Když přijde řeč na kompoty, vždy si vzpomenu na konec prázdnin nebo babí léto, kdy nám babička připravovala kompot z ovoce. Teď už si ho dělávám sám a řeknu vám, že není nad lepší osvěžení a pochoutku, než vychlazený kompot.
Příprava nemůže být jednodušší a je to skoro zadarmo. Děti kompot milují (pokud není ze školní jídelny) a jablka, švestky, hrušky, třešně, rybíz a další ovoce si natrháte přímo na zahrádce.
Tento recept je na jablečný kompot, ale postup je stejný i pro všechny ostatní druhy ovoce. U jablek sáhneme po kyselejších a tvrdých odrůdách.
Recept: Ovocný kompot
Ingredience
- jablka ideálně tvrdá a kyselá
- cukr
- voda
Postup
-
Jablka rozkrojte na čtvrtky popř. menší měsíčky, tak aby se jednotlivé kusy lehce jedly. Vykrojte střed (dužinu) a střapeček nahoře.
-
Dejte jablka vařit. Použijte asi dvojnásobné množství vody, než máte ovoce. Až bude voda horká, přidejte podle libosti cukr (ten ještě můžete přidávat i v průběhu vaření, takže to hned nepřežeňte).
-
Nechte vařit cca 10 min. a více v závislosti na velikosti a druhu jablek (nebo jiného ovoce), dokud nejsou měkká.
-
Odstavte a nechte vychladit nebo můžete podávat i za tepla. Když už kompot děláte, udělejte si ho víc a uložte v ledničce, kde vydrží několik dnů. Je to nejenom osvěžující sladká pochoutka, ale zároveň překvapivě sytý pokrm.
Poznámky
Místo cukru můžete použít přírodní a bezpečné sladidlo (nejen) pro diabetiky – stevii.