Eva Fu

25. 12. 2019

Během ohromující přehlídky vzdoru neozbrojená protestující obyvatelka Hongkongu zvedla plakát vytvořený hongkongskou edicí deníku The Epoch Times a ukazuje jej policistovi, zatímco na ten na ni namířil pistoli. Na plakátu stojí nápis „Nebesa zničí komunistickou stranu“ odkazující na tradiční čínskou kulturu a víru ve vyšší spravedlnost.

Epoch Times se nepodařilo ženu na fotografii identifikovat, ale z událostí na místě bylo zjištěno, že policie zbraň nepoužila a že protestující bezpečně opustila protestní shromáždění, které proběhlo 22. prosince 2019.

Policejní důstojník míří pistolí na protestující během shromáždění v Hongkongu 22. prosince 2019, zatímco se jej kolegové evidentně pokoušejí strhnout, aby nestřílel. (Anthony Wallace / AFP / Getty Images)
Policejní důstojník míří pistolí na protestující během shromáždění v Hongkongu 22. prosince 2019, zatímco se jej kolegové evidentně pokoušejí strhnout, aby nestřílel. (Anthony Wallace / AFP / Getty Images)

Plakát obsahuje vzkaz, který se stal mezi protestujícími v Hongkongu populárním. Vytištěný v čínštině i angličtině uvádí „Nebesa zničí komunistickou stranu“. Slogan se v posledních měsících rozšířil do ulic, na zdi města a do uměleckých děl propagovaných v čínském městě Hongkongu, které zažívá historicky největší protesty za demokracii.

Jeden z demonstrantů popsal význam sloganu jako: „ať Bůh ve svém milosrdenství rozbije komunistickou stranu“.

„Chceme, aby se Komunistická strana Číny úplně rozpadla,“ řekl jeden z demonstrujících obyvatel Hongongu.

Nedělní incident byl jedním z posledních hongkongských protestů probíhajících déle než šest měsíců. Protestuje se zejména proti rostoucímu zasahování čínského režimu do záležitostí města, které mělo od Pekingu přislíbeno, že mu bude zachováno demokratické zřízení a demokratický systém.

Demonstranti důsledně požadují splnění pěti požadavků, včetně skutečného všeobecného volebního práva a nezávislého vyšetřování údajné policejní brutality.

Protestující uspořádali nedělní shromáždění na podporu potlačované Ujgurské menšiny v čínské severozápadní oblasti Sin-ťiang. Ten den policie také zatkla nejméně dva protestující, kteří se pokoušeli spálit čínskou vlajku, a rozptýlili ostatní pomocí obušků a pepřového spreje.

Celý článek je možné přečíst na stránkách The Epoch Times New York. (Přeložil M. K.)

Maskovaní vetřelci zapálili tiskárnu deníku Epoch Times v Hongkongu

Čtyři maskovaní vetřelci oblečeni v černém zapálili tiskařský stroj hongkongské redakce deníku The Epoch Times v časných ranních hodinách 19. listopadu 2019. Jedná se o čtvrtý útok na tiskařské zařízení od jeho zprovoznění před více než deseti lety.

Útok žhářů je považován za poslední příklad úsilí čínské komunistické strany o umlčení listu The Epoch Times.

Mluvčí hongkongské kanceláře Cheryl Ng tento incident důrazně odsoudila a uvedla, že útok nese znaky taktik používaných komunistickou stranou s cílem zastrašit kancelář, aby přestala vydávat zprávy o tématech, které čínský režim považuje za „citlivé“.

Noviny tištěné deníkem Epoch Times jsou jedny z mála nezávislých médií v Hongkongu a je známo, že pokrývají zprávy o vnitřní politice čínského režimu a také podávají informace o potlačování svobody čínským režimem jak v pevninské Číně, tak v zahraničí.

Deník rovněž poskytuje rozsáhlé nezávislé zpravodajské pokrytí probíhajících protestů v Hongkongu a pro-demokratického hnutí.

Celý článek naleznete zde.

Přední strany osmi hlavních hongkongských novin, 12. listopadu 2019. Vlevo dole je vydání redakce Epoch Times. (Sarah Liang / The Epoch Times)
Přední strany osmi hlavních hongkongských novin, 12. listopadu 2019. Drtivá většina odsuzuje protesty za demokracii jako výtržnosti. Vlevo dole je vydání redakce Epoch Times. (Sarah Liang / The Epoch Times)

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.