Když přijde řeč na kompoty, vždy si vzpomenu na konec prázdnin nebo babí léto, kdy nám babička připravovala kompot z ovoce. Teď už si ho dělávám sám a řeknu vám, že není nad lepší osvěžení a pochoutku, než vychlazený kompot. 

Příprava nemůže být jednodušší a je to skoro zadarmo. Děti kompot milují (pokud není ze školní jídelny) a jablka, švestky, hrušky, třešně, rybíz a další ovoce si natrháte přímo na zahrádce.

Tento recept je na jablečný kompot, ale postup je stejný i pro všechny ostatní druhy ovoce. U jablek sáhneme po kyselejších a tvrdých odrůdách.

Tisknout

Recept: Ovocný kompot

Chod Dezert
Kuchyně česká
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 10 minut
Celkový čas 20 minut

Ingredience

  • jablka ideálně tvrdá a kyselá
  • cukr
  • voda

Postup

  1. Jablka rozkrojte na čtvrtky popř. menší měsíčky, tak aby se jednotlivé kusy lehce jedly. Vykrojte střed (dužinu) a střapeček nahoře.

  2. Dejte jablka vařit. Použijte asi dvojnásobné množství vody, než máte ovoce. Až bude voda horká, přidejte podle libosti cukr (ten ještě můžete přidávat i v průběhu vaření, takže to hned nepřežeňte).

  3. Nechte vařit cca 10 min. a více v závislosti na velikosti a druhu jablek (nebo jiného ovoce), dokud nejsou měkká.

  4. Odstavte a nechte vychladit nebo můžete podávat i za tepla. Když už kompot děláte, udělejte si ho víc a uložte v ledničce, kde vydrží několik dnů. Je to nejenom osvěžující sladká pochoutka, ale zároveň překvapivě sytý pokrm.

Poznámky

Pro obměnu můžete při vaření kompotu přidat hřebíček a kousek skořice. Tato koření dobře ladí s chutí jablek.

Místo cukru můžete použít přírodní a bezpečné sladidlo (nejen) pro diabetiky – stevii.