo, aby se vzdalo tekutin.
„Udržuje vše v trávicím traktu v hladkém pohybu, což je nezbytné pro pravidelnou stolici – a zácpa a nadýmání jdou často ruku v ruce,“ řekla.
Snažte se vypít osm až dvanáct šálků denně, ale pokud je to příliš, pomůže vám ovoce a zelenina s vysokým obsahem vody, jako jsou jahody, jablka, pomeranče, salát, okurky, papriky, meloun, zdravé zeleninové polévky, smoothie a také zdravé jogurty.
2. Přidejte potraviny s vysokým obsahem draslíku
Druhým prostředkem, který můžete přidat do své sady prostředků na odvápňování a který také odplavuje přebytečný sodík a zadržování vody, je zvýšení obsahu draslíku.
Podle Alana Mandella, chiropraktika z jižní Floridy, který se specializuje na přírodní léčbu založenou na biomechanice páteře a vědě o výživě, může kombinace draslíku a vody během několika hodin srovnat žaludek.
Draslík má přirozené močopudné vlastnosti, takže se z těla v kratší době dostane více soli. Konzumace stravy bohaté na draslík vás tak zbaví otoků a nadměrného množství tekutin.
„Mezi potraviny bohaté na draslík patří například avokádo, banány, sladké brambory, špenát, kokosová voda, bílé a černé fazole, máslová dýně a sušené meruňky,“ řekl.
„Většina lidí přijímá málo draslíku, což je minerál obsažený v ovoci a zelenině, který pomáhá vyvažovat sodík,” uvedla registrovaná zdravotní sestra Samantha Cassettyová.
„Pokud jíte hodně balených potravin, jídla s sebou, jídla z rychlého občerstvení nebo jídla z restaurací, je velká pravděpodobnost, že zadržujete nadbytečné tekutiny a cítíte se nafouknutí,“ řekla.
3. Omezte sacharidy
Poslední metodou, jak snížit nadýmání, je omezení sacharidů, jako jsou obiloviny, zelenina, cibule a česnek.
Konzumace příliš velkého množství sacharidů ztěžuje střevům jejich plné vstřebání a místo toho je předávají do tlustého střeva, kde jsou fermentovány bakteriemi a produkují plyn.
„Nadměrné množství sacharidů se ukládá jako glykogen. Na každý gram glykogenu připadají tři až čtyři gramy vody, [což] vyvolá pocit nadýmání,“ řekl Mandell.
Nová studie zveřejněná 29. května v časopise American Journal of Clinical Nutrition uvádí, že snídaně s nízkým obsahem sacharidů také pomáhají lidem lépe kontrolovat hladinu cukru v krvi, což předchází nebo oddaluje dlouhodobé závažné zdravotní problémy, jako jsou srdeční choroby, ztráta zraku a onemocnění ledvin.
„Náš výzkum naznačuje, že jídlo s nízkým obsahem sacharidů, které se podává hned ráno, pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi po celý den,“ uvedla Barbara Oliveirová.
„Zjistili jsme, že pokud je první jídlo dne nízkosacharidové a obsahuje více bílkovin a tuků, můžeme omezit hyperglykemické výkyvy.”
„Malou úpravou obsahu sacharidů v jediném jídle, nikoliv v celém jídelníčku, můžeme výrazně zvýšit adherenci a zároveň dosáhnout významných přínosů.“
Může být lepek problém?
Podle Marissy Vicariové, certifikované integrativní zdravotní a výživové koučky, která se objevila v New York Times, Entrepreneur a Glamour, by lidé mohli experimentovat s vyřazením lepku a pozorovat, zda se po určité době tělo méně nadýmá.
Lepek může být součástí diety bez nadýmání, „pokud s ním vaše tělo souhlasí“, řekla.
„Doporučuji však vybírat co nejméně zpracované zdroje lepku, například domácí chléb nebo celozrnné výrobky obsahující lepek, jako je kuskus nebo ječmen,“ řekla Epoch Times.
I když někdy není náprava tak jednoduchá.
„Naše těla jsou složitá a může existovat celá řada souvisejících možností, které způsobují jeden příznak. Pokud jste chronicky nafouklí, je to známka nerovnováhy, kterou je třeba dále zkoumat,“ dodala.
„Pokud se někdo cítí chronicky nafouklý, měl by se obrátit na odborníka, aby prozkoumal příčinu.“
–ete–